U Novigradu porinut prvi putnički električni Eko-katamaran

marservis-katamaran
05.06.2024. 22:35; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / U Novigradu porinut prvi putnički električni Eko-katamaran

Do nedavno su svi stanovnici i gosti Novigrada sa zanimanjem promatrali plovilo privezano uz radni dio novigradskog Mandrača. Riječ je o prvom električnom brodu sa solarnim panelima kojeg je od projektiranja do izgradnje kreirala tvrtka Marservis iz Kaštelira, čiji je vlasnik Luciano Beg, poznat svim Novigrađanima vezanim uz plovila i more.

Dugogodišnji san Luciana Bega bio je putnički eko-katamaran koji će samodostatno ploviti morem, ovaj jedinstveni inovativni projekt je konačno dovršen ovih dana i plovilo se otisnulo na svoje prvo putovanje od Novigrada do Rovinja gdje će ga koristiti privatna tvrtka.

Projekt eko-katamarana dio je opsežnog rada u Marservisu uz istraživanja koja su se provodila s Fakultetom strojarstva i brodogradnje iz Zagreba vezana uz biokompozit kao materijal u gradnji plovila, pa je opisujući ekološki dio projekta Luciano pojasnio: „Staklene niti u tradicionalnom kompozitu zamijenili smo lanenim pletivom, a umjesto smole na bazi poliestera koristili smo epoksidnu smolu sa 36 postotnim udjelom prirodnih materijala, što u svijetu do sada radi tek 3-4 firme. To je dugotrajan i mučan posao, sigurno smo tri i pol godine potrošili na ispitivanje materijala, da li je UV stabilan ili ne. A u ovom slučaju, kako se radi o putničkom brodu, zahtjevi Registra za sigurnost bile su jako visoke, pa nam je korištenje tog novonastalog kompozitnog materijala dozvoljeno samo u dijelu.„

Kada se pored korištenja prihvatljivih ekološki materijala doda i elektropogon nadopunjavan solarnom energijom, sa sigurnošću možemo reći da je Eko-katamaran kojeg smo vidjeli u novigradskom Mandraču inovativan i značajan projekt u području istraživanja i razvoja korištenja ekoloških materijala i energije u pomorstvu na globalnoj razini.

Eko-katamaran PROeco imena Revera, dug je 19 metara i širok 7,5 metara, s kapacitetom od sto putnika uz nekoliko članova posade. Kako je protekla prva plovidba Revere ispričao nam je Luciano: „Kada smo ga ispitivali, bio je sunčan dan, plovili smo brzinom od skoro 3 čvora bez korištenja baterija, dovoljna je bila energija iz fotonaponskih panela. Dva elektromotora na toj brzini troše otprilike 7 kWh svaki, iz fotonaponskih panela dolazi otprilike 14 kWh, i to je dovoljno da se brod kreće tom brzinom na mirnom moru. Brod je predviđen za obavljanje dnevnih zadataka na kratkim relacijama, te punjenje baterijskih kompleta noću, a projektiran je da kroz dan može raditi bilo sunca ili ne, koristeći ugrađene akumulatorske stanice. Električni motori su iz pulske tvrtke TEMA, brod smo razvijali s još nekoliko kooperanata i Fakultetom Strojarstva i Brodogradnje iz Zagreba, pa koliko se moglo, brod je hrvatski proizvod. Napomenuo bih kako za razvoj takvog projekta nije dostatan samo jedan čovjek i njegov san o brodu, već svi djelatnici i kooperanti koji su sudjelovali u projektiranju i gradnji broda gdje sam im ja izuzetno zahvalan na trudu i predanosti. Oni u biti čine snagu našeg poduzeća.“

 

Eko-katamaran je završen u okviru projekta naziva »Razvoj putničkog eko-katamarana PROeco’, sufinanciranog od strane Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ukupna vrijednost projekta je više od 1.4 miliona eura, uz dodijeljena bespovratna sredstva od cca 583 tisuće eura.

Tvrtka Marservis radi u Poslovnoj zoni Kaštelira u svom proizvodnom pogonu gdje su se lijevali elementi za katamaran, a u servisnoj zoni novigradskog Mandrača brodski dijelovi katamarana su se sklapali, katamaran je dovršen i porinut u more. U novigradskom moru se i testiraju drugi inovativni projekti Marservisa, kao što su još dva vrijedna ekološka projekta, uređaj za skupljanje površinskog otpada u lukama i plutajući objekt za zbrinjavanje otpadnih voda sa brodica, jedrilica ili jahti na moru.

 

„Ova čudna kada, to je uređaj koji kada se upali pumpa, djelomično potone, napravi depresiju i lagano vuče vodu, pa sav otpad koji pluta povuče u sebe. Kada se pumpa ugasi, nestane depresije i otpad ostaje u njoj. Prvi smo napravili od stakloplastike da isprobamo sustav, a sada slijedeći radimo od prirodnih materijala.“ Tako nam je Luciano pojasnio rad uređaja za čišćenje otpada iz mora, a ECOcube, plutajuću stanicu za prikupljanje otpadnih voda, Luciano je projektirao kao odgovor na veliki problem ispuštanja crnih voda iz brodica, jahta i jedrilica u hrvatskom moru. „Unutar dvanaest milja od obale nijedno plovilo ne bi smjelo ispuštati otpadne vode u more, ali to se radi. Broj plovila u charteru je prevelik, a rijetko koja marina ima prihvat za tu vrstu otpada. Naše prihvatne stanice bi se mogle instalirati bilo gdje na moru u zaštićenim uvalama, lako ih je pronaći preko AIS transpondera, nautičari jednostavno pristanu uz prihvatnu stanicu, odaberu uslugu i po beskontaktnom plaćanju im se u sluga omogući, na zadovoljstvo svih problem je riješen.“ U sklopu EcoCube stanice nalazi se i pet kontejnera za odvojeni prihvat krupnog otpada, te desalinizator za proizvodnju slatke vode, čime na još jedan način tvrtka Marservis brine o očuvanju mora. Upravo je za ECOcube projekt tvrtka Marservis prošle godine dobila prestižnu nagradu DAME (The Global Marine Design Awards), u kategoriji Environmental Design na najvećem međunarodnom sajmu nautičke opreme – METS u Amsterdamu. „Bio sam jako sretan kad smo već bili odabrani kao prihvatljivi kandidati, pa kad vam Europa potvrdi da radite nešto dobro onda stvarno vidite da ste na pravom putu“, dodao je Luciano.

Print Friendly, PDF & Email