NEWS

U organizaciji Udruge MOT08 održana radionica tradicijskih istarskih plesova i pjesama

radionica istarskog...
11.10.2013. 11:32; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / U organizaciji Udruge MOT08 održana radionica tradicijskih istarskih plesova i pjesama

U srijedu, 9. listopada 2013. održana je Radionica tradicijskih istarskih plesova i pjesama u sklopu Dječjeg tjedna u organizaciji Studia za izvedbene umjetnosti MOT08.

Djeca su se rado odazvala u velikom broju te uz igru, pjesmu i ples obilježila Dječji tjedan. Ovaj puta, u Udruzi MOT 08  plesalo se malo drugačije i na potpuno nov način. Kroz ritmičke igre, voditeljica glazbenog dijela radionice uvela je djecu u ritam istarskih tradicijskih pjesama. Udarajući ritam, te izgovarajući ime svog susjeda i istarskih riječi u tom ritmu djeca su kroz igru, neprimjetno, naučila istarsku pjesmu o naranči.

Uz mali predah, voditeljica plesnog dijela radionice ispričala je djeci legendu o nastanku pjesme o naranči.

Kako bi radionica uistinu bila autentična, uz legendu i pjesmu, trebalo je još naučiti korake tradicionalnih istarskih plesova – šete paši i baluna.

Plesalo se u redu, krugu i paru, plesala se tradicionalna i moderna verzija istarskog plesa šete paši , a na kraju se uz ples zaorila ranije naučena pjesma.

Radosti i uživanja nije nedostajalo, a ples i pjesma jednako su se svidjeli onima od 4 i onima od 14 godina.

Radionicu folklora vodila je Ana Pahović, učiteljica razredne nastave, voditeljica folklora u OŠ Jože Šuran iz Višnjana, kojoj su uvelike pomogle učenice 4. razreda OŠ Jože Šuran u Višnjanu, Marina Perković i Tara Štifanić.

Glazbeni dio radionice, pjevanje pjesama, ritmičke igre i igre koncentracije vodila je profesorica glazbene kulture Marijana Gulić

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email