NEWS
LUTRIJA T

U blizini hridi Žontuja u Porečkom akvatoriju planira se izgraditi umjetni greben

241752486_4353577841388008_208675553807371971_n
foto: Radio Centar
10.09.2021. 12:49; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / U blizini hridi Žontuja u Porečkom akvatoriju planira se izgraditi umjetni greben
U sklopu Projekta Adri.SmArtFish gradit će se umjetni greben u blizini Poreča.
Ideja o postavljanju umjetnog grebena u porečkom akvatoriju stara je preko 40 godina.
 
Umjetni greben planira se izgraditi na sljedećim geografskim koordinatama: 45°12’24.5″N 13°34’33.3″E. Planirana lokacija nalazi se u blizini hridi Žontuja u Porečkom akvatoriju. Odabrana je prigodna lokacija između Žontuje, Žontujića, Regate, Butaceja, Altiježa, Orada nedaleko od obale, optimalne dubine pri čemu se izbjegavalo postavljanje na ikakvom plovnom putu.
 
Udaljenost umjetnog grebena od obale iznosi cca 1,00 km (0,54 nautičke milje) od turističkog naselja Plava Laguna, te 2,60 km (1,40 nautičke milje) od Marine Poreč. Dubina na predmetnoj lokaciji iznosi 25,60 m.
 
Izgradnja umjetnog grebena
 
Umjetni greben predviđeno je izgraditi od predgotovljenih betonskih elemenata, sve prema nacrtima u grafičkom dijelu projektne dokumentacije. Betonske elemente predviđeno je izgraditi na prigodnoj površini na obali, ukrcati dizalicom na platformu kojom se transportiraju na predmetnu lokaciju te pažljivo polažu na dno u točno definiranoj formaciji uz konstantan ronilački nadzor i kontrolu.
 
Namjena i korištenje umjetnog grebena
 
Namjena grebena je proučavanje naseljavanja biljnih i životinjskih organizama formiranjem biocenoze što sličnije onima kakve se nalaze na prirodnim grebenima.
Korištenje umjetnog grebena u znanstvenom smislu podrazumijeva detaljno dokumentiranje „nultog“ stanja na lokaciji ugradnje, zapažanje i dokumentiranje postojećeg stanja podmorja kako bi se kasnijim, periodičkim istraživanjima moglo analizirati promjene u podmorskom ekosustavu nakon izgradnje umjetnog grebena.
U pokušaju ostvarivanja održivog iskorištavanja obnovljivih prirodnih resursa, umjetni greben će služiti kao jedna od metoda sa ciljem proučavanja i rješavanja problema prekomjernog izlova u sektoru priobalnog ribolova. Cilj projekta je osnažiti ulogu sektora priobalnog ribolova koji se razvijao sukladno sa lokalnom tradicijom na ekološki održiv način i u prihvatljivom omjeru.
 
 
Radio Centar

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email