NEWS
VALFRESCO 10/23S

Turistička dionica desetljeća Plavoj laguni, prošlogodišnja Maistri

19.06.2007. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Turistička dionica desetljeća Plavoj laguni, prošlogodišnja Maistri

Na jubilarnom, desetom po redu izboru za najbolje dionice i fondove u Hrvatskoj, Zlatnu dionicu za 2006. godinu dobila je Ina, najboljom turističkom dionicom proglašena je Maistra, a prvi put dodjeljivanu Dionicu desetljeća dobila je Pliva. Za najbolji mirovinski fond izabran je Erste plavi expert DMF, a za najbolji uravnoteženi fond PBZ Global kao dio PBZ Investa. Riječ je o izboru u organizaciji Zagrebačke burze, HTV-a, poslovnog tjednika Lider i Kapital kluba na kojem su jučer sudjelovali i premijer Ivo Sanader te ministri Branko Vukelić, Ivan Šuker, kao i potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

U Utrci za Zlatnu dionicu sudjelovalo je 47 dionica domaćih kompanija, a dodijeljene su i posebne nagrade, poput one za najveći porast cijene dionice, koja je pripala Hidroelektri niskogradnji d.d. jer joj je vrijednost dionice porasla za 823 posto. Zanimljivo, nagradu je uručio Grga Ivezić, predsjednik Fonda za privatizaciju, dok je Ini nagradu za najbolju dionicu uručio premijer Sanader. Nagradu za turističku dionicu desetljeća dobilo je dioničko društvo Plava laguna iz Poreča, nagradu za financijsku dionicu Zagrebačka banka kao banka s najvećim udjelom na tržištu (1,2 milijuna klijenata), a nagrada za industrijsku dionicu 2006. godine pripala je također Plivi. Prvi put dodijeljena je i nagrada za najbolju regionalnu dionicu koja je pripala AIK banci iz Niša. Posebnu nagradu za doprinos hrvatskim tržištima kapitala dobila je Raiffeisen banka, ali i hrvatska Vlada.

»Ne mislimo uvoditi porez na kapitalnu dobit. Ova je Vlada dobila nagradu za doprinos tržištima kapitala i ona nas obavezuje na to da ne uvodimo porez«, razveselio je okupljene poduzetnike premijer Sanader koji je, preuzimajući nagradu pripalu Vladi RH kazao i to da najveću nagradu zaslužuju hrvatski građani koji su se usudili prijeći granicu nepoznatog i ulagati u kupnju dionica, pa ih se uvođenjem poreza ne želi obeshrabriti. Uvođenje tog poreza, naglasio je, nije isključeno kroz nekoliko godina, kad »ojačamo«. Kako je najavio, Vlada razmišlja i o tome da ukine odredbu prema kojoj domaći investicijski fondovi prilikom izlaska na strana tržišta moraju 50 posto svojih dionica plasirati i na domaćem tržištu. »Doprinosom« standardu hrvatskih građana« Sanader je nazvao i najavljeno smanjenje PDV-a na novine s 22 na deset posto.

»Kad je u pitanju ono što se događa u Fondu za privatizaciju, imate moju riječ da idemo dalje protiv svih zala, mita i korupcije, najvećeg zla na tržištu kapitala«, obratio se Sanader okupljenima. »Nije važno tko je u ovome koje političke orijentacije, tko jest ili nije stranački pripadnik, jer nečasna djela nemaju predznak«, zaključio je.

B.M.P. Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email
IRONMAN S-23