NEWS

Tjedna najava događanja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč

poup-logo-v
02.12.2019. 14:32; Učitavanja: 177; Početna / Najave / Tjedna najava događanja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč

Kultni ponedjeljak

Novi program kinoprojekcija nudi vrhunsko iskustvo i na porečko veliko platno donosi odabrane filmske klasike istaknutih svjetskih autora.

ponedjeljak, 2. prosinca u 19.00

Učiteljica glasovira
izvorno ime: La pianiste (2001.)
redatelj: Michael Haneke
uloge: Isabelle Huppert, Annie Girardot, Benoît Magimel, Susanne Lothar, Udo Samel
žanr: igrani film, drama
trajanje: 131 minuta

sadržaj: Erika Kohut učiteljica je glasovira na Bečkom konzervatoriju. U svojim kasnim tridesetima još uvijek živi sa svojom ostarjelom i tiranski nastrojenom majkom. U tom zatvorenom svijetu ljubavi, mržnje i zavisnosti nema mjesta za muškarce. Njen se seksualni život sastoji od voajerizma i mazohističkog samoranjavanja. Jedan od Erikinih učenika odluči ju zavesti…

Likovna djelatnost

četvrtak, 5. 12. u 20.00  otvorenje samostalne izložbe fotografija Ferijade Renca Kosinožića
galerija Zuccato, Decumanus 34
trajanje izložbe: do 4. 1. 2020.
radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 12.00 i 17.00 – 21.00. Nedjeljom i blagdanima zatvoreno.

Renco Kosinožić (1952. – 2009.) fotografijom se amaterski počeo baviti još kao tinejdžer te je s vremenom stasao u vrhunskog autora tzv. turističke fotografije za propagandne publikacije hotelijera i turističkih zajednica. Od 1998. bio je službeni fotograf hrvatske skijaške reprezentacije. Posebno je bogat i raznolik njegov fotografski opus istarskih pejzaža, arhitekture, tradicijskih zanata i ljudi. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, tematskim i prigodnim, u zemlji i inozemstvu, a fotografije su mu objavljene u mnogim monografijama.

Kino 

četvrtak, 4. 12., petak, 5. 12. i subota, 6. 12. u 18.00

Last Christmas
izvorno ime: Last Christmas
redatelj: Paul Feig
žanr: romantična komedija
uloge: Emilia Clarke, Emma Thompson, Henry Golding, Michelle Yeoh
trajanje: 102 minute

sadržaj: Emila Clarke (Igra prijestolja), Henry Golding (Slatka mala tajna, Crazy Rich Asians) i Emma Thompson (dvostruka dobitnica Oscara) glume za Paul Feiga (Slatka mala tajna) u Last Christmasu, romantičnoj komediji inspiriranoj glazbom Georga Michaela. Emma ujedno potpisuje i scenarij u suradnji s Bryony Kimmingsom. Kate (Clare) tumara Londonom dok njezine cipele zvone, kao iritantna posljedica spleta nesretnih okolnosti koje je dovode do posla vilenjaka u Božićnom dućanu koji je otvoren cijele godine. Tom (Golding) ulazi u Katein život i polako ruši sve njene barijere, dok se ona polako zaljubljuje u njega. Dok se London polagano sprema za najljepše godišnje doba i Božić, za njih dvoje ništa ne izgleda lagano. No ponekad se ljudi moraju prepustiti sudbini, poslušati svoje srce, i vidjeti gdje će ih to dovesti. Last Christmas kao podlogu ima bezvremenske hitove legendarnog pjevača Georga Michaela (preko 115 milijuna prodanih albuma i nositelja 10 pozicija broj 1 top singlova), uključujući i pjesmu Last Christmas. U filmu ćemo moći po prvu puta ćuti i nikada objavljivane pjesme Georga.

 

četvrtak, 4. 12., petak, 5. 12. i subota, 6. 12. u 20.00

Jeksi – kategorija 15
izvorno ime: Jexi
redatelj: Jon Lucas, Scott Moore
žanr: komedija
uloga: Rose Byrne, Adam Devine, Michael Pena, Alexandra Shipp
trajanje: 84 minute

sadržaj: Priča prati Phila koji ima ozbiljan problem s ovisnošću – naime, ovisan je o svom pametnom telefonu. Phil nema ni prijatelja ni curu, ali će mu se status na Facebooku vrlo brzo promijeniti. Naime, Phil je primoran svoj stari telefon zamijeniti novim modelom, koji ima neočekivane napredne funkcije. Jexi, nova digitalna asistentica, ubrzo postaje njegov životni trener i brine se o apsolutno svim područjima Philova života.

Osim na blagajni Učilišta, ulaznice za kinoprojekcije mogu se rezervirati i kupiti internetskim putem na [email protected].

Kultni ponedjeljak 

ponedjeljak, 9. prosinca u 19.00
Izgubljena cesta
izvorno ime: The Lost Highway (1997.)
redatelj: David Lynch
uloge: Bill Pullman, Patricia Arquette, Balthazar Getty, Robert Blake, Robert Loggia, Natasha Gregson Wagner
žanr: igrani film
trajanje: 134 minute

sadržaj: Sredovječni Fred Madison avangardni je džez-saksofonist koji s otuđenom suprugom Renee živi u moderno dizajniranoj, ali sterilnoj kući u Los Angelesu. Fred sumnja da mu je Renee nevjerna, no te će sumnje pasti u drugi plan nakon što na kućnom pragu počinje nalaziti videokazete sa snimljenim vrlo uznemirujućim sadržajima. Naime, netko intenzivno snima eksterijere i interijere njihove kuće, a rastuća paranoja tragično će eskalirati kad Renee ubrzo bude ubijena te kad Fred pod sumnjom da ju je ubio dospije iza rešetaka. Kad se jednog jutra neočekivano probudi izvan zatvora, postupno će shvatiti da se preobrazio u mladog Petea Draytona, automehaničara koji se upravo uvalio u velike nevolje. Naime, Pete održava ljubavnu vezu s atraktivnom plavušom Alice, djevojkom koja izgleda baš poput Renee i koja je supruga Dicka Laurenta, opasnog gangstera zvanog Mr. Eddy.

U foajeu kina će nakon projekcije filma Izgubljena cesta održati predavanje profesor i filmolog Nikica Gilić.

Predavanje će obuhvatiti pregled odgledanih filmova programa Kultnog ponedjeljka i osvrt na njih. Istaknut će se važnost kultnih filmova i kulture gledanja filmova uopće. Predavanjem će se zaključiti prvi ciklus novog programa Kultnog ponedjeljka te će se ujedno najaviti i sljedeći ciklus projekcija u 2020. godini.

Nikica Gilić izvanredni je profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Predaje kolegije iz teorije i povijesti filma na Odsjeku za komparativnu književnost i na Akademiji dramske umjetnosti. Voditelj je Doktorskog studija književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture. Sudjelovao na više međunarodnih simpozija u Hrvatskoj, Mađarskoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, SAD-u, Austriji, Srbiji i Francuskoj te održao gostujuća predavanja na sveučilištima u Njemačkoj, Austriji i Češkoj. Glavni urednik Hrvatskog filmskog ljetopisa, član uredništva internetskog časopisa Apparatus, član savjeta časopisa Ubiq i Autsajderski fragmenti te član Vijeća Animafesta. Dobitnik Nagrade Filozofskog fakulteta, Nagrade Vladimir Vuković i Nagrade SFERA.

Print Friendly, PDF & Email