NEWS

U Hrvatskoj 11 novozaraženih koronavirusom – Plenković pozvao na oprez

vlada-sjednica
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/
18.06.2020. 13:11; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / U Hrvatskoj 11 novozaraženih koronavirusom – Plenković pozvao na oprez

U Hrvatskoj je u proteklih 24 sata zabilježeno 11 novooboljelih od koronavirusa, oni su promptno obrađeni i identificirani su svi njihovi bliski kontakti te je situacija pod kontrolom, rečeno je u četvrtak na sjednici Vlade.

Većina novozareženih je “uvoz” iz inozemstva, ali ima i lokalne transmisije, izvijestio je državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić na sjednici. Naglasio je kako su svi novooboljeli promptno obrađeni, a epidemiološkom anamnezom su identificirani svi njihovi bliski kontakti.

Oni su stavljeni u samoizolaciju ili je pokrenuta dijagnostika. “Brzom reakcijom epidemiološke službe i zdravstvenog sustava situacija je stavljena pod kontrolu”, ustvrdio je.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako su današnji podaci “još jedna vrsta upozorenje da je virus još uvijek tu te da je je potrebno pridržavati se preporuka HZJZ-a”.

“Važno je, naravno da naši građani ne putuju u inozemstvo, a pogotovo u zemlje okruženja, ako to nije nužno, a po povratku da se ponašaju odgovorno”, dodao je.

Takvo ponašanje preduvjet da se povoljna epidemiološka situacija u Hrvatskoj drži pod kontrolom, što je pretpostavka nesmetanog funkcioniranja gospodarstva”, dodao je.

Najavio je i da će 19. i 26. lipnja s dva broda iz Kine stići kupljena i donirana medicinska i zaštitna oprema ukupne težine 407,3 tona.

Premijer Andrej Plenković pozvao je na oprez jer u Hrvatskoj bilježimo porast broja oboljelih budući da su se građani malo više opustili. 

“Nakon dva mjeseca ograničenog kretanja, dolaskom lijepog vremena, sugrađani su se vjerojatno malo više opustili, no ovi brojevi govore da je oprez i dalje nužan”, rekao je Plenković.

Pandemija koronavirusa u svijetu ne jenjava, a dnevni broj novooboljelih u svijetu nikada nije bio veći nego što je ovih dana. Samo jučer je u svijetu oboljelo preko 140.000 ljudi, a to je dva puta više nego početkom travnja, kada je u Hrvatskoj bio vrhunac prvoga vala, kazao je premijer.

Pandemija se pojačava i u našem okruženju, broj oboljelih u zadnjih mjesec dana u Sjevernoj Makedoniji porastao je s 370 na 2500, u Albaniji sa 175 na 600, a u zadnjih deset dana broj aktivnih slučajeva u BiH skočio je sa 450 na gotovo 800, u Srbiji sa 220 na 750 slučajeva.

“To su sve razlozi za povećani oprez. Većina oboljenja vezana je uz povratak naših sugrađana iz BiH ili Srbije, a iz Slovenije je došao jedan slučaj. Stoga apeliram na sve naše građane da budu vrlo oprezni, kako se sugerira cijelo vrijeme”, rekao je Plenković.

Moramo zadržati ključne mjere koje sprečavaju zarazu

U interesu je hrvatskog gospodarstva i turizma normalno funkcioniranje države, da što više reakiviramo gospodarstvo. Naravno, to podrazumijeva i reaktiviranje granica prema zemljama gdje je epidemiološka slika slična, dodao je.

“No, moramo zadržati ključne mjere koje sprečavaju zarazu, a to se posebno odnosi na izbjegavanje rukovanja, pranje ruku i dezinfekciju”, rekao je Plenković dodavši kako su to elementi preventive koji su najučinkovitiji i ne bi bilo dobro da ih zaboravimo. 

Najavio je da će idućeg tjedna Vlada održati posebnu tematsku raspravu o pripremama za daljnju obranu od pandemije koronavirusa.

Plenković je rekao da je završila javna rasprava o Zakonu o obnovi Zagreba, na koji je stigao 391 komentar. Svi nadležni resori su angažirani da temeljito pregledaju komentare koji su došli od brojnih institucija  i građana, dodao je.

Krenula je i aplikacija preko sustava e-građanin za interventne mjere od 12.000 kuna, koje daje Ministarstvo graditeljstva, a dosad je za nabavu kondenzacijskih bojlera Fondu za energetsku učinkovitost stiglo 1070 prijava. Također je sve više prijava za najam stanova koje koordinira Ministarstvo državne imovine, rekao je Plenković.

(Hina)

Print Friendly, PDF & Email