NEWS
HALF MARATON S

Nova pravila za izolaciju, samoizolaciju i covid-potvrde

bozinovic-capak290122
foto HINA/ Damir SENČAR
29.01.2022. 12:34; ; Početna / Obavijesti / Nova pravila za izolaciju, samoizolaciju i covid-potvrde

ODRŽAN je sastanak Stožera i epidemiologa na kojem je glavna tema bila izmjena postojećih pravila za samoizolaciju. Nakon sastanka ispred sjedišta MUP-a šef Stožera Davor Božinović i šef HZJZ-a Krunoslav Capak održali su presicu, donosi index.hr

Objavili su nova pravila za izolaciju i samoizolaciju. Samoizolacija se i za cijepljene i za necijepljene skraćuje na sedam dana, a izolacija za bolesne s blagom ili srednje teškom slikom bolesti se skraćuje na pet dana, no kako bi izašli iz nje, moraju 24 sata biti bez simptoma i napraviti brzi test.

Zbog novih pravila Europske unije skraćuje se trajanje covid-potvrda, no to vrijedi samo za putovanja, dok pravila za covid-potvrde unutar Hrvatske ostaju ista.

Nova pravila za covid-potvrde

Covid-potvrde će se izdavati s novim rokovima važenja od 1. veljače zbog novih pravila EU kod prelaska granice.

“Od 1. veljače izdavat će se covid-potvrde za one koji su cijepljeni s dvije doze na 270 dana, kod PCR-a se ne mijenja ništa – 72 sata od testiranja. Što se tiče BAT-a, s njim će se moći prijeći granica ako nije prošlo više od 24 sata od testiranja, i kad je u pitanju preboljenje, 180 dana od preboljenja”, rekao je Božinović.

No rokovi važenja covid-potvrda unutar Hrvatske će ostati isti.

“Postoji i nacionalna komponenta covid-potvrda za djelatnost zdravstva, socijalne skrbi, državne i javne službe. Tu ne bismo mijenjali ništa. Svi koji imaju ranije izdane potvrde, i kad je u pitanju preboljenje i cijepljenje, moći će koristiti do datuma do kad im je izdano, a to je 365 dana. Tražili smo da se prizna BAT i za EU digitalnu covid-potvrdu, no to na razini EU još nije odlučeno kako smo htjeli. No sve veći broj zemalja pridružuje se našoj inicijativi i očekujemo da se donese ta odluka”, rekao je Božinović.

Potom je prešao na temu skraćivanja samoizolacije i izolacije.

“Drugi dio sastanka bio je posvećen mogućnosti skraćenja samoizolacije i izolacije. Brzinom širenja omikrona dolazi do opterećenja zdravstvenog sustava i društva, esencijalnih funkcija. Odluka o granici će biti donesena u ponedjeljak od strane Stožera, a pravila o samoizolaciji i izolaciji će donijeti HZJZ”, kaže Božinović.

Nova pravila za izolaciju i samoizolaciju

“U Hrvatskoj i u svijetu prevladava omikron, koji ima drugačije karakteristike. Radi se o blažoj varijanti, posebno za cijepljene, ali i zaobilazi imunitet i zaražava i preboljele i cijepljene i brže se širi. Inkubacija traje nešto kraće nego kod prethodnih varijanti i bolest traje kraće. To nam daje mogućnost da razmišljamo o skraćenju izolacije i samoizolacije. I ECDC daje tu preporuku”, kaže Capak.

Kaže da će to biti regulirano preporukama HZJZ-a.

“Po onome što smo dogovorili na ovom sastanku, razmišljamo u smjeru skraćenja samoizolacije za cijepljene i necijepljene na sedam dana i izolacije za bolesne s blagom ili srednje teškom bolesti na pet dana, s time da moraju 24 sata biti bez simptoma i napraviti brzi test”, kazao je Capak.

Nova pravila HZJZ bi trebao donijeti u sljedećih nekoliko dana.

Pojašnjenje oko novih pravila za covid-potvrde

Božinović pojašnjava nova pravila za covid-potvrde.

“Što se tiče boostera, stvari nisu definirane. Izdajemo covid-potvrde na rok od 365 dana nakon primitka treće doze jer još nema znanstvenih dokaza dokad bi taj booster vrijedio. Ulazak u Hrvatsku, ali i u druge države članice EU s EU digitalnim covid-potvrdama, moći će se ostvariti samo temeljem ovih pravila koja vrijede od 1. veljače. Ne mijenjamo samo dio za uporabu unutar Hrvatske. Ali ako putujete ili dolazite u Hrvatsku, onda vrijede ova nova pravila”, rekao je. 

Na pitanje o testiranju učenika Božinović je rekao da je Stožer podržao inicijativu Ministarstva obrazovanja te da je sada stvar tehničke izvedbe i da po njemu ne treba čekati cijelu isporuku od tri milijuna testova.

Upitan o tome razmišlja li se o potpunom ukidanju covid-potvrda, Božinović je rekao da ni u jednoj zemlji EU to nije na stolu. “Ovu varijantu je gotovo nemoguće zaustaviti, ali s ovim mjerama, nošenjem maski, što sad posebno naglašavamo, možemo usporiti, a to je najvažnije”, kazao je.

Print Friendly, PDF & Email