NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

U ponedjeljak u klupe sjeda više od 1300 porečkih osnovnoškolaca

sastanak (2)
30.08.2023. 18:51; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / U ponedjeljak u klupe sjeda više od 1300 porečkih osnovnoškolaca

Početak nove školske godine i sigurnost učenika u prometu, bile su teme sastanka koji je 30. kolovoza u Maloj vijećnici održao gradonačelnik Poreča Loris Peršurić s ravnateljicama i predstavnicima roditelja učenika triju porečkih osnovnih škola, kojima je Grad osnivač, te Policijske postaje Poreč i gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti i Upravnog odjela za komunalni sustav.

Blizu 1350 školaraca, polaznika Osnovne škole Poreč i Osnovne škole Finida, njihovih područnih odjela u Žbandaju i Novoj Vasi, te talijanske osnovne škole „Bernardo Parentin“ u starom gradu, u školske će klupe sjesti 4. rujna.

Podsjetimo, otvorenjem nove škole u Žbandaju 2017. te nove škole na Finidi, sva su porečka djeca na nastavu krenula u jednoj, jutarnjoj smjeni. Pozitivna demografska kretanja iskazuju se i u kontinuiranom povećanju broja djece u  školama – i ove se godine bilježi 160 prvašića, ali broj učenika kontinuirano raste i u drugim razrednim odjelima.

Bilo je govora i o planiranim investicijama – o troškovniku i pripremi projekta energetske obnove područne škole u Novoj Vasi, redovnim sanacijama u drugim školama, proširenju kapaciteta u područnoj školi Žbandaj, ali i o pronalasku učitelja, a dogovorene su i subvencije za stanovanje za učitelje – deficitarne kadrove. S predstavnicima roditelja dogovorene su i edukacije o zdravoj prehrani, kako za djecu, tako i za njihove roditelje, a u tijeku je i priprema asistenata u nastavi, kojih će ove godine biti 24.

Na sastanku je bilo riječi i o voznom redu autobusa koji prevozi učenike, a dogovoreno je i, kao i svake godine s počekom školske godine, pojačano praćenje i nadzor policije i prometnih redara u blizini škola, pogotovo u vrijeme početka i završetka nastave. Bilo je riječi i o edukacijama za učenike prvih razreda o sigurnosti i preventivnom ponašanju u prometu koji će se održati na početku školske godine, kao i dodatnoj signalizaciji u blizini škola i stajališta.

Policija će i ovog rujna provoditi akciju „Poštujte naše znakove“, a svi vozači se još jednom upozoravaju da posebnu pozornost trebaju usmjeriti na vožnju u blizini škole, vrtića i dječjih igrališta te smanjiti ti brzinu kretanja vozila, kako bi se moglo na vrijeme uočiti djecu koja se kreću nogostupom i u određenom trenutku pokušavaju prijeći ili već prelaze cestu. Dodatno je od Županijske uprave za ceste zatraženo bolja zaštita prometnice i signalizacija u Novoj Vasi.

Grad Poreč

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email