HALF – s

Što je održivi razvoj?

29.05.2007. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Što je održivi razvoj?

Tako je prije par mjeseci saborski zastupnik Damir Kajin za “Glas Istre” izjavio da je čak i Rockwool pod Pićnom primjer održivog razvoja. Gospodarski forum Istre je prije nekih mjesec dana isto tako bio mjesto na kojem su se ovim terminom često koristili predsjednik Stjepan Mesic i župan Ivan Jakovčić. Svi su se složili da “Istri treba filozofija održivog razvoja”, ali bez ikakvog pojašnjenja o čemu se zapravo radi. O ovom je forumu također pisao “Glas Istre”.

Što je održivi razvoj? Po definiciji takozvane Brundtland komisije iz 1987. godine, to je “razvoj koji zadovoljava potrebe današnjice bez ugrožavanja sposobnosti budućih generacija u zadovoljavanju njihovih potreba”. Ova definicija sadrži dva ključna pojma: pojam “potreba”, što će reći osnovnih potreba siromašnih ovog svijeta, koje trebaju imati prvenstveni prioritet; te pojam ograničenja nametnutih od strane sadašnjeg stanja tehnologije i društvene organizacije na sposobnosti okoliša u zadovoljavanju sadašnjih i budućih potreba. Sve to ulazi u punu definiciju održivog razvoja.

Ovdje još treba dodati i par riječi o Brundtland komisiji. Nekada se zvala Svjetska komisija za okoliš i razvoj, a poznata je po imenu njenog predsjednika, Gro Harlem Brundtland-a. Oformili su je Ujedinjeni Narodi 1983. godine zbog sve veće zabrinutosti u svijetu zaradi sraza između ljudskog okoliša i ekonomskog razvoja. Ujedinjeni Narodi su ocijenili da je nužno odrediti smjernice za održivi razvoj svijeta u cjelini. Jasno, u kontekstu globalnog zatopljenja je sve to od još većeg značaja.

Vratimo se na Gospodarski forum Istre, te sve druge forume ove vrste na našem poluotoku. Da li on zastupa održivi razvoj u gornjem smislu?  Po svemu sudeći, daleko je od toga. Zabrinjavajućih slučajeva je previše da bi se na sve njih moglo pojedinačno osvrnuti: Rockwool, Plomin 3, LNG terminal, dvadesetak golf terena i još nepoznati broj polo terena na poluotoku itd. Gospodarski razvoj u regiji zahtjeva ozbiljno bavljenje ljudskim okolišem te ključnim pitanjem budućih generacija. Dakako, ovdje se ne radi samo o radnim mjestima, koliko god ona bila važna.

Gospodarski forum Istre te Istarska županija kao državni organ, trebaju angažirati stručnjake koji su u stanju ocijeniti održivost razvojnih politika, inicijativa te pojedinih investicijskih projekata. Koliko je meni poznato, od takvog angažmana danas nema praktično ništa. Sve ostaje na sloganima, koje ne razumiju čak ni oni koji ih promoviraju.  Dakle, podržimo sve naše političare u razmišljanju o održivom razvoju, ali nemojmo dozvoliti da to ostane samo prazan poklič. Borimo se za održivi razvoj koji će budućim generacijama ponuditi budućnost kakvu zaslužuju.

Prof. dr. Ranko Bon

Predsjednik Motovun – eko grad

Centar za održivi razvoj

Print Friendly, PDF & Email