NEWS

Tjedno izvješće Nacionalnog stožera civilne zaštite

11.08.2020. 14:34; ; Početna / Obavijesti / Tjedno izvješće Nacionalnog stožera civilne zaštite
725c5ecde5b8261cad3e-koronavirus-covid-19

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je novo dnevno izvješće o koronavirusu u Hrvatskoj.
Imamo 91 novi slučaj, znatno više nego jučer, kada je bilo 45 novozaraženih. Dvije osobe su preminule, piše index.hr

Tjedno izvješće stožera

U njemu se navodi da je u ovom valu epidemije preminula ukupno 51 osoba (s današnje dvije nove smrti) taj broj iznosi 53. Većina preminulih osoba, navodi se, imala je značajne komorbiditete ili su bili visoke životne dobi. Prosječna dob umrlih u ovom valu epidemije iznosi  77,8 godina. Četrnaest je osoba umrlo na respiratoru.

“Trenutno u Republici Hrvatskoj postoje 22 testna mjesta koja provode RT-PCR metodom analizu prikupljenih uzoraka na COVID-19. Svi obrađeni uzorci upisuju se u nacionalnu platformu pri Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje koja je dostupna svim županijskim zavodima za javno zdravstvo. Županijski zavodi za javno zdravstvo o pozitivnim slučajevima, izvorima zaraze i žarištima dostavljaju podatke u sklopu svojih dnevnih izvješća Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Hrvatski zavod za javno zdravstvo prikuplja tako informacije o žarištima, o bolničkom liječenju COVID-19 pozitivnih osoba, zatim o COVID-19 pozitivnim pacijentima na respiratoru i o umrlim osobama”, navodi se u izvješću. 

U nastavku prenosimo dio izvješća koji se odnosi na statistiku, a napominjemo da se u nemu ne nalaze današnje brojke koje će biti u sljedećem tjednom izvješću.

Važni brojevi

– broj novih slučajeva na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana: 18,8/100.000

– broj novih slučajeva na intenzivnoj njezi na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana: 0,19/100.000

– broj testiranih u 24 sata te broj pozitivnih testova u posljednjih 14 dana: 1.247, 4,6%.

Geografska distribucija novih slučajeva COVID-19 po županijama

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 5.649 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 158 preminulo, a 4.906 se oporavilo. U ovom valu epidemije od 18. lipnja do danas, preminula je 51 osoba. Većina preminulih osoba imala je značajne komorbiditete koji se kod oboljelih od COVID-19 povezane s velikom vjerojatnošću razvoja težeg oblika bolesti. Najveći udio u preminulima su osobe visoke životne dobi. Prosječna dob umrlih u ovom valu epidemije iznosi 77,8 godina. Četrnaest je osoba umrlo na respiratoru.

Žarišta

KONTINENTALNA HRVATSKA

U jednoj županiji, Međimurskoj, u proteklih 7 dana nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze SARS-CoV-2 virusom. U ostalim županijama, osim Vukovarsko-srijemske i Grada Zagreba, nema zabilježenih žarišta i značajnijeg porasta broja oboljelih osoba te se radi uglavnom o kontaktima prethodno oboljelih, importiranim slučajevima te osobama s negativnom epidemiološkom anamnezom. U Vukovarsko-srijemskoj županiji žarišta su dva obiteljska okupljanja, od kojih se jedno prati već 5 tjedana te se još uvijek bilježe tercijarni kontakti. Trenutno se u toj županiji prati aktivno žarište kod pružatelja usluga smještaja za starije osobe. Odmah po izbijanju žarišta provele su se protuepidemijske mjere, testiranje korisnika i djelatnika te samoizolacija i izmještanje oboljelih na zarazni odjel nadležne bolnice. Slična situacija evidentirana je i u Gradu Zagrebu kod jednog pružatelja usluga smještaja za starije. Postupljeno je na sličan način kao i u Vinkovcima.

PRIMORSKA HRVATSKA

U gradovima primorske Hrvatske porastu broja slučajeva doprinijela su obiteljska okupljanja, proslave i boravak na napučenim mjestima u prisutnosti većeg broja nepoznatih osoba. Trenutno najveći broj slučajeva bilježi Splitsko-dalmatinska županija gdje je porastu broja slučajeva u posljednja tri tjedna doprinijelo jedno svadbeno slavlje nakon kojeg se prate sekundarni i tercijarni kontakti pozitivnih osoba te prodor virusa u smještaj u socijalnoj skrbi kod jednog pružatelja usluga smještaja za osobe s invaliditetom. Opisana žarišta stavljena su pod nadzor. U Istarskoj županiji prije nepuna 4 tjedna virus se proširio kod pružatelja usluga smještaja za starije u Umagu, među skupinama osoba nakon prijateljskih okupljanja u Buzetu i Labinu te je zabilježeno i nekoliko importiranih slučajeva koji su zarazili prijatelje i kontakte na obiteljskim druženjima i izlascima. Opisano širenje virusa na navedenim lokacijama doprinijelo je značajnom porastu 14-dnevne kumulativne stope potvrđenih slučajeva COVID-19 u Istarskoj županiji. Međutim, ta su žarišta bila lokalizirana i vrlo brzo stavljena pod kontrolu te se situacija u Istarskoj županiji ocjenjuje povoljnom.
Sva opisana žarišta nisu poremetila dostupnost niti funkcioniranje zdravstvenog sustava ili nekog drugog gospodarskog sektora, odnosno javne službe.

KLUBOVI KAO ŽARIŠTA

Posljednjih nešto više od tjedan dana počeli su nam se pojavljivati slučajevi novooboljelih koji su povezani s boravkom u klubovima najviše na obali, zbog čega se među stranim i domaćim turistima bilježe novooboljeli od COVID-19. Uglavnom su to osobe mlađih dobnih skupina koje su tijekom boravka na moru posjetile jedan ili više noćnih klubova (klubovi u Makarskoj, Vodicama, Novalji i na Viru). Zbog svega navedenog, u klubovima je potrebno pojačati mjere, a građane koji dolaze na ljetovanje na Jadranu poziva se da se pridržavaju epidemioloških mjera te da izbjegavaju boravak u klubovima i na svim drugim mjestima gdje je okupljen veći broj osoba, kada nije moguće održavati nužnu fizičku distancu.

Pored toga, tijekom obilježavanja raznih događaja i blagdana, potencijalno najveći mogući izvor zaraze su kafići, noćni klubovi ali i obiteljska okupljanja te boravak s više nepoznatih osoba na prostoru koji onemogućava održavanje nužne fizičke distance. Apelira na sve građane da i na otvorenome nose maske za lice tijekom slavlja i događaja na kojima je prisutan veliki broj ljudi među kojima nije moguće održavati nužnu fizičku distancu.

Mjere

I dalje su kontinuirano na snazi mjere održavanja fizičkog razmaka, održavanja higijene ruku i dezinfekcije. Također, obvezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski u zatvorenim prostorima te svim zdravstvenim djelatnicima, djelatnicima kod pružatelja smještaja u socijalnoj skrbi i zaposlenima u ugostiteljskim objektima.

U Hrvatskoj je predstavljena aplikacija STOP COVID-19, a na snazi su i Odluke stožera te preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljene na mrežnim stranicama HZJZ-a.

Print Friendly, PDF & Email