U četvrtak, 28.7.2022. u Zavičajnom muzeju Poreštine otvorenje izložbe URBAN Photo Awards

296092227_5343752435703872_3552512304571948554_n
27.07.2022. 21:45; ; Početna / Kultura / U četvrtak, 28.7.2022. u Zavičajnom muzeju Poreštine otvorenje izložbe URBAN Photo Awards

U četvrtak, 28. srpnja u 20 sati u Zavičajnom muzeju Poreštine – Museo del territorio parentino otvara se izložba dva nagrađena portfolija u sklopu međunarodnog fotografskog natječaja URBAN Photo Awards, čiji je organizator udruga dotART iz Trsta. 

Na ovogodišnje izdanje ovog međunarodnog fotonatječaja pristiglo je više tisuća fotografija od više stotina natjecatelja iz čitavog svijeta. Radi se o međunarodnom natječaju koji prelazi granice isključivo internetskog pristupa, te omogućava autorima da svoje radove predstave na izložbama fotografija u internacionalnom kontekstu. Natječaj je strukturiran u više različitih sekcija, a ove godine porečki muzej ponovno ugošćuje izložbu iz sekcije “Portfolio”.
Svoje fotografije izlažu francuski fotograf Anthony Sala (“The Last Confession”) i talijanski fotograf Piero Colle (“Centenarians”). Selektorica nagrađenih portfolija je Elena Uljančić, članica žirija URBAN Photo Awardsa te ravnateljica porečkog muzeja. Izložba se može pogledati do 30. rujna. 
 
Izložbe fotografija u sklopu URBAN Photo Awarda u porečkom muzeju se održavaju od 2016. godine.

Piero Colle
«Centenarians» («Stogodišnjaci»): evokativan niz portreta ljudi koji su imali jedinstvenu priliku dosegnuti (i premašiti) stoljeće života.
Objektivu, preciznom i samosvojnom, cilj je izvući  «vodeni žig» ljudskih arhetipova iz nepomičnih stvari i živih oblika. 
Svaka slika je kao kutija tajni koju treba otvoriti, ili je kao sabijeni roman koji treba čitati tako što ćemo pratiti snagu ovih pogleda i bore na licima iscrtane starošću. Tako ćemo čitati i dirljive priče što ih pričaju ličnosti i karakteri čija lica nose znakove vlastitih istina, što su podjednako jasne i skrivene. 
 
Antony Salla
«The last confession» («Posljednja ispovijed») serija je fotografija napuštenih bogomolja u Francuskoj i Italiji.
Građevine impresivne arhitekture, često prisutne desetljećima i desetljećima, vladaju na zemlji. Njihova unutrašnjost ostaje pravi arhitektonski spektakl ispunjen detaljima, slikama ali prije svega osjećajima zamrznutim u vremenu. 
Za neka je mjesta došlo vrijeme da priroda povrati ta prava, stvarajući vegetacijsko tlo, pukotine i plijesan po zgradama. Ovo je tragičan kraj ovih mjesta, nekad okupljališta, koja više nikoga ne privlače…
Vrijeme posljednje ispovijedi je doista stiglo.

Print Friendly, PDF & Email