Beroš: Nema novog žarišta koronavirusa u Hrvatskoj niti panike – U eventualnom drugom valu drugačije epidemiološke mjere

beroš180620
foto HINA/ Mario STRMOTIĆ
18.06.2020. 13:15; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Beroš: Nema novog žarišta koronavirusa u Hrvatskoj niti panike – U eventualnom drugom valu drugačije epidemiološke mjere

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u četvrtak u Splitu da danas imamo nekoliko novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj, ali nema nikakvog novog žarišta te epidemije niti panike.

“U ovom trenutku danas imamo još nekoliko novooboljelih u Hrvatskoj, svi ti ljude su detektirani i zna se kako su se i gdje su se zarazili, svi njihovi kontakti su na neki način pod epidemiološkim nadzorom. U ovom trenutku nema nikakve panike i nema naznake za nekakav značajniji drugi val (epidemije)”, izjavio je Beroš novinarima u Splitu gdje je bio na predstavljanju kandidacijske liste HDZ-a za 10. izbornu jedinici, čiji je nositelj.

U eventualnom drugom valu drugačije epidemiološke mjere

Ponovio je nekoliko puta kako moramo biti oprezni i promišljati o mogućnosti nastavka epidemije koronavirusa.

“Brojni stručnjaci misle da je drugi val eventualno i moguć, ali možda ne sad u jeku ljeta, jer epidemiološki virusne bolesti respiratornog tipa se slabije prenose. Međutim objektivno ako virus bude i dalje prisutan, moguće je očekivati drugi val na jesen”, procijenio je.

S obzirom na ono što smo naučili do sada u borbi s koronavirusom, znači njegovo širenje, kliničku sliku, metodologiju liječenja, dodao je Beroš, mislim da bi u eventualnom drugom valu mogli drugačije odgovoriti, i primijeniti nešto primjerenije i drugačije epidemiološke mjere u sprječavanju ove bolesti.

Na novinarski upit znači li to da ne razmišlja o zatvaranju, kao što je bilo u prvom valu, ministar zdravstva je kazao da je sada rano o tomu govoriti.

“U datom trenutku kao i ranije, postupat ćemo u skladu s epidemiološkom slikom i načinom transmisije virusa. Ako bude sve slično kao sada, ne bi otišli u zatvaranje, odnosno ono što je potpuno jasno da bi se orijentirali prema određenim dobnim skupinama stanovništva i njih bi trebalo egzaktnije štititi, a svi oni mlađi radno aktivni, uz određene mjere koje uključuju i preporučljivo nošenje maske, održavanje higijene i svega ostalog – mi bi vjerojatno i dalje radili”, naglasio je.

Ne vjerujem, dodao je, da bi bilo zatvaranje kakvo je bilo, ali nema nikakve garancije, i ono što je jedino i potpuno jasno da moramo pratiti epidemiološku situaciju i kao i do sada, pokušavati nalaziti pravi odgovor na izazove koji će biti pred nama, kazao je Beroš.

Predstavljanje kandidacijske liste HDZ-a za 10. izbornu jedinicu održano je na otvorenom prostoru terase splitskog hotel Cornaro pa su ga novinari pitali zašto se ne pridrža mjera koje se odnose na socijalnu distance, a ministar je odgovorio da je “na otvorenom, a uz to puše i lagani povjetarac”.

Osim toga razmak je nekakvih pola metra i više, što je u ovom trenutku relativno zadovoljavajuće, ocijenio je.

Moramo znati, rekao je Beroš, da ova priča (s epidemijom) nije završena, očekujemo drugi val. Otvoreni smo turizmu, dolaze brojni građani, međutim epidemiološka situacija je relativno mirna u Hrvatskoj, nemamo puno novooboljelih, možemo ih očekivati i više ali u ovom trenutku nemamo.

Isto tako nemamo puno akutno oboljelih u ovom trenutku, međutim i nadalje smatram da je potrebno pridržavati se mjera, naglasio je Beroš. Pozvao je sve građane da i dalje to živimo i radimo, izrazivši uvjerenje da će otvaranje polučiti dobre ekonomske rezultate  i da nećemo imati značajnije ugroze od koronavirusa.

U zagrebačkom Institutu Hrvoje Požar četvero oboljelih, u Istri dvoje

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je ranije danas da je u Energetskom institutu Hrvoje Požar u Zagrebu kod četvero osoba potvrđena bolest, a 16 ljudi je stavljeno u samoizolaciju.

Jeleč je rekao Hini da su novi slučajevi posljedica importiranja iz Bosne i Hercegovine, gdje je nekoliko lokaliteta koja su još uvijek aktivna.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije jutros su izvijestili da su nakon više od dva mjeseca bez novooboljelih, zabilježena dva slučaja zaraze u Istri. Naime, dva pacijenta pozitivna na Covid-19 hospitalizirana su jučer popodne u pulskoj Općoj bolnici.

 Riječ je o uvezenim slučajevima odnosno osobama koje su protekli tjedan boravile u BiH, na području Sanskog mosta, naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite. 

(Hina)

Print Friendly, PDF & Email