NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

TZI: Oznaku novog branda dobiva 500 istarskih apartmana

25.03.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / TZI: Oznaku novog branda dobiva 500 istarskih apartmana

Na prvoj ovogodišnjoj Skupštini Turističke zajednice Istarske županije i prvoj otkako je dužnost direktora od Branka Curića preuzeo Tomislav Popović jednoglasno je i bez rasprave usvojeno izvješće o radu TZ-a za 2005. godinu, kao i izvješće o aktivnostima u siječnju i veljači ove godine.

Govoreći o predstojećoj turističkoj sezoni, u čiju pripremu javni i privatni sektor ulažu oko 1,8 milijardi kuna, predsjednik istarskog TZ-a Veljko Ostojić rekao je da se ove sezone očekuju neznatna povećanja što se fizičkih pokazatelja tiče. Visina ukupnih ulaganja, po njemu, govori da istarski turistički proizvod postaje sve kvalitetniji i da se time mijenja i struktura gostiju. Ostojić je uvjeren da će takva strategija donijeti rezultate koji će zadovoljiti i privatni i javni sektor, ali i sve žitelje. Popović je, pak, kazao da su informacije s ključnih tržišta, na kojima se Istra dosad promovirala, vrlo pozitivne. Konkretno, moguće je očekivati zaustavljanje pada broja dolazaka gostiju iz Njemačke, a i od austrijskih se gostiju očekuje puno. Ove godine, primijetio je, nema pritužbi turoperatora na povišenje cijena u Istri, što se ranije znalo događati.

Popović je govorio i o aktivnostima u prva dva mjeseca ove godine, započetim primopredajom dužnosti, ali i o projektima u tijeku. U siječnju i veljači nastavljen je rad na projektu privatnog smještaja, izrađeni su i verificirani standardi, pokrenuta je nova kreditna linija za privatne iznajmljivače, a usvojen je i novi brand ove smještajne ponude »Domus – bonus«, što će rezultirati brendiranjem oko 400 do 500 apartmana za ovu sezonu. Ukratko je iznio i pregled sajamskih nastupa istarskog TZ-a unatrag dva mjeseca, te podsjetio na početak akcije »Neka moja Istra blista«, koja je ove godine usklađena s akcijom HTZ-a »Volim Hrvatsku«.

U završnoj je fazi, najavio je, izrada novog gastro vodiča Istre, koji će u nakladi od 30.000 primjeraka biti tiskan do 20. travnja. U tom bi razdoblju i u istoj nakladi trebala biti tiskana i brošura »Enjoy Istra«, namijenjena gostima kada već stignu u Istru. Iz tiska je, pak, već izašao planer godišnjeg odmora čija je zadaća, za razliku od prve brošure, privući goste da uopće posjete Istru. Konačna naklada tog planera bit će 160.000 primjeraka, a tiskan je na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku. Popović je za konac ljeta najavio i potpuno nove internet stranice istarskog TZ-a, s ciljem da postanu najposjećenije stranice istarskog turizma kako bi se u konačnici moglo krenuti i s projektom on-line bukinga.

Popovićev prethodnik Curić podnio je članovima Skupštine izvješće o radu za 2005. godinu, podsjetivši ukratko na najvažnije značajke prošlogodišnje, »uspješne, ali izuzetno teške« turističke sezone, kao i na sve aktivnosti koje je TZ proveo lani. Govorio je tako o usvajanju Strateškog marketing plana, novom vizualnom identitetu Istre, formiranju baze fotografija visoke kvalitete, pokrenutim novim projektima, PR aktivnostima…

Istra dobila više sredstava HTZ-a za udruženo oglašavanje nego svi ostali zajedno

Zbog činjenice da je Hrvatska turistička zajednica istarskom TZ-u dodijelila manje sredstva za udruženo oglašavanje nego što se u Istri priželjkivalo, istarski »media plan« za ovu godinu u konačnici će biti »težak« 13,7 milijuna kuna. Prvobitno je, naime, planiran u iznosu od 18,6 milijuna kuna, ali je skresan za gotovo pet milijuna kuna i sada će u njemu HTZ participirati sa svega 4,5 milijuna.

– Istra je prema HTZ-u kandidirala »media plan« od 18,6 milijuna kuna, od čega je HTZ trebao financirati 10 milijuna, no oni jednostavno nisu imali toliko sredstava na raspolaganju. Ipak, treba naglasiti da je Istri pripalo 52 posto od ukupno traženih sredstava za udruženo oglašavanje na razini cijele Hrvatske, dakle više nego svima ostalima zajedno – pojasnio nam je po svršetku Skupštine direktor Tomislav Popović

Print Friendly, PDF & Email