NEWS

Ministrica Divjak za Index.hr: Svi od 1. do 4. razreda od ponedjeljka mogu u školu

divjak-hrt
foto; HINA/ Damir SENČAR/
20.05.2020. 12:16; ; Početna / Obavijesti / Ministrica Divjak za Index.hr: Svi od 1. do 4. razreda od ponedjeljka mogu u školu

Minstrica  znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je najnovije preporuke HZJZ-a za uputu održavanja nastave u školama za djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole. Pitali smo je trebaju li djeca od ponedjeljka krenuti na nastavu.

“Epidemiolozi su napisali da su škole sigurne za učenike i zaposlenike. Od ponedjeljka svi roditelji mogu poslati učenike razredne nastave u školu”, rekla je za Index ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Navodi kako je za učenike korisno da se vrate u školu zato što je kvalitetu nastave lakše osigurati u školama, a i socijalizacija i emocionalni razvoj su važni aspekti učenikova odgoja i obrazovanja.

Divjak: Dolazak u školu za djecu je važan

“Na kraju, kod učenika razredne nastave važno je da stručnjaci potiču i provjere “uživo” usvajanje motoričkih vještina (na primjer pisanja, crtanja). Ipak je najvažniji cilj briga o cjelovitom razvoju i dobrobiti djeteta. Dolazak djece u školu, a posebno onih najmlađih, susret s drugim učenicima, učiteljima i stručnim suradnicima pomaže i u otkrivanju zanemarivanja, zlostavljanja i nasilja u obitelji, a temeljem toga i doprinosi zaštiti djece od takvih neprihvatljivih pojava”, istaknula je za Index Blaženka Divjak.

Oni roditelji koji još uvijek imaju objektivne ili subjektivne zadrške mogu, navodi, i naknadno uključiti dijete u nastavne grupe u školi, ali u međuvremenu moraju osigurati uvjete kod kuće za nastavu na daljinu i biti u svakodnevnom kontaktu s učiteljima i stručnim suradnicima u školi.

Što stoji u novim uputama?

Za kraj dodajmo kako prema novim uputama HZJZ-a u vrtićkoj grupi ili razredu može biti 15 do 20 djece, ali i više. Podsjetimo, dosad je bilo dozvoljeno maksimalno devetero djece.

Prema novim uputama, rad u predškolskim ustanovama i školama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima uz poštivanje svih uputa smatra se jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće odnosno ostanak kod kuće te se omogućuje uključivanje sve djece u vrtiće i škole.

 

Print Friendly, PDF & Email