NEWS
Laguna Ironman 800

Top Camping iz Poreča izlaže na sajmu Salone del Camper u Italiji – Hrvatska i dalje maćehinski prema kamper-turizmu

IMG_4255
09.09.2022. 12:35; ; Početna / Gospodarstvo / Top Camping iz Poreča izlaže na sajmu Salone del Camper u Italiji – Hrvatska i dalje maćehinski prema kamper-turizmu

Salone del Camper, koji se održava u Parmi  od 9. do 18.09.2022.g. ,  najvažniji je sajam posvećen karavaningu i turizmu na otvorenom u Italiji. To je po sadržaju, veličinii i broju  učesnika kako ponude tako i potražnje drugi po važnosti za sektor u Europi, odmah iza Stuttgarta. Svake godine sudjeluju najvažniji talijanski i europski proizvođači rekreacijskih vozila, najpoznatiji brendovi komponenti i dodataka te opreme za kampiranje, piše Jerko Sladoljev.

Najveći izložbeni prostor  iz Hrvatske na sajmu organizira ove kao i svakih prethodnih godina  Top Camping iz Poreča koji nastupa na sajmu , po sada već  12. puta , dakle od samih  početaka sajma  još od  2012.g.
Ove godine na sajmu svoje materijale uz Top Camping brošuru, nude sve turističke regije iz Dalmacije ( Zadar, Šibenik, Ličko – Senjska ,Split, Dubrovnik) te Hrvatska turistička zajednica iz Milana sa svojim medijskim materijalima.

Na sajmu su prisutne i sve zemlje iz okruženja koje nude kamping odmorišta i kamping kao  nezaobilazan događaj za ljubitelje odmora u prirodi i life-style kampera. S preko 100.000 posjetitelja  drugi je po važnosti u Europi, u središtu velike proizvodne aktivnosti u sjevernoj i središnjoj Italiji sa sve većim brojem četvornih metara prisutnih izlagača i tvrtki.

Brojke Salone del Camper di Parma 2022.: preko 300 izlagača, 15 zastupljenih zemalja, 5 paviljona, 41 brend proizvođača, 4 tematska područja, oko 100.000 četvornih metara.

Izdvajamo poseban event „Parma Show”  kao  ključni događaj za tržište kampera ili po naški – autodomova.

Kamper odmorišta su „never ending story“  i  „Ahilova peta“  naše  hrvatske turističke ponude i totalno zanemaren proizvod kojeg naši prostorni planeri, gradski oci pa i naši zakoni nažalost  ne miluju, izbjegavaju i stavljaju pod tepih.
A u Europi postaje najprobitačniji i najmasovniji pokret koji će pomalo ali sigurno natjerati i kamping ponudu da mu se više posveti i organizira prema tom  vrlo relevantnom segmentu o kojemu će ovisiti u budućnosti uvelike i sam kamping sektor.
Ako su za proizvođače automobila 2021. i prvi mjeseci 2022. bili križni put, svijet kampera u posljednje dvije godine bilježi više nego značajan rast: registracije, prema podacima APC-a – Udruge proizvođača povećao se za 7,68% u 2020. i 11,92% u 2021.
Nije, dakle, prolazna moda, već konsolidirani trend i upravo se u tom scenariju sajam kamper-vozila vraća u Parmu od 10. do 18. rujna 2022.

Vraćajući se brojkama, što se tiče proizvodnje, Italija je potvrđena kao treći europski proizvođač kampera , nakon Njemačke i Francuske, s povećanjem proizvodnje u 2021. od 33,88% u odnosu na 2020. i s izvozom koji prelazi 80%.
No, kamperu su potrebna i odgovarajuća parkirna mjesta i to je bila središnja tema  prvog LaB-Webinara   Camper show radionice  uoći otvorenja sajma pod nazivom „Zašto i kako stvoriti parking za kampere, kako ga komunicirati i učiniti sve više digitalnim“.  
Na toj radionici nije bilo nikog iz Hrvatske dok su iz ostalih  nama konkurentnih zemalja  bile prisutne kompetentne osobe iz sektora ponude. To je središnja tema, jer danas u Europi postoji 20 milijuna putujućih turista, s voznim parkom od preko 6 milijuna vozila, uključujući kampere i karavane, s prosječnim korištenjem od 79 dana u godini. Strategije kako opslužiti i prihvatiti  kampera znači i sezonsko prilagođavanje turizmu, predviđanje i produljenje sezone na cjelogodišnje poslovanje.

Da je sektor kamper-odmorišta važan govori i činjenica da će i  ministar turizma Italije  Massimo Garavaglia prisutovati 10. rujna na inauguralnoj konferenciji sajma . Sajam se vraća, nakon svojih trinaest izdanja u punom svjetlu kako bi učvrstio uspjeh izlagača i publike. Sajam, koji se, između ostalog, redovito održavao u teškim godinama 2020. i 2021., kada su mnogi organizatori odlučili da to neće učiniti.

4 tematska područja koja će ugostiti novitete: Caravan i Camper, gdje će se predstaviti najznačajnije talijanske i europske tvrtke u sektoru, koje će izložiti i glamurozne GLAMPING šatore.

Želja za slobodom, kretanjem, iskustvom i sigurnošću  dignula je   u zrak fenomen kampera i kamp prikolica, koji je gotovo postao životna filozofija. Rast i eksponencijalnost  kamper sektora pridonijela je i doprinijet će razvoju  europskoga turizma.

Ukratko, odmor u kamperu i prikolici se voli jer je siguran, u mnogim zemljamam Europe besplatan, druželjubiv, edukativan , konstruktivan,  sportski, opuštajući i na kraju zeleni. A napori proizvođača usmjereni su na te ciljeve, to jest dobiti sve raznovrsnija, autonomnija, kompaktnija i održivija sredstva.

I na kraju samo da napomenemo kako je  naša najnovija Strategija održivog turizma u cijeloj studiji spomenula kamping na samo jednom mjestu.
A kamper odmorišta na nijednom !
E pa, hvala vam stratezi !

napisao: Jerko Sladoljev

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email