U POREČU agencija HAMAG-BICRO i udruga Mreža BOND okupili poduzetnike i potporne institucije iz cijele Hrvatske

jpeg-16
28.10.2021. 14:13; ; Početna / Gospodarstvo / U POREČU agencija HAMAG-BICRO i udruga Mreža BOND okupili poduzetnike i potporne institucije iz cijele Hrvatske

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i udruga Mreža BOND organizirali su u Poreču radionice implementacije standardizirane usluge savjetovanja poduzetnika početnika za više od 70 predstavnika poduzetničkih potpornih institucija (PPI), članove udruge Mreža BOND. Radionice se održavaju od 25. do 29. listopada 2021. godine i temelje se na Priručniku o savjetovanju poduzetnika početnika razvijenom u prvoj fazi projekta.

Okupljene je na radionicama pozdravila voditeljica projekta BOND 2 i voditeljica Službe za koordinaciju HAMAG-BICRO-a, Magdalena Dovečer, te istaknula kako je Priča o BOND-u počela je 2017. godine s jednom idejom, a danas tu ideju podržava 91 članica Mreže BOND. Započeli smo s umrežavanjem, povezali smo sjever i jug, zapad i istok Republike Hrvatske te omogućili razmjenu informacija i raznolikih, dragocjenih iskustava u savjetovanju poduzetnika. Jedna od ukupno pet razvijenih i standardiziranih usluga za poduzetničke potporne institucije je usluga savjetovanja poduzetnika početnika, kao nužan preduvjet za osnivanje što većeg broja poduzeća, veću poduzetničku aktivnost u Hrvatskoj i opstanak poduzeća u najranijim fazama životnog ciklusa, rekla je Dovečer. Ujedno je najavila skorašnje otvaranje ispostave HAMAG-BICRO-a u Istarskoj županiji, u Pazinu, kao i u ostalim županijama Hrvatske.

Morena Mičetić-Fabić, direktorica Poduzetničkog inkubatora Poreč d.o.o. i pročelnica gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo i EU fondove, istaknula je kako je Poreč grad duge obrtničke i poduzetničke tradicije, čiji poduzetnici svake godine zauzimaju visoko mjesto u TOP 10 hrvatskih gradova po raznim pokazateljima uspješnosti.  – Poduzetnički inkubator Poreč malen je po veličini, ali želi postati glavni dionik lokalnog razvoja i partner mladim poduzetnicima na početku njihovog poslovanja. Stoga je vrlo značajno za Poreč što je postao dio projekta BOND koji će omogućiti jačanje kapaciteta inkubatora. Naročito mi je drago što se ova edukacija održava upravo u listopadu, kad u Poreču organiziramo Mjesec poduzetništva u Poreču s ciljem promicanja poduzetničkog duha, rekla je Mičetić-Fabić. Sudionici su tijekom boravka obišli Poreč i pogledali prezentaciju uspješnog poduzetničkog pothvata u Poreču, gradnju aviona, organizirane u suradnji s Gradom Porečom-Parenzo.

Sudionici će tijekom petodnevnih radionica biti upoznati s osam modula Priručnika – Poduzetnik i ideja, Istraživanje tržišta, Od ideje do tržišta, Marketing, Prodaja, Financijsko planiranje i upravljanje, Zakonski okvir te Poslovne operacije i aktivnosti. U okviru navedenih područja, voditelji radionica Dubravka Lacić, Iva Grković, Ivan Jerčinović i Mihaela Balić kroz teoretski dio i praktične primjere uputit će sudionike u učinkovito rješavanje svakodnevnih izazova s poduzetnicima s kojima se susreću zaposlenici poduzetničkih potpornih institucija.

Kroz drugu fazu projekta bit će poduzete aktivnosti usmjerene na razvoj novih standardiziranih usluga poput savjetovanja poduzetnika u rastu i razvoju te postupak prijenosa poslovanja, digitalne platforme za savjetovanje poduzetnika, aplikacije za mentoriranje poduzetnika od strane mentora kao i uspostavu E-learning modela učenja namijenjenog poduzetničkim potpornim institucijama. Usluge će se standardizirati i testirati s poduzetnicima, a nakon izvršenog nadzora primjene standarda, poduzetničke potporne institucije će se certificirati za pružanje pojedine usluge. Cilj je uspostaviti certificirane poduzetničke potporne institucije u 11 županija Republike Hrvatske, a certifikat će poduzetnicima biti jasan pokazatelj najkvalitetnijih usluga.

Daljnje aktivnosti Mreže BOND odvijat će se kroz tematske rasprave, a prva u nizu posvećena je temi ‘Pravni aspekti na tržištu rada u Republici Hrvatskoj’. Ova rasprava pozabavit će se aktualnim temama poput zaštite na radu i rada stranih radnika, poslovanje digitalnih nomada, otvaranje online trgovine, samozapošljavanja i intelektualnog vlasništva. Tematske rasprave održat će se 3. i 4. studenoga u Pazinu, 8. i 9. studenog u Šibeniku, 11. i 12. studenog u Čakovcu te 15. i 16. studenog u Antunovcu kod Osijeka, a namijenjena je članicama Mreže .

Predviđeno trajanje projekta BOND 2 je do svibnja 2023. godine. Projekt je sufinanciran u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Izvori i više informacija na linkovima – HAMAG-BICRO  i BOND

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email