NEWS

U kazališnoj dvorani POUP-a održan koncert prijateljstva učenica umjetničke škole „Základní umělecká škola Jana Hanuše“ iz Praga i Umjetničke škole Poreč

zajednički koncert u gradskom kazalištu
11.10.2023. 11:58; ; Početna / Kultura / U kazališnoj dvorani POUP-a održan koncert prijateljstva učenica umjetničke škole „Základní umělecká škola Jana Hanuše“ iz Praga i Umjetničke škole Poreč

Učenice umjetničke škole „Základní umělecká škola Jana Hanuše“ iz gradske četvrti Praga 6 , borave ovih dana u Poreču u sklopu suradnje koju već više od deset godina njeguju ova dva grada. Učenice flaute, njih 14, boravi u pratnji mentorica i ravnatelja škole Miloslava Tenglera i zamjenice gradonačelnika Praga 6 Mariane Čapkove, a njihov je posjet usmjeren na suradnju s Umjetničkom školom Poreč, upoznavanje Poreča kao grada prijatelja i stvaranje prijateljstva između mladih ova dva grada. Riječ je o uzvratnom posjetu nakon što je mladi uspješni harmonikaši, dobitnici Oskari znanja iz porečke Umjetničke škole u svibnju gostovali u Pragu.

U sklopu gostovanja, sinoć je u kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta održan veliki zajednički koncert prijateljstva na kojem su nastupile učenice škole „Jana Hanuše“, komorni sastav flauta „Musici Gaudentes“ pod vodstvom učiteljica i dirigentica Veronike Pudlákove i uz klavirsku pratnju Stanislava Bradová. Porečku školu predstavili su učenici odjela suvremenog plesa sa zanimljivim koreografijama i kostimima koje su sami izradili, kvartet harmonika, višestruki pobjednik državnih i međunarodnih natjecanja, te zbor škole koji je osvojio I. nagradu na međunarodnom natjecanju u Italiji, uz komorni sastav gitara Umjetničke škole Poreč. Čestitke na početku koncerta uputili su im gradonačelnik Loris Peršurić i ravnateljica porečke škole Sanjica Sara Radetić, a obje su strane koncertom i više nego zadovoljne, te planiraju nastaviti suradnju i u budućnosti.

U sklopu gostovanja uz upoznavanje porečkih škola, kulturnih znamenitosti grada, parka prijateljstva gradova Praga 6 i Poreča na Materadi, učenice praške umjetničke škole obišle su i gradske znamenitosti. Dobrodošlicu na prijemu u Velikoj gradskoj vijećnici zaželjeli su im zamjenik gradonačelnika Elio Štifanić uz pročelnicu Upravnog odjela za društvene djelatnosti Vesnu Kordić i voditeljicu Odsjeka Nadiju Štifanić Dobrilović, a bilo je i govora o iskustvima i praksi u obrazovnim sustavima i školama u Češkoj i u nas. 

Najveća gradska četvrt glavnog češkog grada Praga, od 2012. godine s Porečom ima potpisan Sporazum o suradnji i uspostavi prijateljstva i to na razinama kulture, sporta, obrazovanja ali i gospodarstva. U tom je razdoblju održano više službenih posjeta i prezentacija, na kojima su se dijelila znanja i iskustva po pitanju povlačenja EU sredstava, prostornog planiranja, digitalizacije rada gradske uprave, ulaganja u obrazovanje, sport, organizaciju manifestacija, te je više puta održano i turističkog predstavljanja Poreča u Pragu i u suradnji s Veleposlanstvom RH u Pragu, te je gostovanje učenika još jedna uspješna karika u ovom nizu.

Grad Poreč

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email