NEWS
valfresco

Tko će postati novi vlasnici najatraktivnijih dijelova Poluotoka ? (i dijelova Poreča)

14.02.2007. 00:00; Učitavanja: 732; Početna / Crna kronika / Tko će postati novi vlasnici najatraktivnijih dijelova Poluotoka ? (i dijelova Poreča)
290GO174539.jpg

– Nakon krupnih kadrovskih promjena u samom vrhu Hypo Alpe-Adria banke u Austriji, do kojih je došlo još prošle godine kada je iz Uprave maknut njen dugogodišnji predsjednik Wolfgang Kulterer, kao i njegov prvi zamjenik za istočnu Europu Gunter Striedinger, iz grupacije je stigla i vijest o prodaji dviju tvrtki ove banke – Hypo Alpe-Adria Consultants sa sjedištima u Zagrebu i Klagenfurtu. Riječ je o tvrtkama koje su se bavile ulaganjem u nekretnine i stjecanjem udjela u tvrtkama nebankarskog sektora, ponajviše u Hrvatskoj, i to s vrlo jakim prisustvom u Istri, a postupak prodaje trebao bi biti okončan do konca ožujka.

Hypo banka je, naime, putem ovih svojih tvrtki posljednjih desetak godina gotovo zavladala istarskim tržištem nekretnina i sudjelovala kao (su)vlasnik, odnosno investitor u velikom broju projekata poznatih široj javnosti, poput Barbarige i Dragonere te projekata na Poreštini – Mali Maj, Peškera, Top nekretnine, umaška Rezidencija Skiper, itd. – vrijednih desetke milijuna eura. O važnosti istarskog tržišta za Hypo grupaciju govori i činjenica da Hypo Consultants ima i svoju podružnicu u Poreču na čelu s regionalnim direktorom Remiđom Muškovićem, kojeg međutim ovih dana nismo uspjeli kontaktirati ni dobiti izjavu.

Banka se želi baviti samo bankarskim poslovima?

O razlozima prodaje nema službenog objašnjenja, iako se provlači teza da se banka želi posvetiti isključivo bankarskim poslovima i izvući se iz nebankarskog poslovanja pa tako i bavljenja nekretninama. Zašto se tvrtke prodaju, čime će se Hypo grupacija voditi prilikom izbora kupaca te u konačnosti – što Istra može očekivati od novih investitora, i na koji će se način promjena u vlasništvu nad projektima na najatraktivnijim dijelovima istarskog poluotoka odraziti na gospodarsku sliku Istre – pitanja su koja smo željeli izravno postaviti predsjedniku Uprave Hypo Alpe-Adria Consultants Croatia Damiru Farkašu, no bili smo preusmjereni na glasnogovornicu Vlatku Pacelt, koja nam »odlukom Nadzornog odbora ništa nije mogla reći jer je postupak u tijeku«.

Budući da se u sudskom registru Farkaš pojavljuje i kao predsjednik Uprave tvrtke Duga Uvala Project d.o.o. (procijenjene na oko pet milijuna eura), čiji je osnivač Hypo Consultants Croatia, nije nam pošlo za rukom otkriti u kojoj su trenutačno fazi dva potprojekta ove tvrtke: aparthotel u središtu Pješčane Uvale – za koji je svojedobno ukinuta građevna dozvola jer je izgrađen na mjestu predviđenom za javne sadržaje, te gradnja 150 apartmana u Dugoj Uvali.

Porečki poduzetnik Darko Požarić, vlasnik TIM-a 90, imao je ugovor s Consultantsom za realizaciju njihovih projekata u Istri pa tako i u Pješčanoj i Dugoj Uvali. Suradnja je prekinuta nakon što je Uredba o zaštićenom obalnom pojasu usporila gradnju u obalnom dijelu bez potrebnih prostornih planova uređenja.

Vitasović: AB Marisu i Dariji uvodimo porez

Komentirajući prodaju Hypo Consultantsa Požarić veli da ne vidi razloga ni za strah ni za oduševljenje. »Tvrtke će kupiti netko drugi koji će sve te projekte znati valorizirati«, kazao je.

Vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović na čijem se području odvijaju projekti Barbariga i Dragonera ističe pak da je najvažnije da se konačno krene u njihovu realizaciju, tj. gradnju predviđenih objekata bez obzira na vlasnika.

»Na izbor vlasnika mi ne možemo utjecati, no mogu najaviti da ukoliko se za nekoliko mjeseci u Barbarigi l Dragoneri ne krene s izgradnjom, Grad Vodnjan će investitorima početi naplaćivati porez na neizgrađeno građevinsko zemljište. Ne mogu u ovom trenutku reći koliko bi Bivša Cantina sociale u Poreču, sada poslovna zgrada u kojoj je sjedište Hypo tvrtki Grad mogao dobiti od toga poreza, no svakako se radi o nekoliko milijuna kuna godišnje«, kazao je Vitasović. Kao što je već pisano, Hypo Alpe-Adria Consultants Austria je 26-postotni suvlasnik tvrtke AB Maris u čijem je vlasništvu 750 tisuća četvornih metara zemljišta u Barbarigi, a u istom postotku suvlasnik je i u tvrtki Darija, koja pak posjeduje 395 tisuća četvornih metara u Dragoneri. U preostalom dijelu kao suvlasnik tvrtke AB Maris pojavljuje se tvrtka Mikos AG, a Darije tvrtka Noxas, obje iz švicarskog Zuga i nepoznatih vlasnika. Ogromno obalno zemljište s izravnim pogledom na otočje Brijuni tadašnja Općina Vodnjan rasprodala je 2000. godine po cijeni od pet do sedam eura za četvorni metar. Kao što je poznato, zemljište je ubrzo urbanizirano čime mu je vrijednost višestruko porasla, društvena je zajednica, tj. stanovništvo Grada Vodnjana, nepovratno oštećena, a Hypo investitori su dobro zaradili.

Projekt Dragonere vodi tvrtka Darija i u realizaciji u ovom trenutku zaostaje za projektom u Uvali Marić. Prema riječima direktora Nevija Medice treba tek odabrati izvođača master plana, kojim će se odrediti kako će turističko naselje s luksuznim hotelom, wellnessom i vilama u konačnosti izgledati. Medica vjeruje da se prodaja Hypo Consultantsa neće negativno odraziti na Dragoneru budući da se radi o isplativom projektu.

Zanimljiva priča o Malom Maju

Hypo banka može zaraditi 28,5 milijuna eura (nešto više od ovogodišnjeg porečkog proračuna) prodajom poduzeća kojima je sjedište u Poreču, a u čijem je vlasništvu, koliko je poznato, 157.500 četvornih metara zemljišta. Sve je to zemljište banci još »mrtvi kapital« i logično je da se banka takvog kapitala želi riješiti, a u ovom slučaju i zaraditi, jer je vrijednost zemljišta koje je u vlasništvu Hypo tvrtki u nekim slučajevima i višestruko narasla. Najzanimljivija je na Poreštini priča poduzeća Mali Maj koje je Hypo Consultants Croatia kupio u studenom 2003. godine od Grada Poreča i Hrvatskog fonda za privatizaciju (koji su bili vlasnici u 50 posto udjela svaki) za 14 milijuna kuna. Poduzeće Mali Maj imalo je u vlasništvu 15.832 četvorna metra zemljišta i bespravno započeto, pa početkom rata napušteno, gradilište odmarališta-hotela srpskog poduzeća Servo Mihalj u iznimno atraktivnom dijelu porečkog priobalnog rezidencijalnog predgrađa. Novi vlasnici obvezali su se ugovorom iz 2003. godine uložiti još 309 milijuna kuna i u tri godine dovršiti gradnju kompleksa koji je trebao donijeti i nova radna mjesta, a Grad se obvezao donijeti detaljni plan uređenja. Međutim, do danas DPU nije donijet, a vlasnik je samo počistio i ogradio gradilište, te nastavio kupovati okolno zemljište.

