NEWS

Besplano predavanje i panel-rasprava “Migracija, zapošljavanje i integracija stranaca – izazovi i mogućnosti” u gradskoj upravi Grada Poreča

99343
11.10.2023. 10:04; ; Početna / Gospodarstvo / Besplano predavanje i panel-rasprava “Migracija, zapošljavanje i integracija stranaca – izazovi i mogućnosti” u gradskoj upravi Grada Poreča

U četvrtak 12. listopada 2023. u velikoj vijećnici Grada Poreča-Parenzo (Obala m. Tita 5) s početkom u 12.00 sati održat će se panel rasprava Migracija, zapošljavanje i integracija stranaca – izazovi i mogućnosti. Pozivaju se obrtnici I poduzetnici koji zapošljavaju ili imaju namjeru zapošljavati strance, kao i svi ostali zainteresirani lokalni dionici, te migranti koji rade u Poreču da se uključe u raspravu po ovoj vrlo aktualnoj temi.

U suradnji s Gradom Porečom-Parenzo, ovaj panel organizira Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u sklopu aktivnosti projekta „Tehnička podrška za integraciju državljana trećih zemalja u RH“, iniciranog od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP) i financiranog od Europske Unije iz Instrumenta za tehničku potporu (TSI). Migracije su globalni fenomen i na njih treba gledati kao izvor prosperiteta, inovacija i održivog razvoja, o čemu svjedoče i razna istraživanja koja govore o pozitivnom uticaju migranata na tržište rada i na ekonomski rast država domaćina.  Bez obzira na to, migracije sa sobom donose raznorazne izazove, koji zahtjevaju različite nivoe prilagođavanja i usmjeravanja.

U okviru panel diskusije razmatrat će se trenutna situacija u Republici Hrvatskoj na temu zapošljavanja stranih radnika. Glavne od tema bit će: bolja pripremljenost stranih radnika na tržište rada, pružanje pomoći poslodavcima i poduzetnicima, kao i integracija stranih radnika u društvo.

Panelisti:
– g. Robi Belušić, načelnik Sektora za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove u PU istarskoj

– gđa Elizabeta Filipaj, rukovoditeljica Odsjeka za EURES, Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ)

– gđa Natali Komen, direktorica, Hrvatska udruga poslodavaca – Udruga ugostiteljstva i turizma

– g. Ivan Piteša, šef Ureda Međunarodne organizacije za migracije (IOM)

– g. Damir Sirotić, poslovni tajnik, HGK, Županijska komora Pula

– g. Robert Velenik, tajnik HOK, Udruženje obrtnika Poreč 

Moderatorica: Martina Car, Ured Međunarodne organizacije za migracije (IOM)

Predavanje je besplatno, a zbog ograničenog broja mjesta potrebno je izvršiti prijavu na email adresu: [email protected]  do srijede 4. listopada do 12.00 sati.

Print Friendly, PDF & Email