NEWS

U petak, 19. studenog podjela sadnica stabala uz akciju “Zasadi stablo, ne budi panj”

plakat 0
12.11.2021. 12:56; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / U petak, 19. studenog podjela sadnica stabala uz akciju “Zasadi stablo, ne budi panj”

Zahvaljujući velikom interesu i odličnim reakcijama, Grad Poreč–Parenzo i ove će godine sudjelovati u nacionalnoj kampanji sadnje stabala u Hrvatskoj pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“. Akcija sadnje provodi se cijeli mjesec studeni diljem Hrvatske, a Grad Poreč-Parenzo obilježit će je nizom aktivnosti.

Sadnja po mjesnim odborima – uz igrališta, vrtiće, šetnice…

Sadnja će započeti pošumljavanjem na području svih mjesnih odbora. Odabir lokacija za sadnju, kao i vrsta odabranih stablašica koje će se zasaditi unutar pojedinog mjesnog odbora, rezultat je dogovora stručnih službi Grada i predstavnika mjesnih odbora. Prilikom izbora vrste urbanih stabala vodilo se računa o estetskim, ekološkim i ekonomskim koristima koje pružaju. Iz tog razloga na lokacijama dječjih igrališta bit će zasađena stabla raznih voćaka, dok za sadnju nisu predviđene vrste koje traže pojačanu zaštitu bilja.

Sadnja je započela na području Mjesnog odbora Veli Maj, na lokaciji boćališta u Červaru. Uz zapadni rub boćališta zasadit će se drvored od 10 stabala Ligustrum japonicum – japanska kalina visine 250 cm. Zasađena stabla će svojim hladom omogućiti ugodniji boravak na boćalištu u ljetnim mjesecima.

Podjela 500 sadnica građanima na velikom gradskom parkiralištu

Akcija će se nastaviti podjelom stabala građanima na velikom gradskom parkiralištu pod motom „Dođi po svoje drvo! Vieni a prendere il tuo albero!“ Akcija podjele sadnica održat će se u petak, 19. studenog 2021. godine s početkom u 10 sati.  Građani će između 500 komada sadnica moći izabrati stablo ili ukrasni grm raznih vrsta, veličine i oblika.  

Cilj akcije je ozelenjivanje javnih zelenih površina i podizanje svijesti o važnosti i brojnim dobrobitima drveća i zelenila. Prema podacima svjetskih agencija za zaštitu okoliša, objavljenih na portalu Pametni gradovi, sadnja jednog stabla u gradu zamjenjuje pet klima uređaja. Biljke pomažu u hlađenju atmosfere čime se smanjuje potreba za ugradnjom klima uređaja i smanjuje globalno zagrijavanje. Također, stabla su dvostruko korisna jer pomažu u stvaranju sjene i ujedno ograničavaju odsjaj sunca na zidovima zgrada i na tlu. Ova akcija na najbolji način doprinosi sadnji drveća i gašenju klima uređaja.

Sredstva za akciju kolektivne sadnje drveća na području Grada Poreča-Parenzo osigurana su u Proračunu Grada Poreča-Parenzo za 2021.godinu.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email