NEWS

U Institutu za poljoprivredu i turizam potpisan ConsumeLess Plus Memorandum o razumijevanju

2021-11-26_13h18_15
26.11.2021. 13:21; ; Početna / Gospodarstvo / U Institutu za poljoprivredu i turizam potpisan ConsumeLess Plus Memorandum o razumijevanju

Dana 25. studenog 2021. u Institutu za poljoprivredu i turizam održano je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju (dalje u tekstu Memorandum) projekta ConsumeLess Plus s lokalnim dionicima.

Naime, dana 1. lipnja 2021. Agencija za energiju i vodu vlade Malte (vodeći partner) u suradnji s Ambiente Italia srl – Italija; Larnaca-Famagusta District Development Agency – (ANETEL) – Cipar; Institutom za poljoprivredu i turizam – Hrvatska; Gradom Kotor – Crna Gora; Chamber of Commerce and Industry Nice Côte d’Azur – Francuska te uključujući pridružene partnere Istarsku županiju – Upravni odjel za turizam – Hrvatska; turističku zajednicu Larnaka – Cipar; turističku organizaciju Kotor – Crna Gora; regionalnu federaciju turističkih ureda Provence-Alpes-Côte-d’Azur-Francuska i Upravu za turizam Malte započele su provedbu projekta CONSUME-LESS PLUS, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa Interreg MED.

Cilj projekta je pokazati da je ConsumeLess destinacija ona, koja uključenjem u realizaciju projekta postaje dio mediteranske zajednice, koja valorizira prirodne resurse, usluge ekosustava, kulturnu baštinu te se usredotočuje na lokalno gospodarstvo i zajednicu. Takva destinacija teži dobrobiti građana i posjetitelja što je dodana vrijednost za konkurentnost destinacije, osobito u današnjem vremenu obilježenom pandemijom COVID-19.

Svrha potpisivanja Memoranduma je promicanje implementacije “ConsumelessMed” oznake, čiji je cilj uključivanje pružatelja turističkih usluga (hotela, privatnih smještaja, kampova, kafića i restorana, ljetovališta na plaži, trgovina lokalnom hranom i rukotvorinama) smještenih u Istarskoj županiji i primjena posebnih mjera održivog gospodarenja energijom, vodom i otpadom, nudeći turistima odabir usluga koje mogu smanjiti potrošnju vode i energije te stvaranje otpada te bolje upoznati i cijeniti lokalne proizvode tijekom svog boravka. Kako je navedeno u Memorandumu uzimajući u obzir da turizam donosi niz negativnih vanjskih utjecaja, turističke destinacije moraju se suočiti s dodatnim izazovima koji se odnose na uštedu vode i energije, sprječavanje i gospodarenje otpadom zbog svojih geografskih i klimatskih obilježja, sezonalnosti i specifičnosti turističke industrije. Ti izazovi prijete zaštiti i očuvanju usluga ekosustava – mora, plaža, prirodnih resursa te proizvoda koje nude turističke destinacije, a koje osiguravaju ne samo ekološki opstanak, već i njihovu atraktivnost.

Partneri usvajaju Consume-less model koji se temelji na kvalifikaciji obalnih gradova kao “consume-less” destinacija te pomicanju aktivnosti kroz inovativnu komunikacijsku i teritorijalnu marketinšku kampanju, izravnim uključivanjem svih zainteresiranih aktera. Jedna od ključnih aktivnosti projekta je implementacija “CONSUME-LESS” oznake, koja se dodjeljuje privatnim ili javnim operaterima (pružateljima turističkih usluga) potpisujući obveze implementacije obveznih i dobrovoljnih akcija s ciljem smanjenja otpada te potrošnje vode i energije.

Na događanju voditeljica projekata u Institutu dr. sc. Kristina Brščić predstavila je sadržaj Memoranduma te način suradnje s potpisnicima u mjesecima koji slijede. Naime, trajanje  projekta je do 30. lipnja 2022. godine.

Potpisivanju Memoranduma prethodio je pozdravni govor ravnatelja u kojem se zahvalio svima koji su se odazvali i podržao buduću realizaciju projekta ConsumeLess Plus. Pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije, Nada Prodan Mraković spomenula je kako Istarska županija intenzivno radi na održivosti turizma već duži niz godina u sklopu kojeg razvijaju projekte poput „EcoDomus“ i „Istra ecoexperience“. Naglasila je kako je bitno uključivanje lokalnih turističkih zajednica i lokalne samouprave u projekte održivog razvoja te istaknula kako je potrebno kvalitetnije komunicirati i umrežavati dionike radi održivog razvoja turizma u Istri.

Potpisnici Memoranduma s Institutom za poljoprivredu i turizam su:

  • Istarska županija,
  • Grad Novigrad-Cittanova,
  • Grad Labin,
  • Grad Rovinj-Rovigno,
  • Grad Poreč-Parenzo,
  • Turistička zajednica grada Pule,
  • Turistička zajednica središnje Istre.

 

Zbog epidemioloških mjera dio potpisnika prisustvovao je uživo, a dio na daljinu.
Na događaju su bile predstavnice Istarske županije, pročelnica Upravnog odjela za turizam Nada Prodan Mraković, Gordana Lalić, direktorica poduzeća Parentium d.o.o. ispred Grada Poreča-Parenzo, Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice grada Pule te Sanja Kantaruti, direktorica Turističke zajednice središnje Istre. Na daljinu, putem e-maila sudjelovali su predstavnici Grada Novigrada-Cittanova, Grada Rovinja-Rovigno i Grada Labina.

Print Friendly, PDF & Email