NEWS

U gradskoj vijećnici Grada Poreča potpisani ugovori za financiranje rada udruga u poljoprivredi

s udrugama (1)
15.04.2024. 12:16; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / U gradskoj vijećnici Grada Poreča potpisani ugovori za financiranje rada udruga u poljoprivredi

Danas je u gradskoj vijećnici Grada Poreča-Parenzo održano svečano potpisivanje Ugovora o financiranju između Grada Poreča i dvije važne udruge na području poljoprivrede i pčelarstva. Na potpisivanju su, uz gradonačelnika Poreča Lorisa Peršurića sudjelovale i suradnice iz gradskog odjela za gospodarstvo te predstavnici udruga.

Udruga Agro Poreč, koja broji 70 članova, dobila je financijsku potporu od 22.000,00 eura za provođenje svojih aktivnosti, s naglaskom na zaštitu i promociju prava i interesa poljoprivrednika te razvoj poljoprivredne djelatnosti na području Grada Poreča. Ova udruga kontinuirano pruža podršku svojim članovima kroz savjetovanje, edukaciju, organizaciju sajmova i susreta, te potiče prijelaz na bio/eko proizvodnju. Dodatno, aktivnosti uključuju savjete, informacije i administrativne poslove za članove udruge, redovna predavanja za poljoprivrednike, organizaciju nabavke i podjele sadnog materijala te sudjelovanje na manifestacijama poput “Porečka rosulja” i “Tekuće zeleno zlato Istre”, kao i pokazne vježbe rezidbe te sudjelovanje na manifestacijama Vina Poreča i Vinistra.

S druge strane, Udruga pčelara Nektar Poreč osigurala je financijska sredstva od 14.000,00 eura za provođenje aktivnosti koje promiču značaj pčela, pčelarstva i pčelinjih proizvoda u zdravlju građana. Ova udruga, koja broji 58 članova, ističe važnost edukacije građana o proizvodima na bazi meda te aktivno sudjeluje u promicanju zdravih prehrambenih navika. Njihove dodatne aktivnosti uključuju izdavanje bojanke za najmlađe pod nazivom “Urbana pčela”, održavanje urbanog pčelinjaka u gradu, postavljanje novih pčelinjaka i organizaciju predavanja i praktične nastave o pčelarstvu u školama te manifestaciju poput “Mjeseca meda” te natjecanja koja organiziraju u suradnji s Turističko-ugostiteljskom školom Anton Štifanić, za jela na bazi meda.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić istaknuo je, prilikom potpisivanja ugovora o dodjeli sredstava iz gradskog proračuna, važnost podržavanja poljoprivrede i pčelarstva kao ključnih segmenata lokalne ekonomije i očuvanja tradicije te autohtonosti. Dodatno je naglasio kako su udruge neophodne za očuvanje prirode te edukaciju građana o važnosti pčelarstva, ali i očuvanja autohtonih sorti.

Tajnik udruge Agro Poreč Zdenko Barac i predsjednik udruge Nektar Poreč Ivan Kovač zahvalili su se Gradu na kontinuiranoj podršci zbog koje, primjerice, građani i gosti danas mogu uživati u maslinovom ulju iz gradskog maslinika Porečke rosulje ili okušati med iz porečkih urbanih pčelinjaka, a izuzetno se puno radi na edukaciji, i to već od malih nogu.

Potpisivanje ovih ugovora predstavlja nastavak angažmana Grada Poreča-Parrenzo na podršci i promicanju aktivnosti koje doprinose održivom razvoju zajednice i boljem kvalitetu života njenih građana.

Grad Poreč

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email