Niti se lokalna vlast žurila odraditi ugovornu obavezu, niti su vlasnici Malog Maja lobirali da se požuri. Sada poduzeće Mali Maj u istoimenom naselju ima oko 60.000 kvadrata građevinskog zemljišta. Godine 2004. kupili su preko porečke firme Damis oko 21.000 kvadrata zemljišta čiji je vlasnik bio Slovenski zavod za zdravstvo, a najzanimljivija prodaja obavljena je u svibnju 2005. godine. Ondašnje porečko Poglavarstvo (prije samih izbora) na čelu s gradonačelnikom Josipom Marasom odlučilo je na zatvorenoj sjednici otvoriti jedinu ponudu za prodaju zemljišta u naselju Mali Maj – onu Hypo Consultantsa.

Požarić: Nemam više veze sa Hypom

Prodano im je nešto manje od 20.000 četvornih metara po početnoj cijeni od 1.500 kuna po metru. Ta je kupoprodaja digla veliku prašinu, jer joj se protivio vrh porečkog IDS-a, inzistirajući na poštovanju dogovora da se ne prodaje gradsko zemljište koje nije pokriveno prostornim planovima. Bio je to i jedan od razloga »raskola« u porečkom IDS-u pred same izbore. Mali Maj prodan je dok je gradonačelnik bio Josip Maras, a u poslu je posredovao TIM 90, odnosno Darko Požarić, koji je jedno vrijeme bio predstavnik Hypo Consultantsa u Poreču. Ima već više od godinu i pol dana, kaže Požarić, kako s tvrtkom nema nikakve veze. TIM je Hypu prodao i nekretnine u Peškeri, a Maras je od TIM-a kupio stan, prema njegovim riječima na kredit od 70.000 kuna, u zgradi sagrađenoj na zemljištu koje je Marasovo Poglavarstvo zamijenilo s TIM-om za zgradu na Trgu Marafor, u kojoj je uređena dječja knjižnica. Hypo je vlasništvo nad dijelom Peškere stekao nakon što je Grad odlučio aktivirati tu jedinu neizgrađenu zonu u neposrednom kontaktu s povijesnom jezgrom i na samoj obali najelitnije neizgrađeno zemljište u gradu. Hypo Consultans Croatia je vlasnik 9.500 četvornih metara na Peškeri, a projekt sada procjenjuje na tri milijuna eura, planira gradnju turističkih apartmana i hotela, ali detaljni plan uređenja za tu zonu nije donijet.

Požarić je kreditom Hypo banke izgradio poslovnu zgradu na mjestu nekadašnje Cantine sociale. Trenutno je to »Hypo tvrđava – u gradu, jer u zgradi su sjedišta TlM-a 90, Hypo Leasinga, Hypo banke, podružnica austrijskog i hrvatskog Hypo Consultantsa, Top nekretnina, poduzeća koje je osnovao austrijski Hypo Consultants, ali i poduzeće bivšeg porečkog gradonačelnika Josipa Marasa koje se sada osim knjigovodstvom bavi i prometom nekretninama.

 

Promjena vlasništva neće se odraziti na grad

A hoće li se prodaja Hypo poduzeća i na koji način reflektirati na prilike u samom Poreču pitali smo gradonačelnika Edija Stifanića, koji nam je rekao da na službenim forumima o tome nisu razgovarali.

Prvi porečki IDSovac Edo Kos i član Poglavarstva zadužen za komunalni sustav i prostorno uređenje bio je rječitiji. On smatra da se promjena vlasništva u tvrtkama koje imaju velike površine građevinskog zemljišta neće ni na koji način odraziti na grad, jer su pozicije jasne.

– Nama je, kao lokalnoj samoupravi, među prioritetima donošenje detaljnog plana uređenja turističke zone Saladinka-Sveti Martin i Malog Maja, kaže Kos i dodaje:

– Prvi DPU mora doživjeti preinake prema uputama resornog ministarstva, a da bismo donijeli drugi treba najprije mijenjati prostorni plan. Naime, ekipa koja upravlja gradom u ovom mandatu nije dala zeleno svjetlo ranijem projektu kojim bi se kroz formu kondominija u Malom Maju zapravo dogodila apartmanizacija, a investitor je na kraju odlučio da je bolje graditi hotel. Zemljišta imaju dovoljno, a projekt je napravljen za hotel od pet zvjezdica i mi se tome ne protivimo, dapače.

