NEWS
HALF MARATON S

Traju upisi u radionice timskog suradničkog učenja!

poup-logo-v
25.10.2021. 14:35; ; Početna / Obavijesti / Traju upisi u radionice timskog suradničkog učenja!

Obrazovna djelatnost

Upisujemo polaznike u radionice timskog suradničkog učenja!

Voditeljica Tajana Reznić Brenko, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, doktorandica Poslijediplomskog doktorskog studija književnosti, izvedbene umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, održat će radionice na temu  TRANSDISCIPLINARNOST KAO KULTURNI POTHVAT (ILI POGLED NA SVIJET) u dva modula: 

  1. Modul 12. – 14. 11. 2021.

Tema: Transdisciplinarnost kao pogled na svijet; biti ili ne biti  (trajanje petak popodne 17-20; subota i nedjelja 9.00 – 12.30 i 14.00 – 17.00)

  1. Modul 26. – 28. 11. 2021.

Tema:  Transdisciplinarnost i umjetnost; Koevolucijski sistemski pristup umjetnosti (trajanje petak popodne 17-20; subota i nedjelja 9.00 – 12.30 i 14.00 – 17.00)

Transdisciplinaran je način inherentan našem mozgu kroz dinamičku interakciju dviju hemisfera. Zajedničko istraživanje prirode i imaginacije, univerzuma i čovjeka, moglo bi nas donijeti bliže realnosti i omogućiti nam bolje suočavanje s različitim izazovima našeg vremena.

Pojam transdisciplinarnost označava obrazovni pokret čija je vizija otvorena, ide preko/onkraj  egzaktnih znanosti te zahtijeva dijalog i pomirenje s humanističkim i društvenim znanostima, umjetnošću, duhovnim iskustvima. Cilj transdiciplinarnog pristupa jest otvaranje svih disciplina onome što one zajednički dijele i onome što se nalazi izvan njihovih pojedinačnih granica.

Znanstvenici iz cijelog svijeta, potpisnici Venecijanske deklaracije (1986) nastaloj  kao završno priopćenje simpozija The Baundaries of our Knowledge; The Prologue of our Cultural Past, ističu kako svjedočimo  značajnim revolucijama u polju znanosti. Uzajamno obogaćujuća razmjena između znanosti i tradicije otvara vrata novoj viziji humanosti, čak i novom racionalizmu, koji bi mogao voditi prema novim metafizičkim perspektivama.

Želja transdisciplinarnog  pokreta nije pokušaj za globalnim pristupom ili za utemeljenjem zatvorenog misaonog sustava, niti izum nove utopije, već prepoznavanje hitne potrebe za istinski transdisciplinarim istraživanjem kroz dinamičnu razmjenu između prirodnih, društvenih, humanističkih znanosti, umjetnosti i tradicije.

Prvi modul: Usredotočuje se na koncept td hermeneutike utemeljene u radu teorijskog fizičara Basaraba Nicolescua te konceptu kompleksnosti prema sociologu i bioantropologu Edgaru Morinu. Cilj je upoznati sudionike s osnovnim pojmovima td misli, a uvedeni koncepti tako postaju alati za uspostavljanje suodnosa s našim dosadašnjim znanjem, za kritičko i sistemsko promišljanje svakodnevice utjelovljenje u trima sferama: individualnoj, profesionalnoj i kolektivnoj. 

Drugi modul: Istražuje se odnos td i umjetnosti, odnosno mjesto umjetnosti u td viziji. Također, bavi se pitanjem izvora i funkcije umjetnosti shvaćene kao univerzalno ljudsko ponašanje koje se pojavljuje kao njegovo distinktivno ponašanje u svim vremenima i svim kulturama, uključivši i evolucijsku prošlost. Polazeći od razmatranja bioloških osnova umjetnosti (uloge emocija i osjećaja) u ljudskoj evoluciji koje motiviraju individualne i kolektivne radnje te koje rađaju kulture/umjetnost, radionica će se usmjeriti na promišljanje odnosa transdisciplinarnosti i temeljnih bioloških elemenata estetike koja se naziva naturalističkom. Cilj jest promišljati na koji način mi kao kultura možemo njegovati forme diskursa u kojem koevolucijski sistemi u  društvenim ponašanjima (umjetnosti) funkcioniraju u otvorenom i skladnom odnosu s Prirodom.

Metode rada

U radionicama se teži kombiniranju formalnog  i jezika zasnovanog na znanosti s poetskim i  metaforičkim jezikom onoga što se ne vidi, ali se osjeća ili zamišlja. Kombiniraju se metode timskog suradničkog učenja i iskustvenog učenja.

