NEWS

Tjedna najava događanja iz Porečkog otvorenog učilišta

poup-logo-v
07.09.2020. 14:18; ; Početna / Obavijesti / Tjedna najava događanja iz Porečkog otvorenog učilišta

Kino

četvrtak, 10. 9., petak, 11. 9. i subota, 12. 9. u 20.00
Mulan
izvorno ime: Mulan
redatelj: Niki Caro
žanr: avantura
uloge: Yifei Liu, Donnie Yen, Jet Li
trajanje: 115 minuta

sadržaj: Prema legendi, Hua Mulan, najstarija kći cijenjenog kineskog ratnika, nakon njegove je bolesti i starosti zauzela očevo mjesto u kineskoj imperijalnoj vojsci te je, pretvarajući se da je muškarac, spasila naciju u borbi protiv osvajača sa sjevera. Mulanina je hrabrost testirana na svakom koraku, ali njezina unutarnja snaga i ratnički potencijal pobjeđuju sve.

četvrtak, 10. 9., petak, 11. 9. i subota, 12. 9. u 20.00
Tenet – kategorija 12
izvorno ime: Tenet
redatelj: Christopher Nolan 
žanr: akcija, triler
uloge: John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki
trajanje: 150 minuta 

sadržaj: Naoružan samo jednom riječju, Tenet, i boreći se za opstanak cijelog svijeta, glavni junak priče kreće kroz polumračni svijet međunarodne špijunaže na misiji koja će se odvijati u nečemu izvan stvarnog vremena.

Rezervacija mjesta i kupovina ulaznica za kinoprojekcije, osim na blagajni Učilišta, moguća je i na internetskom rezervacijskom sustavu: rezervacije-poup.hr. 

 

Likovna djelatnost

U Istarskoj sabornici otvoren je 60. Annale: Lonely planet – putovanje u srce domaćeg turizma.

umjetnici: Selma Banich, Duška Boban, Tonći Gaćina, Tjaša Kalkan, Željko Kipke, Igor Kuduz, Bojan Mrđenović, Boris Poljak, Renata Poljak, Ivan Ramljak, Jasenko Rasol, Kristina Restović, Lana Stojićević, Šikuti Machine, Bojan Šumonja

kustosiica izložbe i izbornica: Leila Topić

Porečki Annale, najstarija skupna izložba suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, ove godine obilježava 60. obljetnicu održavanja. Naslovljena Lonely planet – putovanje u srce domaćeg turizma, izložba donosi radove petnaest umjetnika koji se kritički osvrću na koncept neodrživog turizma. Multimedijski radovi umjetnika različitih generacija lokalno tematiziraju globalno važnu temu: nesagledive posljedice neplanskih turističkih djelatnosti, pogubno širenje ekonomije usluga i betonizacije obale, odnosno nestanak javnog prostora na račun unosnih turističkih prostornih prenamjena.

Izložbu je moguće pogledati radnim danom u vremenu 10.00 – 12.00 i 17.00 – 22.00.

srijeda, 9. 9. u 20.00

U okviru 60. Annala, koji se bavi pitanjem turizma i njegovom održivošću, izbornica Leila Topić odabrala je pet autorskih filmova koji obrađuju istu temu.

Iste filmove možete pogledati i na velikom platnu našeg kina.

Filmovi koje prikazujemo su:

Boris Poljak Oni samo dolaze i odlaze (2017.), 20 minuta, produkcija: Hrvatski filmski savez (HFS), Potpora: Hrvatski audiovizualni centar;

Renata Poljak Velika očekivanja (2005.), 17minuta, produkcija: HFS Zagreb i Camera Lucida, Paris, Francuska, s potporom CNC i France 2;

Bojan Mrđenović Zabava (2018.), 10 minuta, produkcija Fade in, koprodukcija Zagreb film;

Ivan Ramljak Mezostajun (2018.), 20 minuta, produkcija Restart;

Tonći Gaćina Turizam! (2016.), 52 minute, 2016., produkcija: Akademija dramske umjetnosti, Zagreb (ADU), Koprodukcija: Kino klub Split, Potpora: Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Grad Split.

Ulaz besplatan.

  

petak, 11. 9. u 20.00

Aleksandar Garbin: Polovice i ostale stvari

otvorenje samostalne izložbe

Galerija Zuccato, Decumanus 34

trajanje izložbe: do 10. listopada 2020.

radno vrijeme galerije: svakim danom od 10.00 – 12.00 i 17.00 – 21.00, osim nedjeljom i blagdanima

Uzimajući u obzir Garbinovo kiparsko obrazovanje, on svaki rad, stvar i ideju promišlja iz perspektive kipara. Bez obzira je li riječ o slici, videouratkuu ili objektima koji se nastavljaju na konceptualni, minimalistički, neodadaistički, novorealistički kod i onaj siromašne umjetnosti, svaki Garbinov rad u izložbenom prostoru funkcionira kao site-specific instalacija koja prisvaja (ili oduzima) galerijski prostor.

