NEWS

Turističko ugostiteljska škola Antona Štifanića- domaćin strukovnom natjecanju WORLDSKILLS 2023.

ocjenjivanje
16.03.2023. 18:33; ; Početna / Gospodarstvo / Turističko ugostiteljska škola Antona Štifanića- domaćin strukovnom natjecanju WORLDSKILLS 2023.

Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića Poreč pripala je čast u razdoblju od 14.03.-15.03.2023. biti domaćin ovogodišnjem Međužupanijskom natjecanju Worldskills u izlučnim disciplinama kuharstva, ugostiteljskog posluživanja i slastičarstva. Natjecanje se odvijalo u hotelu Valamar Diamant i Valamar Crystal u Poreču. Učenici iz gotovo svih ugostiteljskih škola Istarske županije, Primorsko-goranske, Zadarske i Šibensko-kninske u pratnji mentora pokazali su svoje vještine u pripremi jela, barskih mješavina, te u pripremi slastica, Ujedno međusobno su se družili, upoznali i stekli jedno novo lijepo iskustvo i prijateljstva. Organizator natjecanja WorldSkills je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) koja je već dugi niz godina organizator državnih natjecanja učenika strukovnih škola.

U današnjem  suvremenom radnom okruženju i promjenjivom društvenom kontekstu koje zahtjeva kontinuirano praćenje trendova zanimanja kao što su kuhar, konobar i slastičar trebaju  imati strukovne kompetencije, komunikacijske i organizacijske vještine na visokim razinama.

TUŠ Antona Štifanića Poreč stavlja naglasak na poučavanju  tih vještina što su u modernom svijetu ključne kompetencije. Samom odlukom za organizacijom takvog natjecanja škola želi unaprijediti proces povezivanja teorijske nastave s praksom u turističkim objektima, pružiti učenicima mogućnost boljeg i kvalitetnijeg upoznavanja s radom u stvarnom radnom okruženju, te povezivanje Škole i mnogobrojnih partnera i poslodavaca s ciljem što kvalitetnijeg i bržeg zapošljavanja učenika nakon završenog školovanja, te motiviranjem učenika na odabir školovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva.

TUŠ Antona Štifanića Poreč ima u svojim redovima mladu svježu ekipu motiviranih nastavnika koji su uložili velik entuzijazam i trud da organizacija natjecanja bude na visokoj razini što potvrđuju brojne pohvale od strane svih sudionika kao i predstavnika Državnih povjerenstava koji su nadgledali provedbu cijelog natjecanja.

Sudjelovanje na natjecanju omogućilo je da oko 30 natjecatelja u disciplinama kuharstvo, ugostiteljsko posluživanje i slastičarstvo imaju  priliku pokazati svoje znanje i strukovne vještine te povratak svojim kućama bogatiji za jedno novo i vrijedno iskustvo. Učenici koji su osvojili prvo mjesto dobili su priznanja i plasman na državno natjecanje, dok su svi ostali sudionici natjecanja dobili pohvalnice.

Našoj je školi pripala čast organizirati ovogodišnje međužupanijsko Worldskills natjecanje u disciplinama kuharstvo, ugostiteljsko posluživanje i slastičarstvo,  Raduje nas što su učenici iz raznih hrvatskih škola u pratnji mentora imali priliku pokazati svoje znanje i strukovne vještine, družiti se, te nam je želja kod mladih potaknuti interes za upisom u strukovne programe iz sektoru turizma i ugostiteljstva. Ta zanimanja omogućuju mladima nakon završene srednje škole brzo i uspješno zapošljavanje, te su to zanimanja koje su u našem podneblju vrlo tražena. Zahvaljujemo Valamaru na ukazanoj pomoći i velikoj podršci u organizaciji ovog natjecanja,“, zaključila je ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč, prof. Tatjana Gulić Pisarević.

Natjecanje iz discipline kuharstvo sastojalo se od pripreme filea poširanog brancina, natjecatelji u disciplini ugostiteljsko posluživanje pripremali su pred Prosudbenim povjerenstvom koktel Cosmopolitan, dok su natjecatelji u disciplini slastičartvo pripremali slasticu od parenog tijesta.

Uratke učenika ocjenjivala su prosudbena povjrenstva u sastavu tri člana iz sektora ugostiteljstva po disciplinama.

Imena natjecatelja pobjednika jesu:

  • DISCIPLINA KUHARSTVO- Luka Kero, Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar
  • DISCIPLINA UGOSTITELJSKO POSLUŽIVANJE- Melanie Breulj, Hotelijesrko-turistička i ugostiteljska škola Zadar
  • DISCIPLINA SLASTIČARSTVO- Ana Vitasović- Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj
  •  
  • Učenica Nika Tribuljak – Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč, mentorica Dragica Rimac, osvojila je 3.mjesto u disciplini slastičarstvo.
  • Učenica Lara Marcan – Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč, mentorica Tanja Radetić, osvojila je 4.mjesto u disciplini Ugostiteljsko posluživanje
  • Učenik Patrik Hačić – Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč, mentor Edi Herak, osvojio je 5.mjesto u disciplini kuharstvo.

 

Zahvaljujemo Valamar d.d. na ukazanoj pomoći i podršci u organizaciji natjecanja, Gradu Poreču i Odjelu za odgoj i obrazovanje Istarske županije.

 

Tatjana Gulić Pisarević, prof.
Ravnateljica

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email