NEWS

Tar: Sto godina šjora Čelina

12.05.2008. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Tar: Sto godina šjora Čelina
966GO265540.jpg

Michele Braikovic Bracchetti, poznatiji kao butigar šjor Čelin, proslavio je jučer u svojoj kući u Taru 100. rođendan. Pod hladom voćaka u dvorištu, za dugačkim se stolom okupilo tridesetak sumještana i predstavnici Općine Tar-Vabriga na čelu s načelnikom Niviom Stojnićem, da sa šjorom Čelinom i njegovom užom obitelji proslave taj sretan događaj. Općinari su donijeli i tortu s grbom Tara, koju su slavljeniku opisali, jer šjor Čelin već 30 godina ne vidi, a jako slabo i čuje.
Njegovim je kćerima u trenutku ganuća bilo teško suspregnuti suze jer stogodišnjem ocu nije lako otkako mu je prije nepune dvije godine umrla supruga, koja je posljednje razdoblje života podredila suprugu – gledala i slušala za dvoje. Kćerke Michelea Braikovica Aurora i Gabriela žive u Francuskoj s obiteljima, i već su i same u mirovini. Kad je umrla majka, oca su uzele k sebi u Francusku. »On se odlično drži, vidite kako je in gamba, samo ništa ne vidi i jako slabo čuje, a put dug 800 kilometara podnio je bolje nego mi«, rekla nam je Gabriela.
Michele Braikovic rođen je 1908. godine, a pod Italijom je imao svoju butigu. Znali su ga kao šjor Čelina, najpoznatijeg butigara od Tara do Poreča. Poslije Drugog svjetskog rata imao je butigu u Poreču, pokraj apoteke, a nekolicina njegovih sugrađana iz Tara s općinskim je vlastima lako dogovorila proslavu njegova stotog rođendana.
Slavljenik nam je rekao da je veseo što je doma i da se dobro osjeća među svojim ljudima, ali da ne može odagnati misli na pokojnu suprugu, kao ni njegove kćeri.

S.Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email