U Ministarstvu smo dobili upute kako izmijeniti samo one točke u prostornom planu koje se odnose na Mali Maj i servisnu zonu, a nakon toga dovršit ćemo i DPU Malog Maja, rekao nam je Kos.

Peškera ovoj gradskoj upravi nije u prioritetima. Grad na tom području također ima značajne nekretnine, a što će se s tim prostorom dogoditi, uvijek odlučuje lokalna samouprava kroz prostorno planiranje.

Što je ukalkulirana u cijenu

Prilikom kupnje Hypo tvrtke su zemljište na Poreštini plaćale između 50 i 200 eura po četvornom metru, a sada na tržištu može postići cijenu veću od 300 eura. Zanimljiva je i usporedba vrijednosti poduzeća s kojom se ulazi u prodaju s njihovim temeljnim kapitalom, koji zbrojen iznosi 49,5 milijuna kuna, pa je logično pitanje na što se odnosi razlika od 156,5 milijuna kuna procijenjene vrijednosti tvrtki. Da Hypo banka radi jačanja svoje bankarske moći želi unovčiti nekretnine, sasvim je razumljivo, ali je pitanje tko vidi interes u kupnji tih poduzeća (zapravo nekretnina) za toliko novca?

Barbariga u fazi projektiranja

Direktor AB Marisa Roberto Bradić rekao nam je da ne može komentirati prodaju njihova suvlasnika. »Ne mogu ništa reći. Ne znam ništa o tome. Kad me moji budu obavijestili, nešto ću znati«, rekao je. S obzirom da je na pitanje o trenutačnoj fazi projekta u Barbarigi odvratio tek s: »Projektiramo«, valja podsjetiti da je u Porto Maricciu, tj. Uvali Marić, AB Maris sklopio ugovor s renomiranom svjetskom hotelskom kompanijom Kempinski o

upravljanju nad turističkim kompleksom s pet zvjezdica. Investicija vrijedna 200 milijuna eura obuhvaćat će hotel od 250 soba, wellness centar na tri tisuće kvadrata, 90 vila i 300 rezidencijalnih objekata te marinu s 350 vezova. Golf teren projektirat će Jack Nicklaus, nekadašnji najbolji svjetski igrač golfa.

Top nekretnine i Remiđo Mušković

Top nekretnine u Poreču se prvi puta spominju 2002. godine kao umaška tvrtka Mira Oblaka, koja je s Gradom Porečom razmjenjivala nekretnine. Grad je tada dobio dvije parcele od ukupno 6.631 četvornog metra na Finidi, gdje

je planirana gradnja nove škole. To je zemljište procijenjeno na 36 eura po kvadratu, a Top nekretnine su ga, prema riječima tadašnje i ondašnje pročelnice Vesne Kordić, kupile neposredno prije prodaje Gradu od stranog državljanina. Zauzvrat su Top nekretnine od Grada dobile 10.187 četvornih metara građevinskog zemljišta u zoni Saladinka-Sveti Martin, gdje je planirana gradnja novog turističkog naselja. To gradsko zemljište procijenjeno je i prodano za 50 eura po četvornom metru, a razliku od 2,13 milijuna kuna Top nekretnine uplatile su u gradski proračun. I kod ove je transakcije bilo nezadovoljstva lokalnog IDS-a koji se protivio prodaji zbog niske cijene i zbog toga što zemljište nije pokriveno prostornim planom.

Top nekretnine tada su bile tvrtka nešto starija od godinu dana, a nepunu godinu nakon ove transakcije s Gradom počinje niz promjena unutar tvrtke, koju Oblak prodaje austrijskom Hypo Consultantsu. Vrlo dinamična aktivnost u strukturi tvrtke završena je tako da je sada temeljni kapital 12,23 milijuna kuna, a Upravu čine Remiđo Mušković i Peter Kern.

Vesna Kapeloto i Sniježana Matejčić, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email