NEWS

U četvrtak počinje 37.INF međunarodni kongres naturistia u Sloveniji- Uvodno predavanje: „ Povijest naturizma u bivšoj Jugoslaviji i razvoj danas“ održati će J. Sladoljev iz Top Campinga Poreč

12778773_964650610309667_1301801294707722752_o
05.10.2021. 11:19; ; Početna / Gospodarstvo / U četvrtak počinje 37.INF međunarodni kongres naturistia u Sloveniji- Uvodno predavanje: „ Povijest naturizma u bivšoj Jugoslaviji i razvoj danas“ održati će J. Sladoljev iz Top Campinga Poreč

U četvrtak počinje 37.INF međunarodni kongres naturistia u Sloveniji . Uvodna tema „Povijest naturizma u ex Jugoslaviji i budući razvoj“

Međunarodna naturistička federacija (INF-FNI) organizacija je koju čine federacije članice, dopisnici i izvanredni članovi u više od četrdeset zemalja. Ove godine održava  svoj  37. godišnji kongres  od 7. do 11.10. 2021.g. u mjestu Banovci , Verzej, Sloveniji.
Na kongresu učestvuje četrdeset delegacija iz cijelog svijeta.

Uvodno predavanje na temu : „ Povijest naturizma u bivšoj Jugoslaviji i razvoj danas“ održati će J. Sladoljev iz Top Campinga Poreč.

Na kongresu će biti najavljeno i istraživanje koje če s INF i sa  Sveučilištem iz Zagreba  sprovesti Top Camping Poreč on line  slijedeće godine. Istovremeno će se za vrijeme kongresa prezentirati svim delegatima prva digitalna naturistička kamping brošura Hrvatske, dizajnirana  u režiji akadameskog slikara Eugena Varzića iz Poreča. Šlag na tortu biti će i najava  mogućeg otvaranja  prvog naturistčkog kampa u unutrašnjosti Hrvatske,  u blizini Plitvica u Lici naredne godine. Za istu priliku biti će  organizirana i  press konferencija za sve slovenske medije koji prate kongres. 

Zajedno s drugim zainteresiranim stranama uključenim u naturističke aktivnosti, INF-FNI radi na poboljšanju i unapređivanju naturističkog iskustva kao i naturističke ponude  s promicanjem dobrobiti naturizma u široj javnosti. Poseban je zadatak ove institucije olakšati međusobne odnose i zainteresirati medije za proučavanje svih pitanja koja utječu na naturistički pokret; pomoć u razvoju prijateljskog kontakta između naturista svih zemalja te promicanje mentalnog i tjelesnog zdravlja.

Prije pedesetak godina Hrvatska  a posebno  Istra, je bila nit vodilja europske kamping ponude, perjanica i avangarda u razvoju sa tridesetak naturističkih središta. Danas ih je samo deset. U Hrvatskoj ( pa i u Istri)  smo imali i još imamo problem  nestajanja i gubitka selektivnosti naturističke ponude. Primjerice,  prije 40-tak godina Italija nije imala niti jedan naturistički kamp, a danas ih ima desetak.
Danas Italija ostvaruje oko 1,65 milijuna noćenja i 52 mio Eura prometa, a Hrvatska nešto malo više ( 1.75 mio noćenja ) i 85 milijuna eura prometa iako je nekad ostvarivala trostruko više. Problem stoji u činjenici da su talijanski turistički stratezi predvidjeli trostruko povećanje naturističkih posjeta Italiji u naredne tri do četiri godine, a u nas se predviđa isto toliko smanjenje prisutnosti i naturističkih ostvarenja.  To potvrđuje činjenicu da je mnogo naturista napustilo hrvatske kampove jer nisu poštivali selektivnost ponude (prije svega  intergralnu nagoću) i otišlo u oaze koje su se više pridržavale izvornog  naturističkog kodeksa bez obzira na profitabilnost i tzv. cost management u upravljanju s kampom.

No,  postoji jedan PARADOKS kod naturista u odnosu na tekstilne kampove i resorte  koje naši turistički planeri ne bi smjeli zanemariti, a očituje se u činjenici da su naturisti mnogo LOJALNIJI i privrženiji destinaciji ali i stilu života u harmoniji s prirodom. Zato je naturistička ponuda u biti ono što će  turistički stratezi morati staviti u svoju bilježnicu novog post pandemijskog obrasca turističke ponude kao oglednog primjerka i new age ponude „pro futuro“.

Kolokvijalno ih nazivamo „ stalni gosti“.

Razlika od kampista koji koriste tekstilne kampove i naturista koji borave u naturističkim kampovima je u činjenici da su u najvećim krizama oni bili najvjerniji gosti. Na primjer, za vrijeme proteklog Domovinskog rata u Hrvatskoj  ( kada su bombe padale na Zadar, Šibenik i Split) naturisti su imali veću posjećenost od tekstilnih kampova za 20-ak posto, a na pr. Austrijanci su dolazili u Istru čak  i sa 20 posto većim postotkom posjećenosti nego u mirnodopska vremena .
Danas, za vrijeme pandemije posjećenost naturističkih kampova u odnosu na tekstilne je veća za pet do desetak posto.

Kako bi reklinstari Latini „ Sapienti sat“ ili mudrome dovoljno.

 

Jerko Sladoljev

Print Friendly, PDF & Email