Priča o posadi koja je lovila girice, a upecala kita

10.09.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Priča o posadi koja je lovila girice, a upecala kita
422GO101831.jpg

Višnjanski je načelnik dozvolio da se na nekoliko sati isključi javna rasvjeta, glavna smetnja promatranju neba, te se moglo detaljnije proučavati promjene sjaja

»Ovo je priča o posadi koja je lovila girice, a upecala kita« – stoji u obavijesti Korada Korlevića iz višnjanske Zvjezdarnice o otkriću jedne neobične promjenjive zvijezde. Rezultat je to suradnje Zvjezdarnica u Ženevi i na Majorci te Višnjanske škole astronomije, čija se jedna grupa bavila fotometrijom asteroida te slučajno snimila i zvijezdu promjenjivog sjaja koje nema ni u jednom katalogu. Prvi je to prekjučer zapazio Švicarac Raoul Behrend, proučavajući na Internetu snimke mladih astronoma i njihovog voditelja Reinera Stoosa.

Otkriveni fenomen sastoji se zapravo od dvije zvijezde koje se ponašaju kao jedna. Toliko su blizu da im se površine dodiruju, a ogromnom se brzinom vrte oko zajedničkog težišta te za sedam sati opišu krug. Zbog međusobnog prekrivanja mijenja se i količina svjetlosti koju emitiraju, što mi vidimo kao promjenu sjaja, piše Korlević.

Oblačno vrijeme na Majorci omelo je daljnje motrenje. Poznato je kako zbog svjetlosnog zagađenja Zvjezdarnica Višnjan ne može više normalno raditi, a nova zvjezdarnica Tićan još nije u funkciji, pa je uz dozvolu načelnika Općine Višnjan na nekoliko sati isključena rasvjeta u višnjanskom parku. Nakon toga su odrađena snimanja na osnovi kojih se doznalo o kakvim se promjenama sjaja radi.

Dosad je u našoj galaksiji poznato oko 30 tisuća zvijezda koje mijenjaju sjaj, ali ih je ovakvog tipa otkriveno samo nekoliko stotina.

M. DODIĆ/ S. M. M., Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email