NEWS

Top 5 najgorih zamki ukidanja naplate EU roaminga

e6545667699ea5ec12c52a29e4e6bdfb.01f07effcd800b590c6fed0c14fbbeec
15.06.2017. 01:24; ; Početna / Gospodarstvo / Top 5 najgorih zamki ukidanja naplate EU roaminga

piše: Dragan Petrić, bug.hr
Kada noćas otkuca ponoć, svim mobilnim operaterima unutar EU-a, Norveške, Islanda i Lichtensteina počet će vrijediti zabrana naplate troškova roaminga korisnicima koji putuju unutar kruga tih zemalja. Troškovi roaminga su, zapravo, dodatna naplata koju operateri vrše prema svojim korisnicima za telefonske pozive, slanje poruka i internetski promet od onog trenutka kada se njihov mobitel spoji na neku drugu mobilnu mrežu osim matične. EU je kroz godine smanjivala dozvoljenu razinu te naplate te ju je uspješno, konkretnim ograničenjima, reducirala za čak 91% od 2007. godine, a od sutra je uopće neće biti. To je – nakon mogućnosti bezbrižnog mahanja carinicima kada kupite nešto u drugoj zemlji EU-a – najopipljivija i najizravnija prednost koju smo i mi Hrvati, ulaskom u EU, mogli osjetiti „na svojoj koži“.

Ipak, mobilni operateri nisu baš bezazleni igrači u cijeloj ovoj igri, pa su se uspjeli izboriti za neke „izuzetke“ zbog kojih se ne može doslovce tvrditi da EU od sutra baš u potpunosti zabranjuje naplatu roaminga. Neke stvari će vam ipak moći biti dodatno naplaćene, pa kod putovanja u inozemstvo – ako ste zahtjevniji korisnik mobitela – ipak morate biti oprezni… Evo pet zamki koje vas vrebaju.

1. Dodatna naplata roaminga je dozvoljena ako ste duže u inozemstvu, nego u tuzemstvu

Konkretno, ako unutar neprekinutog perioda od četiri mjeseca više dana provedete u roamingu, nego na matičnoj mobilnoj mreži, operateru je dozvoljeno da vas nazove i upozori da će vam dodatno naplatiti roaming – na vama je da u roku od 14 dana to „nekako riješite“. Srećom, neće vas baš moći odrati, pa je tako dozvoljeno da vas dodatno cepnu 3,2 eurocenta po minuti razgovora (oko 25 lipa), 1 eurocent za SMS (niti 10 lipa), odnosno 7,7 eura za 1 GB podataka (oko 57 kuna). Nakon 1. 1. 2018. taj će limit biti 6 eura po gigi i smanjivat će se dodatno svakih godinu dana, do 1. 1. 2022. kada će dosegnuti 2,5 eura po gigabajtu. Ah, da, na ove cifre dodajte još i PDV.

2. Ako imate flat-tarifu za prijenos podataka, dozvoljeno je da vam količinu prenesenih podataka u inozemstvu ograniče

Posljednjih mjeseci diljem Europe popularne su mobilne tarife koje nude flat-Internet, bez začkoljica. Dakle – bez ograničenja u količini prenesenih podataka. Ukoliko imate takvu tarifu, operateru je dozvoljeno da vam količinu prenesenih podataka u roamingu ograniči, usprkos tome što od sutra ona tarifa koju ste odabrali vrijedi na području cijelog EU-a (i spomenute dodatne tri zemlje). Ako se pitate u kojem trenutku vas smiju ograničiti – odgovor je jednostavan: u onom u kojem je trošak kojeg stvarate svojem operateru najmanje dvostruko veći nego onaj kojeg plaćate kroz svoju mjesečnu tarifu. Vaš operater ima, naime, veleprodajni trošak dok ste u roamingu, jer mu svaki vaš preneseni gigabajt „gostujući“ operater naplaćuje onih 7,7 eura do 1. 1. 2018. Konkretan primjer: recimo da plaćate 250 kuna mjesečnu tarifu za neograničene pozive, SMS-ove i Internet. To je oko 35 eura. Ako ste u roamingu, bit će vam dozvoljeno da skrhate 2 x (35 / 7.7) = 9,1 GB podataka, a nakon toga kreće dodatna naplata, prema cijeni iz točke 1.

3. Čak i ako nemate flat-tarifu, dozvoljeno je isto ograničenje količine podataka koju možete prenijeti u roamingu

Ponovno, ako vi plaćate svojem operateru upola manje nego što on plaća „gostujućem“ operateru gigabajt (ili plaćate još manje od toga) – dozvoljeno je da vam se naplati razlika. Recimo da imate tarifu kojom za neograničene razgovore, poruke i 3 GB prometa plaćate 25 eura ili oko 190 kuna bez PDV-a. To znači da  plaćate 25 / 3 = 8,3 eura po gigabajtu. Kada ste u roamingu, neće vam biti naplaćeno ništa, jer plaćate više nego što operateri maksimalno naplaćuju jedni drugima (7,7 eura). Ako, pak, za istu mjesečnu cijenu dobivate 10 GB prometa, to bi značilo da svojem operateru plaćate samo 25 / 10 = 2,5 eura po gigi, što je premalo! Umjesto 10, moći ćete bez dodatne naplate koristiti samo 6,5 giga (2 x (25 / 7,7) = 6,5), a nakon toga je vaš operater slobodan, ukoliko želi, dodatno vam naplatiti internetski promet.

4. Posebne „roaming tarife“ koje su vaši operateri nudili prije – postojat će i dalje, što vas može skupo koštati

Kako katkada ne putujemo u EU već u zemlje u kojima je i dalje roaming papreno skup, operateri rado nude tzv. „roaming tarife“ koje nam omogućuju da jednu ograničenu količinu razgovora, poruka i internetskog prometa koristimo u roamingu po unaprijed definiranoj, nešto prihvatljivijoj cijeni. Za zemlje izvan EU-a to je doista korisno, osobito ako vam se ne da kupovati lokalne SIM kartice operatera koji djeluju u tim zemljama. Za zemlje EU-a takve su tarife, međutim, skuplje od „roam like at home“ tarifiranja koje vrijedi od sutra. Ukoliko ih ne isključite, plaćat ćete njih dok ste u zemljama EU-a, pa budite oprezni da to ipak napravite i da svojem operateru jasno napomenete da ne želite nikakvu „roaming tarifu“, osim kad putuje izvan EU-a.

5. Da, međunarodni pozivi se i dalje mogu naplaćivati više dok ste na mreži matičnog operatera nego u roamingu

Puno se zadnjih dana pričalo o anomaliji zbog koje je korisniku, primjerice, hrvatske mobilne mreže, jeftinije otići „u roamingu“ u Sloveniju i od tamo nazvati frenda u Njemačku ili Irsku, nego s teritorija Hrvatske. To je stvarno tako. Ako je vaš mobitel spojen na mrežu matičnog mobilnog operatera – dakle onog čija je SIM kartica u njemu, on nije u roamingu i u tom trenutku ne vrijede apsolutno nikakve ograničenja koja prepisuje EU. Poziv frendu u stranu zemlju tada je međunarodni poziv i plaćate ga koliko god se vašem operateru svidi naplatiti vam to. Ako je spojen na mrežu inozemnog operatera, tada vrijede ograničenja EU-a i takav ćete poziv platiti onoliko koliko biste platiti tuzemni poziv dok ste spojeni na mrežu matičnog operatera.

Dragan Petrić, bug.hr

Print Friendly, PDF & Email