NEWS

TUŠ Antona Štifanića ponovo u akciji – Škola čista posvuda blista!/ Scuola pulita per tutta la vita!

IMG-7336
02.12.2022. 22:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / TUŠ Antona Štifanića ponovo u akciji – Škola čista posvuda blista!/ Scuola pulita per tutta la vita!

Učenici i nastavnici porečke Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića od ove školske o važnosti i potrebi očuvanja okoliša ne uče samo na nastavi, već su se i osobno angažirali na održavanju čistoće i urednosti svojeg školskog dvorišta. Svjesni činjenice da je prvi korak ka odgovornom odnosu prema okolišu i održivom razvoju pravilno odvajanje otpada, učenici i nastavnici Škole zasukali su rukave i odlučili proširiti svoj angažman na ovom području upravo u svom neposrednom okruženju – školskom dvorištu.

Lokacija škole pa tako i dvorišta je u samom centru grada Poreča te samim time predstavlja šetnicu svim našim sugrađanima tijekom dnevnih sati. Tijekom ljetnih mjeseci pa i izvan tog razdoblja, njime prolaze mnogobrojni turisti koji posjećuju naš grad kako bi s autobusnog kolodvora i parkirališta stigli do centra grada, ali i mnogi umirovljenici koriste prečicu dvorištem kako bi skratili put u nabavku na gradskoj tržnici. Ono je nekad bilo sastavni dio austrougarske vojarne na čijim je temeljima školska zgrada i izgrađena, a danas je također ogledalo Poreča, kojega krase brojne njegovane, zelene površine.

Našim učenicima je dvorište puno više od gore nabrojanog: mjesto susreta, druženja, ponekad igraonica, nerijetko učionica. Ovom prilikom učenici su ga promotrili kao poseban eko sustav, analizirali zatečeno stanje i utvrdili da je otisak koji svojim boravkom ostavljaju u njemu nezadovoljavajući. Svjesni koliko su plastika, opušci i ostali otpad štetni za biljke, životinje i tlo odlučili su redovito kupiti otpad i odvajati ga na ispravan način.

Na temelju iskustava s ovih aktivnosti, predstavnici školske Eko patrole odabrat će učenike koji su se posebno istaknuli svojim radom i angažmanom te pokazali zavidnu razinu ekološke svijesti i svoja iskustva prenijeli na druge. Ti će učenici sa svojim nastavnicima pokrenuti nove ideje, inovacije i predložiti nove aktivnosti.

Ovakvim pristupom učenici dobivaju vodeću ulogu i preuzimaju odgovornost za svoje postupke i doprinose očuvanju okoliša. Samim time, oni će u svojim obiteljima, na praksi i radnom mjestu poticati i druge na pravilno odvajanje otpada, ali i na odgovoran odnos prema prirodnim resursima. Dosadašnja su iskustva TUŠ-a u obrazovnom radu i na projektima pokazala da mladi ljudi tijekom procesa učenja svoja znanja i vještine najbolje produbljuju tijekom svojeg angažmana na konkretnim aktivnostima.

Radom na ovom projektu učenici sudjeluju u timskom radu, a ohrabruje ih se i za stvaranje kritičkog mišljenja koje ih stimulira za preuzimanje inicijative. Pravilnim pristupom i senzibiliziranjem mladih za čuvanje okoliša i tematike povezane s održivim razvojem našim mladim ljudima prenosimo univerzalne vrijednostmi, proširujemo njihovo znanje, potičemo ih na vlastitu kreativnost. Naposljetku, svakom uspješnom društvu doprinosi uspješan, odgovoran i samostalan pojedinac u njemu.

U svim aktivnostima tijekom jesenskog razdoblja podržati će nas naš Grad Poreč, Upravni odjel za društvene djelatnosti i naš Gradonačelnik.

 

Tatjana Gulić Pisarević, prof.
Ravnateljica

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email