NEWS

Što se zapravo nalazi u proizvodima koji se zovu šunka za pizzu i sir za pizzu (i zašto ih ne bi trebali stavljati na pizzu)

pizza-plava
30.01.2022. 09:13; ; Početna / Lifestyle / Ostalo / Što se zapravo nalazi u proizvodima koji se zovu šunka za pizzu i sir za pizzu (i zašto ih ne bi trebali stavljati na pizzu)

Jedan od glavnih problema hrvatskih pizzerija jesu sastojci koji se stavljaju na pizzu, piše plavakamenica.hr. Više menadžera u trgovačkim tvrtkama godinama nas upozorava da barem 90 posto pizzerija i dalje ne koristi pravu šunku i mozzarellu, nego specifične industrijske proizvode koji se zovu šunka za pizzu i sir za pizzu.

Pizzerije to rade da bi smanjile food cost, jer su takvi proizvodi puno jeftiniji od prave šunke i pravog sira. No, šunka za pizzu i sir za pizzu spadaju među najnekvalitetniju robu koja se uopće može pronaći na tržištu mesnih i mliječnih prerađevina.

Ovdje ne govorimo o bilo čijem osobnom ukusu, nego o sastavu tih proizvoda. Uzmimo za primjer Gavrilovićevu Šunku za pizzu, koja redovito košta oko 45 kuna za kilogram, ali se na akcijama može dobiti po znatno nižoj cijeni.

Prvo, Gavrilovićeva Šunka za pizzu tehnički nije šunka, nego spada u kategoriju termički obrađenih polutrajnih kobasica.

Drugo: još gore. Evo od čega se sastoji, prema deklaraciji, Gavrilovićeva Šunka za pizzu: 52 posto svinjskog mesa, voda, sol, svinjske kožice, svinjske bjelančevine, vlakna graška, zgušnjivači, antioksidansi, pojačivači okusa, umjetne boje, konzervansi.

Želite li stvarno jesti svinjske kožice i vlakna graška kad nsručujete pizzu sa šunkom? I što mislite o vlasnicima pizzerija koji vam prodaju tu frankensteinovsku “šunku”?

Situacija sa sirevima za pizzu može biti nešto manje dramatične, ali oni sadrže sastojke koje ne biste povezivali sa sirom, poput rižinog škroba. Umjetne boje i svi mogući stabilizatori, pojačivači i konzervansi nažalost se podrazumijevaju.

Svaka pizzeria koja drži do sebe mora prestati koristiti takve sastojke: šunka za pizzu i sir za pizzu pripadaju najgoroj vrsti fast fooda.

Print Friendly, PDF & Email