Umjetnički objekti na ovoj izložbi promatračima se na prvi pogled čine običnim predmetima, poznatim stvarima s „upisanim“ svakodnevnim funkcijama i značenjem. Ponovnim pregledom postaje jasno da je dio predmeta promijenjen, izmješten, preobražen i lišen poznate funkcije.  Kraćenjem i spajanjem predmeta, intervencijom u njegovu funkcionalnost i položaj ili jednostavno korištenjem i rasporedom stvari Garbin uzima u obzir promatračeva očekivanja i pretpostavke koji su preduvjet odgonetanja vizualne zagonetke.

Aleksandar Garbin rođen je 1955. godine u Rovinju. Diplomirao je 1988. godine kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti “Brera” u Milanu. Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad nagrađen je nagradom “Pollock-Krasner Foundation” 2005. godine te brojnim drugim priznanjima i nagradama. 

 

U Vrsaru je u tijeku 30. Montraker, međunarodna studentska kiparska škola.

Jubilarni 30. Montraker, međunarodna studentska kiparska škola, nastao je iz ideje Drage Orlića i uz podršku Josipa Diminića.

Mogućnosti koje nudi napušteni kamenolom iz kojega se, između ostalog, vadilo kamenje i za izgradnju Venecije, brojne su i još se uvijek otkrivaju.

Jubilarni će Montraker ove godine rezidencijalno ugostiti dva akademska kipara: Peruška Bogdanića i Petra Dolića. Oni će tijekom dva tjedna u kamenolomu raditi na svojim skulpturama te ih pokloniti Vrsaru i time označiti ovu okruglu obljetnicu Škole.

Do 12. rujna moguće je tijekom dana posjetiti kamenolom u Vrsaru i pratiti rad umjetnika u vremenu 9.00 – 12.00 i 16.00 – 19.00.

 

U foajeu kazališta otvorena je instalacija Od celuloze do pejzaža.

Instalaciju je moguće pogledati radnim danom u vremenu 9.00 – 21.00.

Od celuloze do pejzaža kolažna je instalacija i autorski rad polaznika radionice organizirane povodom 60. Annala, skupne izložbe suvremene umjetnosti.

Besplatnu likovnu radionicu za djecu i mlade vodio je mag. art Valter Černeka. Radionica je idejno pratila ovogodišnju temu Annala razmatrajući pojmove turizma, konzumacije prostora i selektiranja otpada. Lijepljenjem raznobojnih papira, uglavnom starih turističkih promotivnih materijala papirnati je otpad ponovno oživio u novoj funkciji te je kroz filter radionice smeće progovorilo jezikom umjetnosti.

Ulaz na sve izložbe je slobodan.

 

Obrazovna djelatnost 

Upisi na verificirane tečajeve stranih jezika, programe osposobljavanja i kreativne radionice

Želite li učiti strani jezik prema europskom referentnom okviru za jezike i svoje znanje upisati u e-radnu knjižicu? U Pučkom otvorenom učilištu Poreč možete pohađati nastavu engleskog, njemačkog ili talijanskog jezika dvaput tjedno u popodnevnim satima, uz iskusne stručne stalne predavače. Nastava se odvija prema provjerenim metodama poučavanja, u suvremeno opremljenim učionicama i uz kvalitetnu organizaciju. Programi je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Upisuju se polaznici i u program osposobljavanja za računovodstveno-knjigovodstvenog referenta. Nastava započinje u ponedjeljak, 14. rujna.

U 120 nastavnih sati, pohađajući stručno-teorijsku nastavu, polaznici će usvojiti znanja za evidentiranje poslovnih događaja i vođenja poslovnih knjiga u računalnom programu Synesis.

Cilj ovog tečaja je osigurati potrebna znanja i vještine za obavljanje poslova računovodstveno knjigovodstvenog referenta u modernom poslovnom okruženju, te na taj način steći samostalnost u provođenju knjiženja poslovnih događaja u skladu sa važećim zakonskim propisima, izrađivanju raznih vrsta obračuna i sastavljanju financijskih izvještaja.

U 120 nastavnih sati, pohađajući stručno-teorijsku nastavu, polaznici će usvajati znanja za evidentiranje poslovnih događaja i vođenja poslovnih knjiga u računalnom programu.

