NEWS

U naselju Mate Balote postavljen je prvi “urbani” pčelinjak u Poreču

1 (125)
08.10.2020. 18:46; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / U naselju Mate Balote postavljen je prvi “urbani” pčelinjak u Poreču

U porečkom naselju Mate Balota, u blizini boćališta, na zelenoj površini okruženoj bršljanom i stablima graba, otvoren je prvi “urbani” pčelinjak – inicijativa koju je, na prijedlog Udruge pčelara „Nektar“, podržao Grad Poreč-Parenzo.

Kako je na današnjem otvorenju naglasio predsjednik udruge Petar Banko, bez pčela nema života, a osnovna ideja urbanog pčelinjaka postoji kako bi pčelama pomogli u njihovom razvitku, a kod građana osvijestili važnost njihove uloge u funkcioniranju prirode. Tajnik udruge Ivan Kovač dodao je kako se radi o doista iznimnim životinjama – pčele su bolji tragači od pasa, njihov je mozak manji od zrna sezama, a razlikuju čak 130 različitih mirisa! Kolika je važnost ovih malih kukaca najbolje znaju oni koji su s njima svaki dan – pčelari, kojih u porečkoj udruzi ima ukupno 55, što je 20% svih pčelara Istre. Njihov se broj u posljednje tri godine povećao za 30%,  te ukupno imaju 2000 košnica. 

Već pet godina aktivno rade s učenicima porečke poljoprivredne škole, koji pod vodstvom profesorice Ćanić, u sklopu predmeta pčelarstvo uspješno vode školski pčelinjak. U tijeku je i akcija pod motom ˝Od srca, tvoj pčelar s potpisom˝ kojom porečki pčelari prikupljaju med za korisnike Doma za starije i nemoćne, kao i osoba u potrebi, a nakon što je u Baderni već otvoren Centar za edukaciju i prodaju pčelinjih proizvoda uz kušaonu meda, i uz postojanje pčelarske farme u Radošima, sve je spremno i za projekt „Hiža porečkih pčelara“, za koju se čeka otvorenje javnog poziva za sredstva iz EU fondova.

– Procjenjuje se kako trećina hrane za ljude i životinje ovisi o oprašivanju koje pretežno provode pčele. Kako svi mi možemo pomoći pčelama da opstanu? Vrlo jednostavno: samo preskočite jednu košnju na proljeće i jednu na jesen, i već ste puno učinili., rekao je Kovač.

Brojne aktivnosti pčelarske udruge – pčelarsku školu, osnivanje školskog pčelinjaka, nabavku zaštitne opreme i košnica, pomoć kod izrade projekata, akcije i slično svake godine podržava Grad Poreč-Parenzo. Pčelarima je, na predanom poslu u očuvanju bio raznolikosti i zdravlja cijele zajednice, zahvalio gradonačelnik Loris Peršurić.

Dvije košnice van standarda u “urbanom” pčelinjaku bit će prvim rojevima napućene sljedećeg proljeća, a u njima će pčelice same izraditi saće.

 Predstavljanje rada porečkih pčelara jedna je od aktivnosti u sklopu programa manifestacije Mjesec poduzetništva u Poreču koju organizira Grad Poreč-Parenzo s ciljem promicanja poduzetništva. U okviru manifestacije tijekom listopada se na više lokacija u gradu svakodnevno održavaju razne aktivnosti namijenjene stanovnicima Poreča različitih dobnih skupina i područja interesa, u kojima osim Grada Poreča-Parenzo sudjeluju gradske ustanove i lokalni poduzetnici te partneri iz drugih gradova.

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email