NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

U petak, 6. siječnja uprizorenje Živih jaslica u Sv. Lovreču

000_nativity_scene
05.01.2023. 13:52; ; Početna / Novosti / Okolne općine / U petak, 6. siječnja uprizorenje Živih jaslica u Sv. Lovreču

Sutrašnjim uprizorenjima završava blagdansko razdoblje u Svetom Lovreču.

Obuhvaćajući cijelu srednjovjekovnu jezgru Sv.Lovreča, ove površinom najveće ‘Žive jaslice’ u Hrvatskoj, u petak, na blagdan Bogojavljenja Sveta tri kralja, 06.siječnja , u vremenu od 17 do 20 sati, oživjet će u prošlosti i starim vremenima.

Sveti Lovreč – srednjovjekovni istarski gradić, savršena je kulisa za uprizorenje rođenja malog Isusa, prikaza ljudi i djelatnosti onih drevnih vremena, ljudskih ruku djela, životinja koje su ih pratile i održale na životu.
Organizator se trudi svake godine obnoviti ova uprizorenja nekoliko puta tijekom božićnih blagdana, nastojeći novim interesantnim detaljima iz davne prošlosti unijeti zanimanje novih, ali i starih posjetitelja.

Osim samog uprizorenja Svete obitelji, u obilasku ‘živih jaslica’ susrest ćete i mnoge, sad već zaboravljene stare zanate, moći ćete izbliza vidjeti mnogobrojne domaće životinje, vidjeti umješnost ondašnjih domaćica, pogledati kako se nekad trgovalo, pisalo, zabavljala djeca …

Pored svega, 3 će kralja s Istoka na ponosnim plemenitim konjima projahati “Betlehemom” i dojahati do štalice s malim Isusom, te mu se pokloniti i darivati ga!

Mještani Lovreča i okolice – volonteri, koji već više od mjesec dana intenzivno pripremaju infrastrukturu za ovo događanje, žele gostima dočarati dah prošlosti u vremenu kojeg sada živimo.

Pored samog uprizorenja, cijela gradska jezgra bit će u znaku ‘jaslica’: imat ćemo prikazivanje starih zanata (kovač, kamenoklesar, ribar, stolar, sprtar (koji izrađuje košare), grnčar, pčelar, travar, bačvar, izrađivač metli, pletilje, pređe, izrada domaće tjestenine), pekar će iz krušne peći dijeliti tek ispečeni kruh, domaćice će za hladne večeri nuditi topli čaj i kuhano vino. Na nekoliko mjesta moći će se i uživati u gastro i eno ponudi. Domaće životinje, desetak vrsta, iz ondašnjeg doba, bit će u improviziranim torovima, pored svojih pastira, koji će čuvati i da ogrijevi koji će biti postavljeni griju sve one koji će onuda proći…

foto: Nenad Šimunić

Vrijedni volonteri izgradili su i izvor, vodenicu, jezerce, pa i mali kažunić, simbol istarskog podneblja. Anđeli će s vremena na vrijeme prolebdjeti iznad glava posjetitelja, koji će imati pregršt motiva koje mogu zabilježiti kao trajnu uspomenu. Za tu priliku postavljena će biti i ‘photo-point‘. Notar će također sudjelovati u prikazanju, kao i rimski vojnici i herodova straža i niz još raznih drugih likova. Preko 100 kostimiranih sudionika upotpunit će priču o događuju koji je promijenio povijest prije više od 2000 godina.

Ali to nije sve: u novopripremljenom prostoru pored posebno osvjetljene kule Funtanela izložit će se i  kreativne radionice za najmlađe, a u Galeriji ‘Placa’ moći će se razgledati već tradicionalno, fotografska izložba. Izložbu čine fotografije čak 55 autorica i autora, članova jednog foto-kluba, KAF-a iz Sv.Lovreča. Božićni sajam će ponuditi prigodan blagdanski asortiman, uz neizostavnu ponudu lokalnih i autohtonih proizvoda domaćih proizvođača. Cijelo događanje upotpunit će i glazbeni program s raznovrsnim izvođačima (zborovi, svirači i pjevači). Spomenut ćemo i neizostavne crkvene jaslice u župnoj crkvi. I na kraju, treba reći da će biti još nekoliko novosti, a koje je to, ostavljamo posjetiteljima da otkriju!

Za sve znatiželjnike ulaz će biti besplatan, a brojni sudionici i volonteri pobrinut će se da i ove godine u Svetom Lovreču osjetite toplinu Božića!

Informacije su isto tako dostupne na https://www.facebook.com/%C5%BDive-jaslice-u-SvLovre%C4%8Du-938287229581264/

Photo by: Nenad Šimunić

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email