NEWS

U Poreču do 14. svibnja 30. izdanje poznatog svjetskog vinskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles

345661873_1489049918565814_1696002763971808421_n
foto: Merlo de Graia
12.05.2023. 11:52; ; Početna / Gospodarstvo / U Poreču do 14. svibnja 30. izdanje poznatog svjetskog vinskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles
Najprestižnije svjetsko natjecanje Concours Mondial de Bruxelles u Istri je okupio 320 ocjenjivača iz čak 50 zemalja koji će do nedjelje, 14. svibnja, u porečkoj dvorani Žatika ocijeniti 7.504 vina, među kojima je više od 220 uzoraka iz Hrvatske.
 
„Ovo je povijesni trenutak za Hrvatsku i Istru. Istra je mala vinska regija s vrhunskim vinima među kojima posebno mjesto zauzimaju naše autohtone sorte malvazija i teran, dobitnici brojnih međunarodnih nagrada. Vjerujem kako će se na ovom najznačajnijem globalnom ocjenjivanju i brojna hrvatska vina okititi odličnim ocjenama“, rekao je na ceremoniji otvorenja u dvorani Žatika Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre koja se punu godinu pripremala za ovo jedinstveno domaćinstvo i za sudionike ocjenjivanja pripremila sjajan program kako bi doživjeli najljepše što Istra nudi.
 
„Biti domaćinom jednog od najvećih svjetskih ocjenjivanja vina za sve nas je velika čast i ponos. Puno je asocijacija koje se vežu uz Istru, a jedna od njih je svakako vino, kao i bogata eno-gastronomska ponuda, koja je, nakon prirodnih ljepota, drugi po redu motiv dolaska brojnih gostiju u naše krajeve. Vino je još u antičkim vremenima igralo važnu ulogu u Istri, koja je danas naširoko poznata po svojim vinogradima, vinskim cestama i podrumima, te iznimnoj kvaliteti vina. Kao što uvijek ističem, premali smo da bismo bili prosječni i zato težimo izvrsnosti u svemu što radimo, što se pokazalo kao dobitna kombinacija i u ovoj našoj vinskoj priči“, poručio je istarski župan Boris Miletić.
foto: Merlo de Graia

foto: Merlo de Graia

 
Promocija hrvatskog turizma
 
Zadovoljstvo domaćinstvom nije krio ni Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice istaknuvši kako su se Poreč i Istra našli u prestižnom društvu destinacija koje imaju priliku ugostiti jedno od najvećih svjetskih ocjenjivanja vina.
 
„Hrvatska je idealan domaćin ovog događanja ponajprije zbog svoje duge tradicije proizvodnje vina koja ujedno predstavlja identitet i kulturu naših brojnih regija, od obale do kontinenta naše zemlje. Siguran sam kako ćemo svi zajedno znati iskoristiti ovu priliku u daljnjoj promociji hrvatskog turizma, ali i razvoju hrvatske enologije, koja iz godine u godinu postaje sve kvalitetnijom i prepoznatljivom među vrhunskim poznavateljima vina“, rekao je Staničić.
 
Dobrodošlicu ocjenjivačima i predstavnicima Concours Mondial de Bruxellesa poželio je i porečki gradonačelnik Loris Peršurić, a Dragan Pujas, predsjednik Uprave Plave Lagune, dugogodišnjeg partnera Vinistre rekao je kako mu je iznimno drago da se ovo događanje odvija u predsezoni, jer i u ovoj turističkoj tvrtki gostima daju vrhunski doživljaj tijekom čitave godine.
Veliko priznanje istarskim i hrvatskim vinima
 
Izbor Istre za jubilarno 30. izdanje Concours Mondial de Bruxellesa veliko je priznanje istarskim i hrvatskim vinima, a predsjednik ocjenjivanja Baudouin Havaux potvrdio je zadovoljstvo odabirom ovogodišnje destinacije.

foto: Merlo de Graia

 
„Iznimno smo sretni što se jubilarni 30. Concours Mondial de Bruxelles održava u Istri. Cilj ovog ocjenjivanja je odražavanje trendova na tržištu, a Hrvatska je zemlja s dugom poviješću i s rastućim potencijalom u svijetu vina. Više nego ikad prije vino je postalo integralni dio turizma, a ocjenjivanje će ocjenjivače upoznati s najljepšim dijelovima ove vinske regije u kojoj se kombiniraju impresivni krajolici, vrhunska kuhinja i kvalitetna vina“, istaknuo je Havaux.
 
Svako izdanje Concours Mondial de Bruxellesa je jedinstveno. U prosjeku se tijekom tri dana ocjenjivanja otvori više od 10 tisuća boca iz čitavog svijeta, njegova neovisnost, strogi proces selekcije i implementirani protokol kušanja pružaju sigurnost potrošačima koji s punim povjerenjem mogu kupovati nagrađena vina.
 
foto: Merlo de Graia
 
FB Radio Centar

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email