NEWS
HALF MARATON S

Grad Poreč potpisao ugovor sa Lovačkim društvom “Zec” o provođenju programa zaštite divljači

2
07.02.2024. 21:23; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Grad Poreč potpisao ugovor sa Lovačkim društvom “Zec” o provođenju programa zaštite divljači

Danas je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić s Lovačkim društvom „Zec“ iz Poreča potpisao Ugovor o provođenju programa zaštite divljači sukladno Programu zaštite divljači na području grada Poreča-Parenzo. Riječ je o planskom aktu, koji osigurava zaštitu divljači na površinama izvan lovišta, a isto je utvrđeno Zakonom o lovstvu.

Dokument je za Grad Poreč-Parenzo izradio Hrvatski lovački savez, a na isti je Suglasnost i Rješenje dalo Ministarstvo poljoprivrede, dok je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dalo suglasnost da je Program prihvatljiv za ekološku mrežu. Programom su, između ostalog, propisane mjere zaštite divljači i mjere za sprječavanje šteta od divljači. Isto tako u skladu s obvezama iz Zakona potpisan je i Ugovor sa Stručnom službom za provedbu Programa, obrtom za savjetovanje u vezi s upravljanjem Strelicia.

Potpisivanjem ugovora nastavljena je dosadašnja dobra suradnja Grada i Lovačkog društva „Zec“, a ugovorom je predviđeno hvatanje divljači koja se nađe na javnim površinama u užim dijelovima naselja, koji u pojedinim slučajevima mogu predstavljati izravnu ugrozu za građane.

„Mi kao lovačko društvo redovno brinemo o požarnim putevima i prosjecima, koji onda postaju i staze koje svi koriste – gljivari, šparogari, hodači, biciklisti, turisti, a lovci brinu i o održavanju i čuvanju pojilišta, njihovom punjenju i drugim stvarima. Imamo i trajnu suradnju s javnom ustanovom Natura Histrica u zaštiti okoliša i divljih životinja, a trenutno Društvo okuplja oko 250 članova.“, rekao je Ivica Milotić, predsjednik Društva, pohvalivši činjenicu da je Grad Poreč angažirao lokalno lovačko društvo.

„To nam je bila i ideja jer smatramo da je naše lovačko društvo najkompetentnije i najbolje poznaje područje za takve zadatke.“, rekao je Peršurić, dodavši kako će uz ovo Grad Lovačkom društvu „Zec“ nastaviti financirati izradu i održavanja protupožarnih prosjeka koji se koriste kao dio sustava zaštite šuma i šumskog zemljišta na području Poreča, sukladno Pravilniku o zaštiti šuma od požara.

Grad Poreč

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email