NEWS
VALAMAR-S-sezona

Štifanić: Osnivanje općine Funtana je iracionalno

15.07.2006. 00:00; ; Početna / Politika / Štifanić: Osnivanje općine Funtana je iracionalno

Premda smo jučer sve do poslijepodneva pokušavali dobiti izjavu porečkoga gradonačelnika Edija Štifanića o novonastaloj situaciji glede osnivanja općine Tar-Vabriga, sadašnjeg mjesnog odbora na području Grada Poreča, u tomu nismo uspjeli. Ni putem tajnice ni telefonskih fiksnih i mobilnih poziva ni SMS molbi nismo postigli da se gradonačelnik javi potpisanoj novinarki. Za kraći komentar na koncu smo zamolili predsjednika Gradskog vijeća Eđidija Kodana, koji potječe iz ovog kraja, iz Tara.


Kodan: Nije mi žao

– Mi kao Grad Poreč, budući da je u pitanju bila volja građana, ne možemo ništa učiniti niti biti protiv osnivanja općine Tar-Vabriga, premda ni jednoj cjelini, pa tako i nama u Poreču, nije drago kada se otkida jedan sastavni dio. Smatram jedino da sada nije bio najbolji trenutak, budući da smo još uvijek u početku novog mandata. No, mislim da je to bila politika stranke na vlasti jer se približavamo novim izborima pa žele i na ovaj način pridobiti glasače da im dadu povjerenje. U svemu tomu dobro je što mi u Poreču bar nećemo morati ići s novim izborima jer za vijećnike koji će izostati iz Gradskog vijeća u stranci imamo dovoljno za zamjenu. Bar nećemo morati trošiti puno vremena i novca za to. A, budući da i ja pripadam tom kraju, moram priznati da mi nije žao. Dapače, drago mi je što će se osnovati nova općina, samo bih želio da je novo rukovodstvo dobro i stručno vodi te da ljudi žive u blagostanju, izjavio je Kodan.


Štifanić: Bit će komplikacija

Načelnik vrsarske općine Franko Štifanić, kojeg smo zatekli na godišnjem odmoru, jučer nam je telefonskim putem komentirao nastalu situaciju.

– Ne mogu reći ništa novog od onog što sam već više puta u javnosti ponovio. Treba poštivati volju građana, međutim, mislim da je osnivanje općine Funtana potpuno iracionalno. Mislim da će, u operativnom dijelu, biti puno komplikacija, posebno mislim na podjelu, što će otvoriti niz čisto tehničkih pitanja, a što će, siguran sam, dovesti do zaostajanja u mnogim projektima. Teško je bilo što govoriti unaprijed tim više što ne postoje propisi koji bi definirali kako nam je postupati, no vidjet ćemo kako će se sve to dalje razvijati, veli Štifanić.

Kao konkretan primjer navodi prostorni plan vrsarske općine koji je pred donošenjem – što će biti s njime, hoće li se zvati »prostorni plan općine Vrsar i općine Funtana«, hoće li se morati donositi novi? Sve su to dileme koje će se uskoro morati strpljivo rješavati, od određivanja granica do zajedničkih udjela u poduzećima i projektima. Upitan zna li hoće li doći do podjele i u susjednoj općini Sveti Lovreč, vrsarski načelnik veli da nema službenih saznanja, osim poznate činjenice da su mještani Dolinštine, dijela lovrečke općine koja graniči s vrsarskom, prije više godina zatražili pripojenje Vrsaru.

Štifanić smatra da cjepkanje Poreštine, sada već na osam općina, ničemu ne vodi, te da bi najrazumnije bilo osnivanje tri općine s ovog područja – Vrsar, kojemu bi pripao Sveti Lovreč i Funtana, Poreč kao središnji dio, te gornji dio Poreštine, koji bi uz Tar činili Vižinada, Višnjan i Kaštelir-Labinci.


Lovrečani zatečeni odlukom

Pomalo u sjeni ove dvije općine, ostao je slučaj u općini Sveti Lovreč. Naime, ako je suditi po informacijama koje smo jučer neslužbeno dobili, ali i na internetu provjerili, ovom saborskom odlukom dio sadašnje općine Sveti Lovreč pripast će općini Vrsar. Dolinština, koju čine sela Flengi, Kloštar, Gradina, Bralići i Delići te Begi, Kontešići i Marasi trebali bi pripasti općini Vrsar. Ne baš točnim redoslijedom, ali sva ova sela navode se u novom Zakonu o područjima županija, gradova i općina. U popisu naselja općine Sveti Lovreč ona više ne postoje. Time Lovreč gubi Limski kanal i prestaje biti morska općina.

– Ako je to točno, mi smo ovom odlukom zatečeni, jer smo čekali da nam se neko službeno obrati, da će nas netko kontaktirati. Nemamo službenih informacija osim privatnih upita. Istina je da su mještani početkom 90-ih potpisivali peticiju za izdvajanje iz lovrečke općine i pripajanje vrsarskoj. O tome se onda očitovalo i Općinsko vijeće, koje im je, jer je to bila njihova volja, dalo podršku. Međutim, puno se toga u ovih 12 godina dogodilo. Možda bi ti isti građani drugačije postupili, željeli ostati u matičnoj općini. Mislim da je trebalo ponoviti potpisivanje peticije ili organizirati referendum pa na osnovi njegovih rezultata odlučivati o budućnosti, smatra načelnik općine Sveti Lovreč Branko Zgrablić.

V. Medvedec, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email