NEWS

Tudor: Ne prodajemo Plavu lagunu

10.09.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Tudor: Ne prodajemo Plavu lagunu
558GO101825.jpg

Smrt najbogatijeg Čileanca Andronika Lukšića, inače hrvatskog podrijetla, u Hrvatskoj se odrazila jedino na cijeni dionica Plave lagune, koje su odmah dobile na vrijednosti. Mediji i brokeri su objavili da iza vrtoglavog rasta vrijednosti tih dionica stoje špekulacije da će Lukšićevom smrću njegovi sinovi prodati svoj kapital u Hrvatskoj, a pogotovo većinski paket (80,34 posto dionica) porečkog hotelijera, koji su kupili prije pet godina za ukupno 55,1 milijuna eura. Poznato je da su putem Plave lagune upravljali većinom ulaganja u Hrvatskoj, a znano je i da je kompletna dokapitalizacija porečkog hotelijera (105 milijuna kuna) utrošena upravo za akvizicije i ulaganja na dubrovačkom području.

Mjesec dana prije njegove smrti cijena dionice se kretala u rasponu od 2.200 do 2.350 kuna, da bi objavom njegove smrti skočila do 2.500 kuna, a nakon tjedan dana i do 2.700, čime se približila rekordnoj vrijednosti od 2.950 kuna koliko je trgovana početkom veljače ove godine. Dakle, samo na cjenovnim razlikama portfelj Lukšić grupe u Plavoj laguni je porastao 245,8 milijuna kuna u svega osam dana od smrti njegova osnivača.

Cjelokupno hrvatsko tržište kapitala je tada krenulo nizbrdo, a to je kratkotrajno pogodilo i dionicu Plave lagune, koja je nakratko pojeftinila na 2.450 kuna, da bi se potom stabilizirala na 2.600.

Hoće li doista grupacija Lukšić prodati Plavu lagunu, kako špekuliraju mediji i brokeri, upitali smo člana Uprave porečkog hotelijera Nevena Stavera. Nije nam odgovorio, već nas je uputio na predsjednika Nadzornog odbora Plave lagune i Lukšićevog čovjeka u Hrvatskoj Alexandera Tudora, koji je, kao i Lukšić, Čileanac hrvatskog podrijetla.

U kratkom telefonskom razgovoru Tudor nam je izjavio da prodavati neće i da je to definitivno. Zaključuje da će nastaviti ulagati u Hrvatskoj i da već razmišljaju o novim akvizicijama.

Što o špekulacijama s dionicama Plave lagune misle tržišni sudionici te stoje li iza njih pouzdani izvori upitali smo brokere najaktivnijih brokerskih kuća u Hrvatskoj. Odgovor smo dobili samo od Gorana Šmita iz zagrebačkog Interfinancea. On veli da već nekoliko godina »kruži« priča da će Plava laguna biti na prodaju kad se Androniko Lušić povuče iz biznisa.

– Ne bih ulazio u raspravu jesu li te informacije točne ili su puka špekulacija. Neosporno je da Plava Laguna vrijedi više nego što je njena trenutna tržišna cijena, a njezina prava vrijednost iskristalizirat će se tek ako se sadašnji vlasnik odluči na prodaju, smatra Šmit.

Odgovorio nam je i na pitanje što je razlog ovotjednog pada vrijednosti većine domaćih dionica te je li pad Plave lagune dio tog trenda ili u slučaju dionice porečkog hotelijera ima neka drugačija pozadina.

Šmit veli da je u ljetnim mjesecima došlo do previše intenzivnog rasta cijene dionica, koji je predvodila dionica Atlantske plovidbe nakon objave dobrih poslovnih rezultata.

– Rast cijene Atlantske plovidbe proširio je optimizam i na ostale dionice. Korekcija cijena koja se trenutno događa, a koja bi se mogla i dalje nastaviti, rezultat je nedovoljne potražnje domaćih investitora za dionicama, odnosno njihove nedovoljne snage da zadrže cijenu na dostignutim razinama, potom nesigurnost o početku pregovora s EU-om, što direktno utječe na potražnju inozemnih investicijskih fondova za dionicama. Pliva je ovog tjedna objavila poražavajuće rezultate poslovanja za prvih šest mjeseci i ako dođe do drastičnijeg pada vrijednosti njenih dionica, investitori bi mogli početi prebacivati dio svog kapitala iz ostalih dionica u Plivu, što bi onda uzrokovalo daljnji pad cijena ostalih dionica. Zbog svega toga mala korekcija cijene Plave lagune rezultat je isključivo trenda na tržištu, zaključuje Šmit.

P. GREGOROVIĆ

Lukšićevo carstvo koncentrirano na dubrovačkom području

Lukšić grupa je po veličini turističkog kapitala na trećem mjestu u Hrvatskoj s 22 tisuće postelja. U svom vlasništvu ima dubrovačku »Argentinu«, cavtatsku »Croatiju«, hotel »Odisej« na Mljetu i agenciju Atlas. Izvan dubrovačkog područja posjeduju Plavu lagunu iz Poreča, koju kontroliraju putem lihtenštajnske tvrtke Sutivan Investments Anstalt.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email