NEWS
Laguna Ironman 800

Turizam očekuje kompenzacijske mjere za povećan trošak energenata za sva društva neovisno o njihovoj veličini

veljko-ostojic
01.09.2022. 09:23; ; Početna / Gospodarstvo / Turizam očekuje kompenzacijske mjere za povećan trošak energenata za sva društva neovisno o njihovoj veličini

Hrvatska je zabilježila rast BDP-a od 7,7 posto u drugom kvartalu ove godine, što je drugi po visini kvartalni gospodarski rast unutar EU te dvostruko veći rast BDP-a od EU prosjeka. Prema ocjenama analitičara, najveća zasluga za nastavak brzog rasta gospodarstva pripada turizmu, a pozitivni efekti još jedne uspješne turističke sezone bit će još vidljiviji u trećem ovogodišnjem kvartalu.

Turizam daje snažan doprinos hrvatskom gospodarstvu u ovo izazovno vrijeme. Uspješna turistička sezona zaslužna je za nastavak gospodarske ekspanzije, koja premašuje prvotna očekivanja, ali i snažnog punjenja državnog proračuna što povećava fiskalne kapacitete za djelovanje Vlade u krizi. Zbog svoje dokazane stabilizacijske ulogu u gospodarstvu, turizam ne smije ostati zakinut za kompenzacijske mjere s ciljem ublažavanja izrazito negativnog utjecaja višestruko povećanih cijena energenata na poslovanje. Još u lipnju smo simulacijom pokazali da povećane cijene električne energije mogu izbrisati kompletnu dobit sektora smještaja, a od tada su te cijene ponovno višestruko povećane što znači da nije ugrožena samo profitabilnost i investicijski ciklus već i opstojnost poslovanja. Kompenzacijske mjere koje očekujemo za turističke kompanije neovisno o njihovoj veličini definirat će okvir unutar kojeg će se donositi poslovne odluke o poslovanju objekata u posezoni, ali i u predsezoni sljedeće godine.

Budu li turističke kompanije prisiljene na ranije zatvaranje objekata ove godine i kasnije otvaranje objekata sljedeće godine, posebno veće kompanije koje ostvaruju najznačajnije brojke u posezoni u predsezoni, to će se nažalost negativno odraziti na turistički rezultat, ali i na sveukupne gospodarske učinke, što bi u aktualnoj situaciji neizvjesnosti i očekivanja negativnih trendova trebali izbjeći. S obzirom na velik udio troškova energenata u poslovanju turističkih kompanija, ovo je kritičan trenutak za turizam i važno je donijeti ispravne kompenzacijske mjere koje obuhvaćaju cijeli sektor”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

HUT

Print Friendly, PDF & Email