NEWS

U osnovnoj školi Poreč obilježen je Školski dan meda

d7f31c7e5b19a8d378395048e5ef00ba
08.12.2021. 22:37; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / U osnovnoj školi Poreč obilježen je Školski dan meda
U srijedu, 7. prosinca obilježen je Školski dan meda u svim prvim razredima i tako se Osnovna škola poreč uključila u program promocije meda lokalnih proizvođača (korisnika znaka Med hrvatskih pčelinjaka) koji je inicirala Vlada RH.
Cilj je bio potaknuti povećanje unosa meda u dječju prehranu, podizanje razine znanja o zdravoj prehrani i nutritivnim vrijednostima samoga proizvoda i o važnosti pčelarstva u različitim segmentima. Djeci su dodijeljeni edukativni materijali i staklenka meda.
 
Osim učenika prvih razreda aktivni su bili učenici 4. a razreda, njih je posjetio Ivan Kovač, pčelar i tajnik Udruge pčelara Nektar iz Poreča povodom blagdana Svetog Ambrozija, koji je zaštitnik pčela i pčelara, a zbog razrednog projekta Pčela – marljivica i hraniteljica.
 
Ispričao je legendu o svetom Ambroziju koja kaže da mu je u djetinjstvu, dok je spavao u kolijevci na dvorištu ispred roditeljskog doma, na lice sletio roj pčela. Ugledavši taj prizor, djevojka, koja ga je čuvala, počela je vrištati od straha za djetetov život i panično prizivala pomoć. Ambrozijev otac, koji je bio iskusan pčelar, odmah je naredio da puste dijete na miru i uistinu – roj pčela se tog trena digao u nebo, a da dijete nije ubola niti jedna jedina pčela. Nakon tog događaja otac je svom sinu dao ime Ambrozije, što je grčki termin za hranu bogova, čest sinonim za med i druge pčelinje proizvode.
 
Pčelar je održao edukativno predavanje o pčelama, učenici su pokazali velik interes i uključili se u razgovor s mnogobrojnim pitanjima.
Dogovoreno je i da će učenici na proljeće, 20. svibnja kada se obilježava Svjetski dan pčela, posjetiti poljoprivredno imanje s pčelinjakom gospodina Kovača u Radošima.
 
OŠ Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email