NEWS

U Hrvatskoj za vikend 191.000 turista, booking za ljetne mjesece za pojedine vrste smještajnih objekata gotovo na razinama 2019. godine

polidorbeach-1623233105259
plaža Polidor, Funtana
09.06.2021. 15:23; ; Početna / Gospodarstvo / U Hrvatskoj za vikend 191.000 turista, booking za ljetne mjesece za pojedine vrste smještajnih objekata gotovo na razinama 2019. godine

U Hrvatskoj je za protekli produljeni vikend od 2. do 6. lipnja boravilo u jednom danu čak 191.000 turista koji su ostvarili 787.000 noćenja, što je tri puta više nego u istom razdoblju lani.  Prema regijama, najviše je noćenja ostvareno u Istri, 303.000, potom na Kvarneru 146.000 tisuća i po 100.000 u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Pojedinačno, najviše noćenja bilo je u Rovinju, Poreču i Medulinu, a najviše su ih ostvarili Nijemci (više od 200.000) potom Austrijanci (121.000) te Slovenci i Poljaci s oko 60.000 svaki.

”U ovom trenutku je booking za srpanj, kolovoz i rujan vrlo dobar. Za neke vrste smještajnih objekata čak je na razini 2019. Iako se prema epidemiološkoj situaciji, a posebno zbog dolaska cjepiva i cijepljenosti stanovništva, ova godina može smatrati boljom od prošle, bit će jako zahtjevno napraviti dobar rezultat. Već vidimo puno žešću tržišnu utakmicu s obzirom na to da ove godine više nismo jedina mediteranska zemlja koja u ovakvim epidemiološkim uvjetima može ostvarivati značajniji međunarodni turistički promet. Cijela glavna sezona je pred nama i moramo paziti da ne ponovimo neke greške od prošle godine’, komentirao je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.
Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice pojašnjava kako je Hrvatska primarno auto-destinacija zbog čega je logično da su gosti došli s ključnih emitivnih tržišta i najprije posjetili Istru i Kvarner i Zadarsku županiju: ”Što se tiče naših južnijih odredišta, reći ću da očekujemo veći priljev od 15. lipnja, odnosno od početka srpnja, kada u Hrvatsku počinje operirati preko 180 aviolinija s naših najvažnijih tržišta. S posebnim nestrpljenjem očekujemo i direktne letove iz SAD-a za Dubrovnik”.

Velik interes turista za praćenje epidemiološkog stanja po županijama 

Veliki interes među stranim gostima izazvala je i interaktivna karta Hrvatske croatiacovid-19.info, koja pokazuje epidemiološko stanje po županijama i otocima i koja se ažurira svakog dana. Zanimljivo je i da karta, koju je izradila Hrvatska udruga turizma, pokazuje Hrvatsku po NUTS 3 statističkim regijama tj. po županijama što je točniji i relevantniji podatak u odnosu na kartu Europskog centra za kontrolu i prevenciju (ECDC)  bolesti koji Hrvatsku dijeli na četiri NUTS 2 statističke regije. Prikaz Hrvatske po županijama već je prihvatio njemački Institut Robert Koch što je jako važno za uspjeh turističke sezone, motiviranje turističkih djelatnika i stanovništva županija na odgovorno ponašanje i ukazivanje na činjenicu da eventualan incident u jednoj destinaciji ne utječe na sigurnost u drugoj. Kartu je od njenog predstavljanja posjetilo gotovo milijun korisnika, a u zadnjih 7 dana najviše iz Njemačke (36,8%%); Nizozemska(14,6%); Hrvatske (13,7%); Austrije (8,06%), Italije, Češke, Danske, Belgije, Slovačke i UK.
Ministrica turizma Nikolina Brnjac zalaže se da i ECDC nadogradi kartu s prikazom županija umjesto regija kako bi područja s malom pojavnošću koronavirusa bila jasno vidiljiva i kako bi se u takvim mjestima turizam i gospodarski život mogli neometano odvijati.

300 punktova za testiranje turista diljem obale

Hrvatska turiste dočekuje s više od 300 punktova za testiranje turista, a država sufinancira  antigenske testove kako bi se dodatno smanjili troškove testiranja za turiste. Ministarstvo turizma dnevno ažurira stranicu ‘Stay safe in Croatia’ gdje turisti na jednom mjestu imaju mogućnost pretražiti sve potrebne informacije za što sigurniji boravak: od pregleda epidemiološke situacije po županijama, lokacija punktova za testiranje, do definiranih kriterija prelaska granica.

Print Friendly, PDF & Email