Grupna interakcija i komunikacija u kojoj se mogu podijeliti mišljenja i iskustva među drugima, a čime se povećava osjetljivost, suosjećanje, tolerancija, razumijevanje i povjerenje, uči i vrijednostima zajednice koja se time stvara. Ovakav oblik i metoda učenja oslanjanju se na holističku viziju te su strukturirani prema načelu suradnje i uzajamnosti, demokratičnosti, a ne hijerarhije.

Cilj ovakvog metodičkog pristupa jest uz njegovanje komunikacijskih vještina kolektivno istraživanje realnosti, svjesnost i transdisciplinaran dijalog između različitih oblika znanja (kognitivnih, utjelovljenih, enaktivnih); stvoriti autentično znanje ne stavljajući  apstrakcije i fiksna značenja  iznad ostalih oblika znanja, već koristiti i  re/valorizirati ulogu imaginacije, intuicije, senzibilnosti i tijela u stvaranju i prenošenju znanja.

Dva primjera samoorganizacije

Gošće

Alenka Krivičić Jedrejčić, geštalt psihoterapeutkinja i klinička psihologinja podijelit će svoje iskustvo (zajedničke) samoorganizacije, osmišljavanja i stvaranja festivala Sedam dana stvaranja (2004-2019) u Poreču i Pazinu. Govorit će o spoju umjetnosti i filozofije geštalt psihoterapije u tkanju Festivala.

Chiara Trivelli, umjetnica iz Italije govorit će o svom projektu umjetnosti s društvenim učinkom (social art/arte pubblica) Contenuto Rimosso koji je osmislila u gradiću Lorenzago di Cadore, marginalnom području Dolomita gdje je sustav umjetnosti i njenih institucija gotovo nepostojeći.

Kome je namijenjen seminar

Kulturnim i prosvjetnim radnicima i svim znatiželjnim putnicima/tragačima koji se ne boje postavljati pitanja i tražiti odgovore.

Prijave

Prijave primamo putem online upisnice na poveznici:  https://forms.gle/fwVcXr8suuPVKU2o6

Cijena po polazniku: 500,00 kuna po modulu

Prijave su otvorene do 10. 11. 2021. 

Ukoliko se prijavite i platite do 3. studenog vrijedi promotivna cijena 400,00 kuna po polazniku.

Za više informacija javite nam se na broj telefona 052 887 216 ili putem e-maila [email protected] ili možete kontaktirati voditeljicu putem e-maila [email protected].

IZBOR IZ OSVRTA POLAZNICA LIPANJSKE RADIONICE: 

„Seminar potiče na promjenu komunikacije i utječe na svjetonazor. Ovakve metode poučavanja, ali i znanja, dobrodošle su svim vrstama zanimanja i svim dobnim skupinama. Praktično učenje može polučiti dobre rezultate u kratkome vremenu.“ (Anita)

Sudjelovala sam na radionicama timskog suradničkog učenja od 11. do 13. lipnja 2021. 

Osobno sam jako zadovoljna. Otvorio mi se čitav jedan novi intrigantni svijet koji bih željela uklopiti u područje svojih interesa.  

Pohvaljujem pripremljenost i organiziranost, šarolikost u načinu rada. Vrlo inspirativan i inovativan pristup materiji. (Marijana)

Slojevito smo i postupno ulazili u tematike koje su meni do tada bile nepoznate. Voditeljica je pratila naše potrebe i tako prilagođavala dinamiku rada. U tri dana nisam osjetila zasićenje upravo zbog raznih tehnika i alata koje smo učili i savladavali. Timski rad mi se posebno svidio, a mala grupa polaznica različitih interesa atmosferu je učinila intimnijom. Za svaku preporuku! (Hermina)

U poslovnom smislu svakako želim napredovati i u odnosu s učenicima, poticati njihovu bolju komunikaciju. Voljela bih raditi na njihovom otvaranju prema drugima, njihovom uvažavanju pojedinaca i društva uopće.

U svakodnevnom životu voljela bih u svakom slučaju razviti bolju i uspješniju komunikaciju sa svojom djecom. (Marijana)

Seminar je nadmašio sva moja očekivanja. Pored teorijskog znanja dobili smo i jako puno znanja o sebi, što me je fasciniralo. Najviše mi je koristila komunikcija kroz koju sam osvijestila neka svoja pogrešna uvjerenja i vježbe kojima nas se potiče da kvalitetnije komuniciramo. (Irena)

Print Friendly, PDF & Email