NEWS
HALF MARATON S

U osnovnoj školi Joakima Rakovca sv. Lovreč proveden preventivni program IMAM STAV

426284109_922609919867633_2457210909680615083_n
08.02.2024. 09:25; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / U osnovnoj školi Joakima Rakovca sv. Lovreč proveden preventivni program IMAM STAV

I ove školske godine proveli smo evaluirani preventivni program IMAM STAV. Riječ je o programu koji se provodi u suradnji s AZOO, Službom za suzbijanje zlouporabe droga Zavoda za javno zdravstvo, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, te MZO-a.

Program se provodi u 6. razredima, a provode ga razrednik i stručni suradnik, a u našoj školi za provedbu ovog programa bili su zaduženi razrednica 6. razreda i školski pedagog Alen Hasikić.

Preventivni program Imam stav je znanstveno utemeljen preventivni program. Baziran je na učenju životnih vještina i konceptu socijalnih utjecaja i promiče pozitivno i zdravo ponašanje, utječe na prevencija korištenja duhana, alkohola i drugih sredstava ovisnosti kod djece i mladih. Razvijen je, proveden i evaluiran u okviru istraživanja u sedam europskih zemalja: Belgiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Grčkoj, Italiji, Austriji i Švedskoj.

Glavne značajke preventivnog programa Imam stav:

  • Program je utemeljen na modelu sveobuhvatnih socijalnih utjecaja, interaktivan je te integrira elemente životnih vještina i normativna uvjerenja.
  • Ciljna su skupina adolescenti od 12 do 14 godina jer je to razdoblje kada su adolescenti u riziku od početka eksperimentiranja sa sredstvima ovisnosti (posebice s pušenjem, alkoholom ili kanabisom).
  • Sadržaj programa usmjeren je prema smanjivanju prvotnog uzimanja sredstva ovisnosti i/ili odgađanju prelaska s eksperimentalne u redovitu upotrebu sredstava ovisnosti.
  • Program se sastoji od 12 lekcija koje se izvode tijekom redovne nastave. Broj lekcija temelji se na preporuci prema kojoj programi s manje od deset lekcija imaju slabiji učinak od programa s prosječno petnaest lekcija.
  • Program sadrži i komponentu za roditelje kao podršku dijelu programa namijenjenog učenicima.

 

Print Friendly, PDF & Email