NEWS
HALF – s

Četiri zgrade i podzemno parkiralište za šestotinjak vozila

30.05.2007. 00:00; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Četiri zgrade i podzemno parkiralište za šestotinjak vozila

Staro nogometno igralište, smješteno na vrlo atraktivnoj lokaciji preko puta autobusnog kolodvora u središtu grada, prema preksinoć javno predstavljenom prijedlogu detaljnog plana uređenja u budućnosti bi trebale zamijeniti četiri zgrade i podzemna garaža na dvije etaže za ukupno petsto do šesto vozila. Sudbina ovog gradskog prostora Porečane očito ne ostavlja ravnodušnima, jer se usprkos nevremenu petnaestak građana, uglavnom kritičnih prema novoj izgradnji, »naoružano« nizom pitanja, primjedbi i prijedloga, odazvalo izlaganju pročelnika Odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damira Hrvatina i predstavnika izrađivača prijedloga – pulskog Urbisa 72 Borisa Petronijevića, u velikoj vijećnici.

Kako je objasnio Hrvatin , prijedlog plana obuhvaća površinu od 2,5 hektara omeđenu ulicama Vladimira Gortana, Istarskog razvoda i Karla Huguesa te Turističko-ugostiteljskom školom Antona Štifanića, a napravljen je radi uređivanja toga područja, rjeešavanja dijela prometnih problema novom garažom te omogućavanja zarade koju Grad planira uložiti u gradnju škole i sportske zone Žatika. »Valoriziranje« nekadašnjeg glavnog gradskog nogometnog igrališta dugogodišnji je plan gradskih vlasti, a među konkretnijim je potezima bio urbanističko-arhitektonski natječaj proveden prije desetak godina i prvonagrađeni rad za koji je kasnije zaključeno da »nije primjeren prostoru«. Petronijević je rekao da se na igralištu prijedlogom omogućuje 37 posto izgrađenosti i »polublokovska izqradnja« usklađena s postojećim građevinama, odnosno podizanje četiriju višestambenih objekata (dvaju s prizemljem i dva kata te dvaju s prizemljem i tri kata) u čijim bi prizemljima bili smješteni ugostiteljski, trgovački, servisni i poslovni sadržaji. Garaže u Pionirskoj ulici trebalo bi srušiti, TUŠ-u Antona Štifanića će biti omogućena dogradnja praktikuma, za što treba ukloniti svlačionice i prostorije koje koristi Sindikat umirovljenika, a okolnim zgradama isključivo sanacija i održavanje. U sklopu uređenja javnih površina pred školom je predviđen mali trg, dok obližnja gradska zelena površina to i ostaje, s tim da će dio biti preuređen u dječje igralište. Prometna se regulacija u tom dijelu grada neće bitno mijenjati, jer će se u buduću garažu ulaziti i izlaziti isključivo iz Ulice Karla Huguesa (nasuprot ulazu u autobusni kolodvor), koja prije izgradnje mora dobiti treću traku.

Komentari građana su varirali od oštrog protivljenja izgradnji i sugeriranja "kreativnijeg iskorištavanja toga prostora" za uređenje parka, izgradnju bazena ili drugih sadržaja za mlade, do zalaganja za ukidanje jednog od objekata, bojazni da se nova arhitektura neće skladno uklopiti u okružje i da je dozvoljena izgrađenost prevelika, što donosi i velik broj korisnika budućih objekata i planiranog podzemnog parkirališta koje, prema tome, neće pridonijeti rješavanju problema prometa. Jedna je stanarka kritizirala i izgled postojećih zgrada u Ulici Vladimira Gortana, definirajući ih primjerom začetka moderne arhitekture i slike duha jednog vremena, na kojima »svaki stanar intervenira kako ga je volja« te nikako ne bi smjele biti primjer prema kojemu se planira nova izgradnja. Postavljena su pitanja hoće li tim DPU-om biti predviđena mogućnost poticane stanogradnje u središtu grada za mlade Porečane i vodi li se računa o potrebama sportaša koji koriste staro nogometno igralište.

Hrvatin, koji je sve to revno bilježio, rekao je, između ostalog, da će nestanak igrališta kompenzirati uređenje novih spojtskih i zelenih površina od Žatike do terena između pošte i "cantine sociale" te da prvonagrađeni rad  uređenje velikog parkirališta također predviđa park, a gradnja planiranih objekata neće početi prije dovršetka pomoćnog nogometnog igrališta, nakon čega će uslijediti gradnja novog stadiona. Spomenuo je ideju podzemne garaže i ispod autobusnog kolodvora te činjenicu da se poticana stanogradnja ne definira detaljnim planom uređenja, ali će taj prijedlog  proslijediti poglavarstvu. Javna rasprava o prijedlogu detaljnog plana uređenja starog nogometnog igrališta traje do 13. lipnja, dokad ga je moguće pogledati u gradskoj upravi svakog radnog dana od 8 do 11 sati te dostaviti primjedbe i prijedloge. Hrvatin je obavijestio građane i da je Nadzorni odbor gradske tvrtke Parentium raspisao pozivni natječaj za idejno arhitektonsko rješenje tog područje, radovi trebaju stići do 1. kolovoza, a intencija je elemente iz onog koji bude ocijenjen najboljim uklopiti u DPU, čije je dovršenje realno očekivati krajem rujna.

K.F. Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email