NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

2010. Istra dobiva zapadni i južni krak

14.07.2006. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / 2010. Istra dobiva zapadni i južni krak
660ipsilon_v.jpg

Iduće godine počinju radovi na gradnji punog profila Istarskog ipsilona, i to na dionicama od Umaga do Pule i od Kanfanara do Rogovića (Pazina), u ukupnoj dužini od 95 kilometara.

Dakle, nadograđuje se zapadni i južni krak Ipsilona, a sve bi trebalo biti gotovo do 2010. godine.

Zanimljivo je da će se na dionici od Rogovića do tunela Učka morati rušiti postojeći vijadukti jer, kada su građeni, nije predviđan puni profil autoceste pa se ne mogu “pretvoriti” u četverotračne.


U ime koncesionara Ipsilona, Bina Istre, gradnju punog profila, prije nego što se do sada predviđalo, jučer je najavio generalni direktor David Gabelica, koji je rekao i da su u lipnju već potpisani ugovori za izradu projekata. Nakon ovih dionica, koje su prve na redu jer već postoje lokacijske dozvole, puni profil će se graditi od Rogovića do tunela Učka.

Gradnja Ipsilona u punom profilu, kaže Gabelica, trebala je krenuti kada godišnji promet vozila dostigne 10 tisuća, što će se, kako na kojoj dionici, događati od 2010. do 2012. godine.

No, zbog sigurnosti, trenutno pogodnih tržišnih uvjeta za investiranje, pa tako i manjih kamata, ali i činjenice da će puni profil omogućiti zatvoreni sustav naplate, u Bina Istri kreću u raniju gradnju.

– Kada budemo imali puni profil, sustav zatvorene naplate zamijenit će postojeći koji je prilično nepravedan, naime oni koji prolaze pojedinim dionicama uopće ne plaćaju cestarinu, dok drugi koji voze vrlo kratkim dionicama plaćaju previše – rekao je Gabelica i dodao da će cijene biti na razini ostalih cestarina u Hrvatskoj. 


Inače, sada se na Ipsilonu “papreno” naplaćuje prolazak tunelom Učka i prelazak preko rijeke Mirne.

Nakon gradnje ovih dionica počet će i gradnja druge cijevi tunela Učka, a što se tiče dionice Ipsilona s kvarnerske strane, još se čeka donašanje izmjena u županijskom Prostornom planu. No kako sada stvari stoje, tu će se na usponima graditi dodatni trak za teška i spora vozila, ali i čvor Anđeli kojim će se na cestu spojiti sva okolna mjesta. Naplata na ovoj strani Učke neće se uvoditi. 


Dionica Ipsilona od Vodnjana do Pule otvara se pak početkom listopada, a kako bi se izbjegle gužve koje se otvaranjem ove dionice očekuju na ulazu u Pulu, najavljena je i mogućnost gradnje osam kilometara ceste do turističke zone kojom se zaobilazi grad. Ipak, još se ne zna tko će realizirati ovaj projekt.

opširnije u Jutarnjem listu

Iva Belan, Jutarnji list

Print Friendly, PDF & Email