NEWS

U Eufrazijevoj bazilici središnja misa za blagdan Tijelova

17.06.2019. 14:34; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / U Eufrazijevoj bazilici središnja misa za blagdan Tijelova
Susljik Persuric Zgrablic

Središnja svečana misa za blagdan Tijelova u Poreču održat će se u Eufrazijevoj bazilici s početkom u 10 sati, nakon čega slijedi procesija od bazilike duž ulice Decumanus do crkve Gospe od anđela na Trgu slobode. Cijeli će događaj u gotovo dvosatnom prijenosu uživo emitirati i HRT na Prvom programu, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare u Maloj vijećnici gradonačelnik Grada Poreča –Parenzo Loris Peršurić, zamjenica predsjednika Gradskog vijeća i koordinatorica programa Gordana Šušljik, te porečki župnik Milan Zgrablić.

-To je jedan lijep događaj za naš grad, te pozivam naše građane i goste da se pridruže misi i procesiji. Drago mi je da u ovom događaju možemo podržati i surađivati kvalitetno s našom zajednicom, tu je i Župa i Biskupija i mislim da imamo odličnu suradnju, rekao je gradonačelnik. Dodao je kako će ove godine blagdana Tijelova biti posebno svečan , te privući veliki broj gostiju iz Njemačke, Austrije i Italije, gdje se također slavi.  Za sudjelovanje u procesiji pozvani su predstavnici javnih institucija i organizacija u gradu kako bi misa bila što bolje posjećena.

Župnik Zgarblić podsjetio je kako se ovaj blagdan slavi već više od 600 godina, kada ga je još u 14. stoljeću papa Ivan XX uspostavio za cijelu katoličku crkvu.

Budući da se ovdje nalazi katedrala, a znamo da se to najprije ostvarivalo u katedralama, zasigurno je slavljen i ovdje od 14. stoljeća i to neprekidno. Nekada je to možda bilo skromno, nekada svečano, nekada jako svečano. To je kršćanski blagdan i blagdan opće zauzetosti za dobro, u kojem su uvijek sudjelovali svi koji obnašaju i brinu za opće dobro u društvu, bez obzira za vjersko opredjeljenje jer je to bilo za opće dobro, kazao je župnik Zgrablić.

Misno slavlje u bazilici će predvoditi mons. Dražen Kutleša, porečki i pulski biskup. Nakon mise kreće procesija koja će imati četiri postaje – prvu na samom izlazu iz bazilike, zatim se ide kroz ulicu Sv. Eleuterija, po Decumanusu do Peterokutne kule gdje će se nalaziti druga postaja, zatim do skulpture na Trgu slobode gdje će biti treća, dok će četvrta postaja biti na platou ispred crkve Gospe od anđela.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email