NEWS

Teti Idi priznanje za tri desetljeća volontiranja

12.05.2008. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Teti Idi priznanje za tri desetljeća volontiranja
764GO265439.jpg

U dvorani za sastanke Obrtničkog doma gradsko društvo Crvenog križa okupilo je u subotu članove Skupštine i volontere na svečanoj sjednici u povodu 130. godišnjice Hrvatskog Crvenog križa. Učenici Osnovne glazbene škole »Slavko Zlatić«, Marko Daka i Veronika Ravnić, pod budnim okom nastavnice Sanje Pančevski, svirkom su uljepšali svečanost.
Đurđica Orlić, ravnateljica porečkog Crvenog križa, koji postoji već stotinjak godina i okuplja 3.500 članova u 12 mjesnih i sedam organizacija mladih na Poreštini, govorila je o aktivnostima nacionalne udruge od njena osnutka, brizi za ranjene u nekoliko ratova, pomoći nastradalima u prirodnim katastrofama do pomoći socijalno ugroženima u svih pet državnih uređenja u posljednjih 130. godina. Usporedno je prikazana Power Point projekcija fotografskih zapisa s brojnih akcija gradskog društva.
– Štititi život i zdravlje ljudi, poticati osjećaj solidarnosti prema svima koji trebaju zaštitu i pomoć, osnovni je motiv našeg okupljanja i djelovanja, rekla je Orlić. Ona je posebno naglasila kontakte porečkog Crvenog križa s vrtićkom djecom koju, kako je rekla, treba odgajati za humaniji život.
Prema prosudbi komisije za priznanja Hrvatskog Crvenog križa, najaktivniji porečki volonteri dobili su zahvalnice i priznanja koja im je predala predsjednica dr. Vesna Janko Radovan. Njih 32 dobilo je zahvalnice za pet godina volontiranja, brončani znak priznanja za 10 godina volontiranja dobilo je troje, a srebrni za 15 godina 21 volonter. Zlatni znak priznanja ponijelo je kući 14 volontera, a posebno, Jubilarno priznaje Hrvatskog Crvenog križa za 30 godina volontiranja dobila je Ida Bratulić, čuvena teta Ida, rođena 1929. godine, vesela i komunikativna, željna druženja i akcije. »Delajte od srca i od volje«, rekla je uzbuđena teta Ida, poručujući da će u mislima uvijek biti s volonterima, premda više ne može puno učiniti, ali da se u njoj nešto pokrene kad god vidi znak Crvenog križa. Ganula je svojim iskrenim riječima ne samo prisutne volontere, nego i predstavnicu Grada Poreča Vesnu Kordić, pročelnicu resora društvenih djelatnosti, koja je okupljenima čestitala na trudu i ustrajnosti.

S. Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email