NEWS
valfresco

U Kašteliru proslavljena deseta godina djelovanja vokalne etno skupine Zajednice Talijana Labinci ”Nigrignanum”

4 (33)
25.11.2019. 08:27; Učitavanja: 159; Početna / Kultura / U Kašteliru proslavljena deseta godina djelovanja vokalne etno skupine Zajednice Talijana Labinci ”Nigrignanum”

Velikom feštom u sali na Domu  proslavljena je u subotu, 23.11.2019. deseta godina djelovanja vokalne etno skupine Zajednice Talijana Labinci ”Nigrignanum”.

Ova grupa ljubitelja pjesme koja ima silnu volju pjevati,   okupila se i organizirala kako bi i naše mjesto imalo nekakvu pjevačku skupinu kad je u Kašteliru organiziran prvi susret zborova, klapa i vokalnih skupina ”Kašteliru za Valentinovo”. Uz podršku tadašnjeg predsjednika Zajednice Talijana Labinci  Roberta Bravara,  grupa je vrlo brzo započela sa nastupima, a pjevale su se stare talijanske i istarske pjesme po starinski.  Prva voditeljica bila je, učiteljica muzike u Osnovnoj školi Jože Šurana Višnjan, Tina Pajdaš, a nju je zatim za kratko vrijeme zamijenio etnomuzikolog Branislav Ostojić. Od 2014. Godine stalna voditeljica je Diana Bernobić Sirotić i grupa se nada da će tako i ostati.

Skupina se sastoji od 10 do 12 pjevačica i pjevača, ovisno o periodu. Do sada su nastupali u Italiji i Sloveniji, u Rijeci, okolnim mjestima i po cijeloj Istri. Pjevaju na feštama i festivalima, svadbama i crkvama, domovima za stare i nemoćne, na otvaranju izložbi, na natjecanjima, rođendanima, međunarodnim i domaćim susretima i skupovima. Budući da se prilagođavaju svakakvim situacijama repertoar je vrlo brzo narastao na čak 98 pjesama. Osim starih talijanskih i istarskih narodnih pjesama repertoar sadrži i druge žanrove muzike kao i druge jezike. Pjevaju se hrvatske, slovenske, engleske i španjolske pjesme, a zbog potreba ogledali su se i u njemačkom i šavrinskom jeziku.

Od osnutka grupe ostvareno je 212 nastupa, što znači 21 godišnje ili gotovo 2 mjesečno, što nije malo.

Program proslave bio je podijeljen u 3 dijela. Slavljenici su izveli 3 pjesme nakon čega im se pridružio Zbor župe sv. Kuzme i Damjana iz Kaštelira te su zajedno izveli pjesmu ”Milost” na tri jezika.

Između dva nastupa Nigrignanuma, nastupio je zbor Zajednice Talijana Giovanni Palma iz Tara koji je pod ravnanjem Lolite Njegovan izveo dvije pjesme. Zbor je to s kojim slavljenici dijele dugogodišnju prijateljsku suradnju.

U svom slijedećem nastupu VES Nigrignanum pozvala je na binu sve nekadašnje članove da im se pridruže u izvedbi ”La mula de Parenzo”. Izvedbi su se pridružili i bivši voditelji te harmonikaš David Kocijančić. Svima su podijeljene zahvalnice za suradnju i doprinos. Posthumno su zahvalnice uručene obiteljima dvaju preminulih članova.

Prije zadnjeg seta pjesama slavljenika, dvije pjesme otpjevali su i dragi gosti, zbor Zajednice Talijana Dr. Silvio Fortuna iz Višnjana ”ARPA” pod ravnanjem Marka Ritoše.

Nakon nastupa gostiju,  Zajednica Talijana Labinci zahvalila je velikom broju pravnih i fizičkih subjekata koji podržavaju i prate djelovanje VES Nigrignanum. Zahvalnice za suradnju i doprinosu  dobili su Turistička Zajednica grada Poreča, Turistička Zajednica Općine Tar-Vabriga i Turistička Zajednica Općine Funtana.  Za svoj doprinos zahvalnice su dobili i lokalni proizvođači : OPG Radoš, OPG Alfredo Cossetto, OPG Silvano Legović, Obitelj Legović – Legovina i OPG Goran Špehar.

Za dugogodišnju suradnju i doprinos zahvalnice su dobili i Jama Baredine te Arti Grafiche Labinci.

Vedranu Mariću iz TOP videa dodijeljena je zahvalnica za doprinos.

Zahvalnicom su nagrađeni i pjevač Serđo Valić te Trio Lipa slovenskog društva iz Buzeta za iznimno dobru dugogodišnju suradnju.

Posebna zahvala otišla je jedinstvenoj voditeljici vokalne skupine Nigrignanum,  Diani Bernobić Sirotić koja se sa puno strpljenja i dobre volje posvetila radu sa ovom  neuobičajenom  grupom pjevača.

Zahvalnicu za svoje često sudjelovanje i doprinos dobio je i gitarist Patrik Sirotić.

Zahvalnice su dobili i svi aktivni članovi vokalne skupine Nigrignanum:

  • Prvi glas : Nevenka Kocijančić, Ana Kovač, Višnja Ferarin i Slavica Ezgeta
  • Drugi glas : Maria Mendizza, Mariza Jugovac i Ada Legović
  • Treći glas: Rudi Kocijančić i Đani Legović
  • Četvrti glas: Ester Diklić i Edo Ferarin

Vokalna skupina Nigrignanum se posebno zahvalila  osobama koje su odobrile i  omogućile djelovanje grupe u Zajednici Talijana Labinci , a to su Mirela Gašparini sadašnja predsjednica i Roberto Bravar bivši predsj. Zajednice Tal. Labinci.

Načelnik Općine Kaštelir-Labinci, Enio Jugovac  i predsjednica Zajednice Talijana Labinci, Mirela Gašparini zahvalili su se Vokalnoj skupini Nigrignanum na dugogodišnjoj suradnji i čestitali obljetnicu izvršenom donacijom koja je vidno iznenadila i razveselila pjevače.

Za zadnji dio svog nastupa grupa je pripremila posebne oprave te otpjevala razne vesele, narodne i zabavne talijanske pjesme koje su razveselile publiku.

Nakon što su svi učesnici i gosti večeri  zajednički na bini otpjevali ”Quel  mazzolin di fiori” , druženje je nastavljeno uz odličnu zakusku, svirku i ples.

E.D.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email