Tko predlaže a tko potvrđuje lokacije za podzemne spremnike u starogradskoj jezgri Poreča ?

IMG_20200519_130733
20.05.2020. 12:46; ; Početna / Slider / Tko predlaže a tko potvrđuje lokacije za podzemne spremnike u starogradskoj jezgri Poreča ?

Obzirom na , po nama, “zanimljiv” odabir lokacija za postavljanje podzemnih spremnika unutara starogradske jezgre Poreča, pitali smo Uslugu Poreč tko odobrava lokacije i koje su lokacije bile predložene za postavljanje spremnika te zašto su odbijene.

Odogovor iz Usluge Poreč nismo trebali dugo čekati (1 dan), a prenosimo ga u cjelosti:

” Prilikom određivanja lokacija ugradnje podzemnih spremnika uobičajeno  se provodi uspostavljena dogovorena procedura. Budući Usluga Poreč obavlja djelatnost sakupljanja otpada, pri čemu i  raspolaže informacijama o stvorenim količinama otpada na pojedinim područjima kao i mogućnostima pružanja usluge na tim područjima,  sagledavanje terena odnosno potreba, a samim time i početni prijedlog lokacija na tim područjima kreće od komunalnog društva.
Prije nego što se bilo koji prijedlog dostavi na odobrenje, odradi se provjera mogućnosti ugradnje podzemnih spremnika kod svih javno pravnih tijela s obzirom na postavljenu podzemnu infrastrukturu ( struja, voda, plin, telekomunikacije.. ) koja se nalazi ispod predloženih lokacija. 
Isti prijedlozi i lokacije dostave se i obrazlažu predstavnicima mjesnih odbora te Upravnom odjelu za komunalni sustav Grada Poreča – Parenzo, gdje se onda od strane istih potvrđuju dani prijedlozi ili se daju prijedlozi za nove/izmijenjene lokacije, a nakon čega konačna potvrda lokacija kao i suglasnost traži se od Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša te Ministarstva kulture, odnosno konzervatorskog odjela.

Starogradska jezgra grada Poreča je specifično područje gdje postoji velika koncentracija stanovništva i korisnika usluge, pogotovo u ljetnim mjesecima, a gdje je mogućnost pružanja usluge ograničena s obzirom na konfiguraciju terena, arhitektonsko uređenje te prometnu regulaciju.
Upravo iz tog razloga krenulo se u projekt postavljanja podzemnih spremnika  gdje je najznačajnija vodilja prilikom određivanja lokacija bila uvjetovana aspektom zaštite kulturnih dobara.

S obzirom na sve navedeno te konkretno, na lokaciji kod hotela Palazzo prvotna lokacija i prijedlog bila je postava spremnika  na parkirališnim mjestima ispred samog hotela ili sa suprotne strane malo prije ulaza u Villu Polessini.
Zatim su bile predlagane lokacije kod restorana Rialto gdje se i danas nalaze spremnici te preko puta istog restorana na dijelu parkirališnih mjesta.

Ističemo da su nam sve lokacije odbijene od strane konzervatora izuzev lokacija na parkirališnim mjestima ispred hotela Palazzo, gdje zbog postojeće infrastrukture nije bilo moguće odraditi ugradnju.

U razgovoru sa predstavnicima konzervatorskog odjela predložena je današnja lokacija koja im nije upitna s obzirom na zaštitu kulturne baštine. Nastavno na isto lokacija je poslana na odobrenje svim prethodno navedenim nadležnim odborima i odjelima. Po njihovom odobrenju krenulo se u izradu projekata te ishodovanje građevinske dozvole.

Kao što je i prethodno već navedeno, radi se u području koje je specifično po mnogočemu, a ono što je činjenica i što smo svi svjedoci ponajviše za vrijeme turističke sezone, je nedostatak prostora za odlaganje otpada. Što se tiče nas kao komunalnog poduzeća kod izbora lokacije jedini uvjet je osiguranje mogućnosti pristupa naših komunalnih vozila za sakupljanje otpada. “

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email