NEWS

Muškat momjanski je 18. hrvatsko vino sa zaštićenom oznakom izvornosti u EU

12.11.2021. 19:10; ; Početna / Gospodarstvo / Muškat momjanski je 18. hrvatsko vino sa zaštićenom oznakom izvornosti u EU
20210803_momjanski

Početkom kolovoza Muškat momjanski – Moscato di Momiano postao je 18. hrvatsko vino sa zaštićenom oznakom izvornosti na razini EU, a danas je tim povodom, u Vinariji Kozlović, održana konferencija za medije, u organizaciji Grada Buje-Buie. Na konferenciji je predstavljen vizualni identitet za buduće predstavljanje Muškata momjanskog – Moscato di Momiano.

Prisutnima se obratio i istarski župan Boris Miletić, koji je istaknuo da je Muškat momjanski jedan od istarskih brendova, vino duge tradicije i vrhunske kvalitete.

– Tako mala regija, a toliko posebnosti, proizvoda po kojima smo nadaleko poznati i kojima se neizmjerno ponosimo, a iza kojih, stoji trud i mukotrpan rad našega čovika. Biti poljoprivrednikom nije nimalo lako,  a nije lako ni biti konkurentan na globalnom tržištu. I zato smo se mi u Istri  opredijelili za izvrsnost i kvalitetu, te smo danas svjetski poznati kao vrhunska eno-gastronomska destinacija, što potvrđuje da smo odabrali ispravan put, rekao je župan dodajući kako su nedavna istraživanja pokazala s da je uz more i sunce, drugi glavni motiv dolaska gostiju u Istru naša enogastronomija.

Župan se ujedno osvrnuo na brojne županijske projekte i programe kojima je cilj upravo daljnji razvoj  poljoprivrede, iznimno osjetljive grane, podložne vanjskim utjecajima, poput sve izraženijih klimatskih promjena.

– Bez adekvatne poljoprivredne infrastrukture otežano je uopće baviti se stabilnom i sigurnom poljoprivredom i stočarskom proizvodnjom i zato je Istarska županija krenula s izgradnjom sustava javnih navodnjavanja sredstvima iz EU fondova. Spomenimo i županijski Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre. Od njegovog osnivanja 1995. do studenog ove godine 2021. godine dodijeljeno je ukupno 1182 zajmova, u ukupnoj vrijednosti od gotovo 250 milijuna kuna, istaknuo je župan Miletić zaključivši postoji još puno planova za daljnji razvoj istarske poljoprivrede.

Prisutnima su se obratili i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske Tugomir Majdak, gradonačelnik Grada Buja-Buie Fabrizio Vižintin, predsjednik Udruge „Vino momilianum“ Gianfranco Kozlović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan, bivši  gradonačelnik Grada Buja-Buie Edi Andreašić, bivši župan Istarske županije Ivan Jakovčić i  dr. sc. Marijan Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču.

Postupak zaštite naziva Muškat momjanski – Moscato di Momiano započeo je nakon pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji kada je podnesen zahtjev za zaštitu oznake izvornosti. Zahtjev za zaštitu Ministarstvu poljoprivrede podnijela je Udruga „Vino Momilianum“, a Specifikaciju za spomenuti proizvod izradili su Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča i članovi Udruge Vino Momilianum.

Iako se vino sorte Muškat bijeli u većoj ili manjoj mjeri tradicionalno uzgaja u raznim područjima Istre, upravo je Momjan od davnina poznat kao tipično područje uzgoja ovog vina. Prirodni uvjeti klime, tla i reljefa koji karakteriziraju šire područje Momjana iznimno su pogodni za uzgoj sorte Muškat bijeli, o čemu svjedoče brojni povijesni izvori, manifestacije na temu Muškata koje se tradicionalno održavaju u Momjanu, kao i znatan broj obitelji vinogradara i vinara s tog područja koji već generacijama proizvode ovo vino. Muškat momjanski je bijelo vino bogatog okusa i izražene sortne aromatičnosti.

 

KABINET ŽUPANA


Postupak zaštite naziva Muškat momjanski / Moscato di Momiano započeo je nakon pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji kad je podnesen zahtjev za zaštitu oznake izvornosti Muškat momjanski / Moscato di Momiano. Zahtjev za zaštitu Ministarstvu poljoprivrede podnijela je Udruga „Vino Momilianum“, a Specifikaciju za spomenuti proizvod izradili su Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča i članovi Udruge Vino Momilianum.

Naziv kombinira naziv sorte vinove loze (Muškat / Moscato, od sorte Muškat bijeli) i naziv zemljopisnog područja (momjanski / di Momiano) po mjestu Momjan, koje se nalazi na sjevernom dijelu istarskog poluotoka. Iako se vino sorte Muškat bijeli u većoj ili manjoj mjeri tradicionalno uzgaja u raznim područjima Istre, upravo je Momjan od davnina poznat kao tipično područje uzgoja ovog vina. Prirodni uvjeti klime, tla i reljefa koji karakteriziraju šire područje Momjana iznimno su pogodni za uzgoj sorte Muškat bijeli, o čemu svjedoče brojni povijesni izvori, manifestacije na temu Muškata koje se tradicionalno održavaju u Momjanu, kao i znatan broj obitelji vinogradara i vinara s tog područja koji već generacijama proizvode ovo vino. Muškat momjanski je bijelo vino bogatog okusa i izražene sortne aromatičnosti.

Uz 18 zaštićenih oznaka izvornosti hrvatskih vina na razini EU, 6 oznaka zemljopisnog podrijetla jakih alkoholnih pića te jednu oznaku zemljopisnog podrijetla aromatiziranih proizvoda od vina, Hrvatska danas broji i čak 31 poljoprivredni i prehrambeni proizvod čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti odnosno zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email