NEWS
LUTRIJA T

U galeriji Placa u Sv. Lovreču od subote, 1. srpnja samostalna izložba Elvisa Bertona

Berton1
30.06.2023. 11:23; ; Početna / Kultura / U galeriji Placa u Sv. Lovreču od subote, 1. srpnja samostalna izložba Elvisa Bertona

U Galeriji Placa u Svetom Lovreču u subotu 1. srpnja u 20 sati otvara se samostalna izložba “Omnibus” likovnog umjetnika Elvisa Bertona.

Pazinski autor po prvi put će predstaviti istoimeni recentni ciklus slika na platnu koji je nastao u zadnje tri i pol godine. „Prvi u nizu radova iz ciklusa Omnibus nastao je na način da sam oslikao manje komade slikarskog platna koji su mi preostali od nekih drugih radova i međusobno ih spojio šivanjem čime je dobivena nova cjelina znatno većih dimenzija i prostornih mogućnosti. Fizičkim spajanjem segmenata u novom se kadru objedinjuju različite slike koje su prvobitno bile namijenjene za pojedinačne prikaze. Drugim riječima, Omnibus je spoj većeg broja kraćih slikarskih priča, scena koje mogu stajati i funkcionirati svaka zasebno, ali svoju puninu sadržaja dobivaju u međusobnom dijalogu, u kompozicijskoj cjelini. S vremenom sam odustao od spajanja manjih segmenata platna, ali sam zadržao istu vizualnu podjelu kadra“, objasnio je Berton.

Povjesničarka umjetnosti Elizabeta Rogović u predgovoru kataloga ističe da ciklusom Omnibus, kojeg je započeo 2019. godine, Elvis Berton u svoje slikarstvo kombiniranjem elemenata svojih dosadašnjih slika unosi nove likovne momente. „Dinamika, boje te zaigranost su konstanta, međutim površina platna postaje „plošnija“ s naglašenom dvodimenzionalnošću, što dosad nije bio slučaj.
Već tri desetljeća Berton uspješno balansira između skulpture, slike, crteža i digitalnih medija. Elemente iz svojih skulptura unosi na dvodimenzionalnu plohu svojih slika, a skulpture shematizira na formu crteža. Složena međuovisnost umjetničke produkcije tijekom godina obilježila je stvaralaštvo Elvisa Bertona.
Promatrajući slike iz ciklusa Omnibus imamo mogućnost sagledati umjetnikov dosadašnji opus ili kako je sam autor istaknuo pred nama se iscrtava mala retrospektiva. Tu su tragovi njegovih Akrilnih šuma, proizašlih iz Metalne šume (ambijentalne instalacije iz 2007. godine). Spomenuti ciklusi dio su trilogije koja je u vidu Akrilnih šuma još uvijek aktualna u umjetnikovu stvaralaštvu. Pronalazimo na tim platnima i lajtmotiv iz ciklusa Selfi(sh), signaturu autora koju on ponavlja, repetirajući svoj potpis“, navela je kustosica izložbe Elizabeta Rogović.
Izložba Omnibus u Galeriji Placa moći će se pogledati do 31. srpnja.

Elvis Berton rođen je 1970. godine u Pazinu gdje i danas živi i stvara. Likovni put započinje 1996. godine, a četiri godine kasnije kreće njegova bogata izlagačka djelatnost. Bertonovi su radovi do sada gostovali na više od devedeset skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a samostalno je izlagao 37 puta. Osvrt o njegovu umjetničkom radu dali su brojni hrvatski likovni kritičari, a struka ga je za stvaralaštvo u više navrata nagradila. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, a recentno je njegov rad Ni gušter, ni bik, ni mačka (iz ciklusa Beštije) ušao u Zbirku marginalne umjetnosti Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email