U Kašteliru održana svečana promocija monografije ”Umjetnost bez granica”

image_DSC_0871
23.05.2019. 12:43; ; Početna / Kultura / U Kašteliru održana svečana promocija monografije ”Umjetnost bez granica”

U Sali Dom u Kašteliru održana je sinoć svečana promocija monografije ”Umjetnost bez granica” , nastale kao dio projekta koji se financira kroz program “Umjetnost i kultura 54+”, a koji se provodio u sklopu Prioritetne osi 2 “Socijalno uključivanje ” Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020., s ciljem postizanja bolje socijalne uključenosti i unaprjeđenja kvalitete života osoba starijih od 54 godine kroz poboljšanje pristupa kulturnim i umjetničkim aktivnostima. Vrijednost projekta iznosi 328.894,25 kuna i u stopostotnom dijelu financirala je Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda, a u provedbi su sudjelovali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kao posrednička tijela, Općina Vižinada kao nositelj projekta, te Općina Kaštelir-Labinci i Zajednica Talijana Vižinada kao partneri na projektu.
U projektu je sudjelovalo 25 mještana i mještanki od navršenih 54 pa do 80 godina života iz općina Vižinada i Kaštelir-Labinci, a od toga 5 talijanske nacionalne manjine.

Provedba projekta je započela u studenom prošle godine, a aktivnosti su se odvijale u Vižinadi u Centru za posjetitelje Maraston. Voditelj radionica crtanja bio je umjetnik Eugen Varzić, a slikanja umjetnik Ante Potočnjak. Radovi nastali na radionicama najprije su bili izloženi u Domu kulture u Vižinadi, a zatim u sali Doma Kaštelir gdje ostaju do kraja tjedna. Teoretski dio radionica održali su Marino Baldini i Vedran Šilipetar.
U okviru projekta polaznici su ostvarili i jednodnevni izlet u Veneciju gdje su se posjetile dvije poznate galerije i to Galerie delle academie sa stalnim postavom te Duždeva palača sa izložbom ”Canaletto i Venecija”.
Važni dio projekta sačinjavala je i izrada monografije odabranih radova svih polaznika o kojoj je govorio autor iste, povjesničar umjetnosti Marino Baldini.
U ime domaćina, Opć. Kaštelir Labinci, prisutnima se obratila Ester Dilić predsjednica odbora za kulturu, ali i polaznica ove radionice te napomenula da je za sudionike ovo okupljanje bila kruna provedenog projekta. Svim polaznicima i voditeljima radionica te Key Consultingu, firmi koja je odradila prijavu projekta, uručene su monografije.

Svečanost je uveličala Vokalne etno skupina Zajednice Talijana Labinci ”Nigrignanum” svojim kratkim nastupom, a nakon podjele monografija upriličena je zakuska koju su zajednički pripremili svi učesnici ovog projekta.

ED

Print Friendly, PDF & Email