Više informacije o upisima možete dobiti putem e-pošte [email protected] ili na broju telefona: (052) 887 – 216.

  

Upisi u glazbeni vrtić

Draga djeco, ako imate 6 godina, predškolarci ste i želite pjevati, svirati, plesati, crtati i rasti uz glazbu, upišite se u glazbeni vrtić.

U glazbenom vrtiću djeca uče pjesmice, koriste ritmičke instrumente i melodijske udaraljke koji obogaćuju glazbeno iskustvo i djeluju na razvoj fine motorike, glazbene memorije, sluha, ritma… Sve to uz igru i priču kao osnovna motivacijska sredstva.

Program glazbenog vrtića obuhvaća slušanje klasične glazbe uz prethodno pojašnjenje, što razvija djetetovu maštu. Posebnost je i slušno prepoznavanje i učenje novih instrumenata, što omogućava raspoznavanje glazbenih boja, ugođaja i uočavanje melodijsko-ritamskog obrasca, čime dijete razvija pamćenje. Sviranje na instrumentima Orffovog instrumentarija, ples uz pjevanje i slušanje klasične glazbe utječu na razvoj djeteta u pravcu bolje koncentracije i pamćenja, pozitivnog odnosa u radu u skupini ili u paru i jačanja osjećaja samopouzdanja tijekom nastupa uz veliku podršku skupine, učiteljice i roditelja.

Na nastavi glazbenog vrtića djecu usmjeravamo prema klasičnoj glazbi, što dovodi do razvoja glazbenog ukusa. Kao rezultat rada dijete razvija pjevačke vještine, sposobnost pamćenja glazbenih cjelina, melodije i teksta, osjećaj za skupno muziciranje, pozitivne međuljudske odnose, timski rad i aktivno sudjelovanje u stvaranju pozitivnog ozračja.

Program glazbenog vrtića vodi Antonella Picinić, magistrica glazbene pedagogije koja predaje klavir i korepeticiju u Umjetničkoj školi Poreč. Prilikom rada s djecom u glazbenom vrtiću, čiji upis u program obuhvaća predškolski uzrast i mlađu djecu, nastavu temelji na učenju brojalica bez instrumenata i s instrumentima neodređene tonske visine (štapići, bubanj) te na učenju pjesama kraćeg melodijskog opsega uz pokret i pravilnu upotrebu vokalne tehnike.

Djecu možete upisati putem internetskog obrasca: https://forms.gle/Vwt6dJvexiNFKkSP7.

Upisi traju do 11. rujna, a nastava započinje u listopadu i održava se dvaput tjedno po 45 minuta.

Više informacije o upisima možete dobiti putem e-pošte [email protected] ili na broju telefona: (052) 887 – 216.

 

Upisi u pripremni razred za glazbenu školu

U pripremni glazbeni razred upisuju se djeca uzrasta od 7 do 9 godina.

Cilj tečaja pobuditi je interes djeteta za glazbu, razvijati želju za uključivanjem u glazbene aktivnosti, pjevanje, sviranje i slušanje glazbe, obogatiti emocionalni doživljaj glazbe, njegovati i kultivirati glasovne mogućnosti i težiti za intonacijski čistim pjevanjem uz pravilno disanje i jasno izgovaranje teksta, razvijati glazbeni sluh i pamćenje.

Polaznici imaju priliku pokazati svoje potencijale i svatko dobiva prave smjernice za daljnji razvoj. Omogućeno im je upoznavanje sa svim instrumentima uz organizirane posjete koncertima u Umjetničkoj školi Poreč.

Program pripremnih razreda vodi Marijana Gulić, profesorica glazbene kulture s višegodišnjim iskustvom rada u osnovnoj školi. U svom radu s najmlađima pokazuje izrazitu kreativnost i motivaciju te djeca kroz igru uče ritam, tempo, dinamiku, pjevanje uz pokret, sviranje ritamske i melodijske pratnje na šuškalicama, bubnjevima, trokutićima, ksilofonima i metalofonima te aktivno slušanje visokoumjetničke glazbu prateći njezin tijek pokretima tijela ili instrumentima.

Ukoliko želite djetetu omogućiti glazbenu naobrazbu, no nemate predznanje o njegovim sposobnostima i željama, javite nam se!

Djecu možete upisati putem internetskog obrasca: https://forms.gle/ipadw3a1gXaLzXME6 

Upisi traju do 11. rujna, a nastava započinje u listopadu i održava se dvaput tjedno po 45 minuta.

Više informacije o upisima možete dobiti putem e-pošte [email protected] ili na broju telefona: (052) 887 – 216.

Print Friendly, PDF & Email